Ας ξεκινήσουμε λέγοντας σου (ναι ξανά) το αυτονόητο: η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Είτε έχει συννεφιά και βρέχει, είτε βρίσκεσαι στην παραλία με 40 βαθμούς, πρέπει να εφαρμόζεις αντηλιακό στα σημεία που εκτίθενται. Στην πόλη, στο νησί, για περπάτημα ή απλά στο μπαλκόνι σου, όπου κι αν σε βλέπει ο ήλιος, ένα αντηλιακό είναι must, ειδικά στο πρόσωπό σου, ώστε να το προστατεύσεις από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου και τη φωτογήρανση.

Αφού βγάλαμε αυτό το ζήτημα από τη μέση, ας εστιάσουμε στον τρόπο που επιλέγεις το αντηλιακό σου. Ίσως σου έχει συμβεί κι εσένα να διαβάζεις όλες αυτές τις ενδείξεις πάνω στις ετικέτες και να μην ξέρεις τι πραγματικά σημαίνουν. Μην αγχώνεσαι, εμείς είμαστε εδώ για να σου λύσουμε όλες τις απορίες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

UVA vs UVB

Η UVB ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τα  εγκαύματα  του δέρματος, ενώ η UVA ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος.

Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVA διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μαυρίζουμε. Ωστόσο, πρέπει να μάθεις ότι το μαύρισμα συμβαίνει για να προστατευθεί η επιδερμίδα, καθώς οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Από την άλλη, η ακτινοβολία UVB προκαλεί στο δέρμα ηλιακά εγκαύματα, ενώ μελλοντικά ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Δείκτης προστασίας SPF

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μείνεις εκτεθειμένη στον ήλιο πριν ξεκινήσεις να.. καίγεσαι. Άρα, ο SPF αναφέρεται μόνο στην ακτινοβολία UVB, εκτός κι αν είναι SPF 50. Έτσι, όταν φοράς SPF 30, μπορεί να μην καείς, όμως ο ήλιος βλάπτει ανενόχλητος το δέρμα σου.

Η σημασία της PA++++

Αυτή είναι μια μέτρηση που προέρχεται από την Ιαπωνία και γίνεται ολοένα και πιο συχνή στη χρήση. Αυτή η μέτρηση έχει μια κλίμακα από PA+ έως PA++++, με τον αριθμό των + να δείχνει το πόσο υψηλή είναι η προστασία από τις ακτίνες UVA.

Τι είναι το ευρύ φάσμα;

Η προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB ταυτόχρονα αναφέρεται ως ευρύ φάσμα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below