Οι αφίξεις στον χώρο της ομορφιάς είναι αμέτρητες σχεδόν κάθε μήνα, αλλά πριν διαλέξεις αυτά που ταιριάζουν σε εσένα και την επιδερμίδα σου και τα προσθέσεις στη ρουτίνα της περιποίησης, πρέπει να γνωρίζεις τι κάνει το κάθε ένα από αυτά.

Το τελευταίο διάστημα είναι πολύ δημοφιλή τα προϊόντα που περιέχουν AHAs και BHAs. Τι σημαίνουν όμως αυτές οι ενδείξεις στις ετικέτες; Τι κάνουν αυτά τα συστατικά και πώς μπορείς να τα εντάξεις στο skincare σου; Και τα δύο συστατικά κάνουν απολέπιση στο δέρμα, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους. Παρακάτω σου εξηγούμε τι κάνει το κάθε ένα και ποιες είναι οι διαφορές, ώστε να κάνεις την ιδανική επιλογή για εσένα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

AHAs (Alpha Hydroxy Acids)

Τα AHA ή αλλιώς  Άλφα Υδροξυλικά Οξέα, είναι υδατοδιαλυτά απολεπιστικά και εμπεριέχονται σε πολλές συνθέσεις προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Αν η συσκευασία αναγράφει συστατικά όπως γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή κιτρικό οξύ -μεταξύ άλλων-, τότε μιλάμε για AHA. Αυτά τα οξέα βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος, αφήνοντας μία ομοιόμορφη, λεία και λαμπερή επιδερμίδα. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε πείσει να το δοκιμάσεις, τα AHA είναι επίσης ιδανικά για το δέρμα που εμφανίζει τα πρώτα σημάδια γήρανσης, επειδή διεισδύουν βαθιά και βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Τέλος, είναι κατάλληλα για κανονική, ξηρή και λιπαρή επιδερμίδα με τάσεις ακμής.

BHAs (Beta Hydroxy Acids)

Τα BHA ή Βήτα Υδροξυλικά Οξέα δεν είναι τόσο κοινά όσο τα AHA. Πιθανότατα έχεις ακούσει για το σαλικυλικό οξύ, αλλά το τροπικό οξύ, το trethocanic acid και το beta hydroxybutanoic acid είναι μερικά ακόμα παραδείγματα που μπορεί να συναντήσεις. Όσοι έχουν τάσεις ακμής ή λιπαρό δέρμα μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση BHAs, καθώς λειτουργούν αποτελεσματικά ενάντια σε σπυράκια και φραγμένους ή εμφανείς πόρους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λιποδιαλυτά και μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πόρους για να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που συγκεντρώνονται εκεί. Ενώ είναι πολύ πιο ήπια από τα AHA, τα BHAs μπορούν να κάνουν το δέρμα ξηρό και να το αφυδατώσουν, οπότε είναι καλό να τα χρησιμοποιείς μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία (πχ όχι κάθε βράδυ κοκ).

Ανεξάρτητα από τον τύπο οξέος που θα αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεις μετά αντηλιακό για να προστατεύσεις το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς γίνεται πολύ πιο φωτοευαίσθητο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below