Για την Kate O’Loughlin, μια 24χρονη φοιτήτρια από το Δουβλίνο, το καλοκαίρι μετά την αποφοίτησή της φαινόταν συναρπαστικό. Έκανε πρακτική εξάσκηση σε διάφορες δουλειές και πέρασε από πολλές συνεντεύξεις σε μουσικές εταιρείες, στις οποίες προσπαθούσε να εισχωρήσει.

Αλλά έπειτα χτύπησε ο κορωνοϊός και οι δουλειές αποσύρθηκαν μία προς μία. «Ήλπιζα να αποκτήσω κάποια εμπειρία για να ξεκινήσω πραγματικά την καριέρα μου στη μουσική βιομηχανία», περιγράφει στο BBC.

Η Kate έχει επίσης αναβάλει τα σχέδια για να κάνει το μεταπτυχιακό της είτε στο Λονδίνο είτε στο Μπέλφαστ, λόγω ανησυχιών για χρήματα. Ο κορωνοϊός έχει κάνει πολλές αμειβόμενες δουλειές να έχουν μειωθεί.

«Πιθανότατα να έχει χαθεί το όνειρό μου για το 2020, αλλά προφανώς η υγεία όλων πρέπει να έχει προτεραιότητα», λέει. «Προσπαθώ να παραμείνω όσο το δυνατόν πιο θετική».

Μόλις πριν από λίγους μήνες, οι νέοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν έτοιμοι να μπουν με ζήλο στην αγορά εργασίας. Όμως, πολλοί εργοδότες ανέβαλλαν τώρα την πρόσληψη, ή ακόμη και απολύουν το προσωπικό, καθώς ο κορωνοϊός τούς ανάγκασε να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων που προσλαμβάνουν φέτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Φοιτητών Εργοδοτών (ISE).

Ο ιός έχει επίσης επηρεάσει την πρακτική άσκηση, η οποία θα μειωθεί κατά 31%, ανέφερε. Πάνω από τα δύο τρίτα από αυτές τις 124 εταιρείες που ερωτήθηκαν, ακύρωσαν κάθε πρακτική άσκηση, που είχε προγραμματιστεί.

Η Rebecca, 20χρονη φοιτήτρια επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης Caledonian, έχασε την πρώτη ευκαιρία εργασιακής εμπειρίας λόγω της επιδημίας. Είχε κανονίσει να κάνει μια βδομάδα πρακτική ως βοηθός στην τηλεόραση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κέρλινγκ των Ανδρών.

«Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη για την πρώτη μου σωστή πρακτική και ήλπιζα να δημιουργήσω ένα καλό βιογραφικό», λέει, προσθέτοντας ότι «απογοητεύτηκε» όταν εξαφανίστηκε αυτή η ευκαιρία. “Ωστόσο, οι διοργανωτές είπαν ότι θα μας κρατήσουν στο μυαλό τους για μελλοντικές εκδηλώσεις μόλις τελειώσουν όλα αυτά, κάτι το οποίο ελπίζω.”

Το μειονέκτημα των νέων
Ο Stephen Isherwood, διευθυντής του ISE, είπε ότι χρειάστηκε περισσότερη υποστήριξη στους νέους, όπως η Kate και η Rebecca, σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές.

“Η μελλοντική επιτυχία της χώρας και των επιχειρήσεων της συνδέεται με τις δεξιότητες και τα ταλέντα των νέων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μια ολόκληρη γενιά δεν θα χαθεί. ” Πρόσθεσε: “Θα μειονεκτούν απ’ όλες τις απόψεις, όχι μόνο με την είσοδο σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, αλλά και με την περικοπή της πιθανότητας πρακτικής άσκησης. Όσοι είναι τυχεροί και έχουν ήδη εξασφαλίσει δουλειά μπορεί επίσης να κινδυνεύουν να απολυθούν.”

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google, έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις ότι οι συνεντεύξεις τους θα πραγματοποιηθούν τώρα μέσω βίντεο.

Άλλοι εργοδότες αναβάλλουν συνολικά συνεντεύξεις ή πρακτικές, έως ότου βρεθεί μια λύση ή να χαλαρωθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Η Justine είναι 22χρονη φοιτήτρια, που φέτος τελειώνει ο πρόγραμμα διεθνούς εμπορικού δικαίου στο πανεπιστήμιο. Βρήκε δουλειά σε μια ασφαλιστική εταιρεία στο Telford της Αγγλίας, αλλά η τελική συνέντευξη ακυρώθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν τα μέτρα καραντίνας.

«Ένιωσα απογοητευμένη, καθώς δεν είχα δουλέψει ποτέ πάνω στον τομέα σπουδών μου. Σκέφτηκα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία, δεδομένου ότι θα τελειώσω τις σπουδές μου σύντομα και θα μπορούσα να αποκτήσω κάποια σχετική εργασιακή εμπειρία. ”

Απόφοιτοι σε ύφεση
Η Justine ανησυχεί επίσης για το τι θα γίνει μετά την αποφοίτησή της. Αυτό μπορεί να έχει διαρκή αντίκτυπο. Οι απόφοιτοι της οικονομικής κρίσης του 2008 όχι μόνο είδαν ένα πλήγμα στα κέρδη τους, αλλά αύξησαν τις πιθανότητες να καταλήξουν σε ένα χαμηλόμισθο επάγγελμα.

Σύμφωνα με το Resolution Foundation, η πιθανότητα να εργαστεί ένας απόφοιτος σε μια χαμηλή αμειβόμενη εργασία αυξήθηκε κατά 30% και θα παραμείνει αυτό το ποσοστό για επτά χρόνια ακόμα.

Ωστόσο, ο Charlie Ball της ιστοσελίδας συμβουλών σταδιοδρομίας Prospects.ac.uk προτρέπει τους νέους να θυμούνται ότι «αν τα σχέδιά τους ναυαγήσουν, θα πρέπει να πείσουν τους ανώτερούς τους για τις ικανότητές τους, όταν κοπάσει η κατάσταση».

Πώς να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό εν μέσω πανδημίας:

1. Δοκίμασε μερικά δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα, όπως στο LinkedIn Learning ή στο Future Learn

2. Ξεκίνησε ένα blog ή κανάλι YouTube για ένα θέμα που σε ενδιαφέρει

3. Ενημέρωσε το βιογραφικό σου και ζήτησε σχόλια από τους καθηγητές σου, εάν είσαι στο πανεπιστήμιο

4. Επικοινώνησε με άτομα από κλάδους που σε ενδιαφέρουν και ρώτησέ τους πράγματα που θα ρώταγες στην πρακτική που θα έκανες.

5. Κάνε εθελοντισμό

Συμβουλές που προτείνει η Ένωση Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Μεταπτυχιακών Σταδιοδρομιών

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below