Είναι γεγονός, ο Νίκος Σουρμπάτης, θα ταξιδέψει στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Γλασκόβη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στον παγκόσμιο τελικό του World Class Competition 2019! Ο Έλληνας barman από το The Clumsies εντυπωσίασε την τριμελή κριτική επιτροπή και κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε εξαιρετικούς συναδέλφους του.
3 από τους 12 συνολικά διαγωνιζόμενους ήταν γυναίκες bartenders που εντυπωσίασαν με τη σπιρτάδα και την ετοιμότητά τους (αλλά σε αυτό θα επανέρθουμε, μιλώντας με μία από τις φιναλίστ του διαγωνισμού).

Ο διαγωνισμός, που διήρκησε πολλές ώρες και τέσταρε τη δημιουργικότητα, την αντοχή, αλλά και τα νεύρα των συμμετεχόντων, χωριζόταν σε τρεις δοκιμασίες.
Η πρώτη με τίτλο “Better Drinking” είχε δύο σκέλη. Στο πρώτο, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα τρία luxury whisky spirits, Johnnie Walker Gold Label Reserve Blended Whisky, Cardhu 12yrs Single Malt και Talisker 10yrs Single Malt. Οι διαγωνιζόμενοι επέλεξαν 1 από συνολικά 12 προτεινόμενα εποχικά και τοπικά υλικά, όπως ο μάραθος, το καλαμπόκι, το πεπόνι και τα άγρια μανιτάρια, τα οποία αξιοποίησαν με διαφορετικές τεχνικές σε έξι συνολικά cocktail serves. Κάθε bartender είχε συνολικά στη διάθεσή του 10’ για να προετοιμάσει και τα 6 serves και να κερδίσει την κριτική επιτροπή με την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά του. Στο δεύτερο οι φιναλίστ κλήθηκαν να επιδείξουν είτε μέσω βίντεο, είτε μέσω φωτογραφικού υλικού, πώς επέδρασαν θετικά σε αυτό που εκείνοι αποκαλούν κοινότητα είτε αυτό αφορά το μπαρ τους, την πόλη τους ή την τοπική κοινωνία (όπως για παράδειγμα η επιλογή και υποστήριξη τοπικών παραγωγών ή η βοήθεια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες).
Η δεύτερη δοκιμασία, “The Flavour”, αποτέλεσε πραγματική πρόκληση για τους φιναλίστ, καθώς ήταν μια διαδικασία εξ’ ολοκλήρου άγνωστη για αυτούς, μέχρι τη στιγμή της εκκίνησής της. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκαν 5 διαφορετικά blend/ cocktails: Αρχικά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το spirit που αποτελούσε τη βάση του κάθε ενός και στη συνέχεια να ονοματίσουν το cocktail, στο σύντομο χρονικό διάστημα των 20 λεπτών!

Εμπνευσμένη από «το ταξίδι», την περιπλάνηση και τη διαρκή αναζήτηση νέων γεύσεων καθώς και τον διεθνή χαρακτήρα του bartending, η τελική δοκιμασία “The Wanderlust” επίσης εν μέρη άγνωστη στους διαγωνιζομένους, απαιτούσε τη δημιουργία έξι συνολικά cocktail serves. Για τον κάθε διαγωνιζόμενο η έμπνευση προέκυπτε από το δικό του «ταξίδι», τις δικές του εμπειρίες και τη δική του προσωπική αναζήτηση και πορεία. Για τη δημιουργία των κοκτέιλς οι φιναλίστ είχαν στη διάθεσή τους την βότκα Ketel One, την τεκίλα Don Julio, το τζιν Tanqueray No.Ten, το ρούμι Zacapa Solera 23 και τα ουίσκι Cardhu 12yrs και Johnnie Walker Gold Label Reserve. Με μόλις 6 λεπτά στη διάθεσή τους για την εκτέλεση των serves, και 1 λεπτό για την παρουσίασή τους στην κριτική επιτροπή, οι φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα κοκτέιλ τους αξιοποιώντας εξοπλισμό και συστατικά αποκλειστικά από το παρεχόμενο στοκ, με υλικά από έξι διαφορετικές χώρες.
Όσο για το επίπεδο των Ελλήνων bartenders γενικότερα, το περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια ένας από τους κριτές, ο Dave Broom: «Η ελληνική bartending σκηνή είναι μπροστά σε σχέση με πολλές χώρες. Δεν ακολουθεί τα trends, τα δημιουργεί, θέτοντας έτσι πολύ υψηλά standards. Όχι μόνο ως προς την τεχνική, αλλά και ως προς τη γεύση και αυτό είναι εξίσου πολύ σημαντικό, κάτι που είδαμε σήμερα από όλους τους διαγωνιζόμενους».

Στην εορταστική τελετή που ακολούθησε την τρίτη και τελευταία δοκιμασία, οι Brand Ambassadors, Άντζελα Μαριδάκη και Γιώτης Αγγελίδης, με τη συνδρομή του Αχιλλέα Πλακίδα, Greek World Class Winner του 2018, ανακοίνωσαν τον νικητή, αλλά και τους δύο επιλαχόντες, Γιώργο Δενδράκη (από το Alley Bar στο Ηράκλειο Κρήτης) και Μυρσίνη Σπανέλη (από το Athénée στην Αθήνα).
Μέλος της ομάδας του Αθηναϊκού bar Τhe Clumsies, το οποίο κατέχει 7η θέση στα World’s 50 Best Bars για το 2019, ο νικητής Νίκος Σουρμπάτης δήλωσε με το πολυπόθητο έπαθλο ανά χείρας: «Οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν αρκετά απαιτητικές και δύσκολες λόγω της προετοιμασίας που έπρεπε να κάνω αλλά και της εξάσκησης. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ αρχικά στον Αχιλλέα Πλακίδα, Greek World Class Winner 2018, o οποίος πίστεψε σε εμένα, αλλά και στην ομάδα του Τhe Clumsies που με βοήθησαν να βελτιώσω τις συνταγές μου, να τελειοποιήσω κάποιες από τις τεχνικές μου και να προετοιμαστώ για τον φετινό ελληνικό τελικό του World Class. Επόμενος σταθμός, η Γλασκόβη και ο παγκόσμιος τελικός του World Class 2019!»

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below