Από το φετινό Βig Brother δεν έχω δει ούτε ένα επεισόδιο. Κι ούτε πρόκειται. Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό ότι για κάποια reality είμαι το κατάλληλο κοινό (για το Masterchef, για το RuPaul’s Drag Race, ενίοτε και για το GNTM όταν δεν τους ξεφεύγουν χοντροφοβικά σχόλια) και για κάποια άλλα όχι. Αλλά δε χρειάζεται να έχω δει το φετινό Big Brother για να έχω άποψη γι’ αυτό που έγινε με τις δηλώσεις του παίκτη από την Κρήτη. Και η άποψη μου είναι η εξής: ο Αλεξανδρίδης, και ο κάθε Αλεξανδρίδης, είναι απλά το σύμπτωμα.

Οι εμετικές δηλώσεις του Αντώνη Αλεξανδρίδη, όχι μόνο αυτές για τις οποίες τον έδιωξαν από το παιχνίδι αλλά και οι προηγούμενες που απ’ ό,τι φαίνεται πέρασαν στο ντούκου ως πλάκα (θυμίζω: “τις χοντρές γυναίκες δεν τις θεωρώ γυναίκες”, “στην Κρήτη δεν υπάρχουν γκέι” και άλλα τέτοια υπέροχα), είναι το σύμπτωμα της ασθένειας που λέγεται σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που από τη μία κάνει πατ-πατ στον εαυτό της που επιτέλους έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι από την άλλη αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί τα νούμερα των γυναικοκτονιών, των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης (ειδικά στην Κρήτη, εκεί που “δεν υπάρχουν γκέι”) και των περιστατικών σωματικής και ψυχικής βίας ενάντια σε ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Για να μη μιλήσουμε γενικά για το συστημικό bullying και τη βία σε οποιονδήποτε μοιάζει διαφορετικός (σε κιλά, ύψος, χρώμα δέρματος, θρησκεία κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς) γιατί θα χρειαστούμε περίπου δέκα άρθρα κι αυτό το κείμενο θα γίνει πολύ δύσκολο να το διαβάσεις στο κινητό σου.

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι για όσους παλεύουν ώστε να αλλάξει η ελληνική κοινωνία προς το καλύτερο (και είναι πολλοί), υπάρχουν άλλοι τόσο που όχι μόνο προτιμούν να μείνει ως έχει, αλλά προσπαθούν συνειδητά να “φωτίζουν” τα χειρότερα σημεία της. Γιατί βγάζουν λεφτά από αυτό. Σκέψου το πιο απλό: ο Αντώνης, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες του Βig Brother, πέρασαν από casting πριν μπουν στο σπίτι. Κάποιος τσέκαρε το ποινικό τους μητρώο, τα post τους στα social media και τους πέρασε από συνέντευξη. Κάποιος αποφάσισε πως αυτό ακριβώς το mix ομοφοβικών, χοντροφοβικών και ρατσιστών σε συνδυασμό με έναν ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή, ένα plus size μοντέλο και έναν YouTuber που, σοκ, φοράει μακιγιάζ ενώ είναι άντρας (μάλλον δε θα είναι από την Κρήτη, είπαμε δεν έχει γκέι εκεί), είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η εκπομπή για να γίνει σούσουρο και να τη συζητάει ο κόσμος. Κάποιος ξέρει πως οι χειρότερες πλευρές μας, όπως πχ ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός των παικτριών του My Style Rocks που τόσο απολαμβάνουν να “κράζουν” τις συμπαίκτριες τους, μαζεύουν τηλεθέαση — και άρα χορηγίες και διαφημίσεις.

Προσωπικά, χάρηκα πολύ με το πώς αντέδρασε ο κόσμος στις δηλώσεις του Αλεξανδρίδη. Και χάρηκα ακόμα περισσότερο με τους τρεις χορηγούς της εκπομπής που απέσυραν τη χορηγία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Και θα χαρώ ακόμα περισσότερο όταν η ελληνική Δικαιοσύνη θεσπίσει (και αποφασίσει να τηρεί) νόμους που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις μειονότητες και τις ευπαθείς ομάδες από τον κάθε Αντώνη Αλεξανδρίδη. Έτσι ώστε, σιγά σιγά, ο καθρέφτης των reality ν’ αρχίσει να καθρεφτίζει μια διαφορετική ελληνική κοινωνία. Ως τότε, θα βλέπω κάτι άλλο στην τιβί.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below