Το «φαινόμενο» της πεταλούδας ανοίγει τα φτερά του και εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο της σύγχρονης μόδας. Ένα από τα κατεξοχήν σύμβολα της 2000 αισθητικής επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Στο πνεύμα της αναγέννησης παλαιότερων τάσεων, που κερδίζουν διαρκώς χώρο στις συλλογές των τελευταίων σεζόν, το είδαμε να γεμίζει τις πασαρέλες της άνοιξης. Τα total denim σύνολα της Blumarine -με το πρωταγωνιστικό butterfly top- μας ταξίδεψαν στη glam εποχή της Paris Hilton, ενώ οι αέρινες ρετρό δημιουργίες της Chanel έφεραν μνήμες από τα 90s. Ποια είναι όμως η ιστορία που κρύβεται πίσω από το cult σχέδιο;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Blumarine (@blumarine)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CHANEL (@chanelofficial)

Ως συνώνυμο της αναγέννησης και της εξέλιξης το σύμβολο της πεταλούδας εδραιώθηκε με το κίνημα του σουρεαλισμού τη δεκαετία του 1920. Η σχεδιάστρια Elsa Schiaparelli βασική εκπρόσωπος του νέου καλλιτεχνικού ρεύματος, που πρέσβευε τη δημιουργία μίας ονειρεμένης πραγματικότητας, όπου το συνηθισμένο αναβαθμίζεται και παίρνει νέα μορφή, εμπνεόταν συχνά από τα έντομα και τα ζώα για τις δημιουργίες της. Η πεταλούδα αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα της μοτίβα και ενσωματώθηκε σε διάφορες συλλογές της –ξεχωρίζει η καλοκαιρινή συλλογή του 1937.

Getty Images// Summer 1937 Elsa Schiaparelli

Ταξιδεύοντας στον χρόνο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγάλη επιρροή που άσκησε η μόδα του 2000 στην εξέλιξη του ιστορικού μοτίβου. Ήταν τότε που πλήθος fashion-icon το έκαναν τάση με εμφανίσεις που έχουν χαραχτεί στην ιστορία της σύγχρονης μόδας. Από την iconic Versace δημιουργία που έντυσε την Christina Aguilera στα βραβεία Grammy (2000) μέχρι το θρυλικό Emanuel Ungaro τοπ που φόρεσε η Mariah Carey στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν της Diana Ross: “VH1’s Divas 2000: A Tribute to Diana Ross” .

Getty Images

Χάρη σε δύο από τις μεγαλύτερες σταρ της σύγχρονης ποπ σκηνής, την Olivia Rodrigo και τη Dua Lipa, το νοσταλγικό μοτίβο έχει κάνει μία δυναμική επάνοδο. Ξεχωρίζουμε τις εμφανίσεις της Dua που αντλούν έμπνευση από το iconic look της Cher (1974) αλλά και τα butterfly-themed αξεσουάρ που φοράει η Olivia στο βίντεο κλιπ που κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες για το τραγούδι “Brutal”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DUA LIPA (@dualipa)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DUA LIPA (@dualipa)

Σήμερα, στο απόγειο μίας δύσκολης και σκοτεινής εποχής, δεν είναι μόνο οι celebrities που αναβιώνουν το φωτεινό και αισιόδοξο σχέδιο. Το TikTok έχει κατακλυστεί από αξεσουάρ μαλλιών μέχρι choker διακοσμημένα με πεταλούδες, υποδεικνύοντας ότι όλος ο κόσμος είναι έτοιμος να αναγεννηθεί και να περάσει σε μία εποχή με νέα, καλύτερα και πιο ελεύθερα δεδομένα.

@leilali.n

Which one is your fave? Pls don’t let this flop this took a long time 🥺❤️👉🏼👈🏼 #fyp #foryou #hairstyles

♬ Kgroovechallenge – Kevon🔥

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below