Έχουμε ξαναγράψει πως κάθε άνθρωπος και κάθε ζευγάρι έχει τα δικά του πιστεύω, τις δικές του νόρμες και τους δικούς του κανόνες επικοινωνίας και λειτουργίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα πράγματα που ισχύουν σχεδόν σε κάθε συναναστροφή και σχέση. Αναφορικά με την απιστία, για παράδειγμα, αν έχεις συμφωνήσει πως βρίσκεσαι σε μονογαμική σχέση και κοιμηθείς με κάποιον άλλο κρυφά, τότε έχεις προδώσει το ταίρι σου. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η απιστία δεν είναι «απτή» και συμβαίνει στο μυαλό ή στον υπολογιστή μας;

Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις ούτε εσύ, αλλά αν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω ή και όλα μαζί, μάλλον είσαι ένοχη για συναισθηματική απιστία.

Ψάχνεις επιβεβαίωση και προσοχή αλλού

Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση, δεν θα έπρεπε να αναζητάς σε κάποιο άλλο πρόσωπο επιβεβαίωση για τα συναισθήματά σου. Όχι δεν πρόκειται για φιλική στήριξη. Αγαπάς τους φίλους σου, αλλά η συναισθηματική ασφάλεια και η επιβεβαίωση που σου προσφέρουν είναι διαφορετικού τύπου. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα όρια σε κάθε σχέση.

Αν, ενώ βρίσκεσαι σε μια ερωτική σχέση, αναζητάς ή χρειάζεσαι συναισθηματική επιβεβαίωση από κάποιο άλλο άτομο, τότε ίσως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη σχέση σου. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις για κάτι άλλο. Ξεκαθάρισε τα πράγματα μέσα σου και στο άτομο που έχεις απέναντί σου και προχώρα αναλόγως της ζωή σου.

Κρύβεις την επικοινωνία από το ταίρι σου

Αν κρατάς κρυφές τις επαφές σου με κάποιον από το άλλο σου μισό, τότε έχεις ξεπεράσει κάποιο όριο. Όχι δεν προτείνουμε να λες τα πάντα στον σύντροφό σου, αλλά όταν πρόκειται για μια επικοινωνία η οποία κρατά καιρό, ενέχει υποψία φλερτ ή σε κάνει να νιώθεις πιο ξεχωριστή (η επιβεβαίωση που λέγαμε πιο πάνω), τότε δεν είσαι και απόλυτα αληθινή απέναντί του. Για να κρύβεις αυτή την επαφή είτε η σχέση σου δεν είναι υγιής είτε η σχέση σου με το άλλο άτομο δεν είναι ειλικρινής και υγιής.

Ανοίγεσαι πολύ στο άτομο με το οποίο συνομιλείς

Η σχέση σας προχωρά και γίνεται διαρκώς πιο βαθιά. Αποκαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου που ίσως κανείς δεν ξέρει. Νιώθεις πολύ οικεία και όσο αυτό μεγαλώνει τόσο εσύ δένεσαι. Ρόλο σε αυτό παίζει και το γεγονός ότι κρύβεις αυτή την επικοινωνία από το ταίρι σου, ίσως και από τους υπόλοιπους φίλους σου. Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι εξελίσσεται πέρα από τη φιλία και, επειδή γνωρίζεις ότι δεν είναι κάτι αθώο, το κρύβεις.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείς ξεπερνά τα φιλικά όρια

Φλερτάρεις, παραδέχεσαι πως ο συνομιλητής σου σού λείπει και αποκαλύπτεις στιγμές από την τωρινή σου σχέση, χωρίς να το θέλει ο σύντροφός σου. Δώσε προσοχή σε αυτά που λες και παρατήρησε αν σε οδηγούν σε κάτι περισσότερο από μια απλή, φιλική επικοινωνία. Αν δεν θέλεις να εξελιχθεί διαφορετικά, τότε πρέπει να το ξεκαθαρίσεις. Σκέψου τι σήματα δίνεις στο άλλο άτομο και τι στον σύντροφό σου, ειδικά αν του κρύβεις αυτή την επικοινωνία.

Έχεις συναισθήματα (όχι φιλικά) για τον άλλο

Τίποτα πιο ξεκάθαρο. Τον σκέφτεσαι και φαντάζεσαι πώς θα ήταν να είστε ζευγάρι. Είσαι ανοιχτή σε αυτό που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου και βλέπεις τη σπίθα να ξυπνά. Από τη δική σου πλευρά, γιατί μπορεί να μην υπάρχει αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη. Ωστόσο, σκέψου τις ερωτικές, αποκλειστικές, σχέσεις σαν πλοία στη θάλασσα. Θα δεις πολλούς φάρους, αλλά μόνο ένας είναι εκείνος που θα σε οδηγεί.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below