Μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των εργαζομένων που συμμετείχαν στην 108η Συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, υπερψήφισαν την πρώτη Διεθνή Σύμβαση για τη Βία και την Παρενόχληση. Η σύμβαση ψηφίστηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου κατά τη συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Η σύμβαση ψηφίστηκε με 439 ψήφους, ενώ καταψήφισαν 7 και 30 απείχαν. Υπέρ των συστάσεων που τη συνοδεύουν ψήφισαν 397, 12 κατά και 44 απείχαν.

Η συνθήκη περιλαμβάνει τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όταν λειτουργούν ως χώροι εργασίας, αλλά και τη διαδρομή ανάμεσα στην κατοικία και το χώρο εργασίας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Επίσης,  αναγνωρίζει ακόμη ότι η βία κι η παρενόχληση «πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια». Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό βήμα, καθώς 59 χώρες στον κόσμο δεν έχουν σχετική νομοθεσία, αφήνοντας κυρίως τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας ήταν από αυτούς που την υπερψήφισαν, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η χώρα θα είναι από τις πρώτες που θα επικυρώσουν τη συμφωνία κάνοντάς τη μέρος της εθνικής νομοθεσίας της. Πρόκειται για ιστορική στιγμή και μια μεγάλη νίκη μετά από πολλά χρόνια πιέσεων και κινητοποιήσεων από οργανώσεις και συνδικαλιστικούς φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η ActionAid σε όλο τον κόσμο κινητοποίησε 30.000 πολίτες που υπέγραψαν τη σχετική έκκληση, ανάμεσά τους και εσύ και θέλουμε να νιώθεις περηφάνεια που ήσουν κομμάτι της νίκης. Με τη βοήθεια των υπογραφών σας, ασκήσαμε θεσμική πίεση στους εκπροσώπους της χώρας μας για να υπερψηφίσουν τη σύμβαση, κάτι το οποίο όντως έκαναν!