Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα μια δερματολόγο γιατί είχα ένα πρόβλημα στην επιδερμίδα του προσώπου. Καθώς με εξέταζε είπε με βεβαιότητα ότι έχω εκτεθεί στον ήλιο. «Εννοείτε αυτές τις ημέρες;», τη ρώτησα με αληθινή απορία. «Όχι, γενικά στη ζωή σας», ήταν, δυστυχώς, η απάντησή της. Και ναι, έχω εκτεθεί στον ήλιο πάρα πολύ στη ζωή μου. Και ναι, κάπως με πόνεσε διότι είναι ξεκάθαρο ότι μου άφησε σημάδια. Το κακό είναι ότι για πολλά χρόνια το έκανα και χωρίς να προσέχω ιδιαίτερα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο ήλιος είναι ευεργετικός αν είμαστε συνεπείς στον τρόπο που προστατευόμαστε από την ηλιακή ακτινοβολία. Και μπορεί τα ίδια ακριβώς να ισχύουν για το σώμα, αλλά εκεί την επιδερμίδα δεν τη βλέπει ο ήλιος όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της φωτογήρανσης να είναι πιο εμφανές στο πρόσωπο.

Γενικές γνώσεις

Oι ακτίνες UVA ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος, ενώ για τα ηλιακά εγκαύματα ευθύνονται οι ακτίνες UVB. Για τις σοβαρές αλλοιώσεις των κυττάρων και βλάβης του DNA, δηλαδή για το μελάνωμα, ευθύνονται και οι δύο κατηγορίες. Ο τρόπος που λειτουργούν είναι ο εξής: ενεργοποιούν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, αλλοιώνουν το DNA των κυττάρων και αποδυναμώνουν την ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Αν θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικές, πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας, ενώ όταν θα επιλέξουμε να τον απολαύσουμε θα πρέπει να είμαστε συνεχώς προστατευμένες.

Χημικά ή φυσικά φίλτρα

Τα χημικά φίλτρα είναι οργανικές ενώσεις που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ τα φυσικά είναι ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης που αντανακλούν τις ακτίνες UV. Και στις δύο περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρχαν κάποια μειονεκτήματα (ερεθισμοί από τα χημικά, δυσάρεστη υφή από τα φυσικά) τα οποία έχουν εκλείψει εντελώς. Το συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο κατηγορίες είναι ασφαλείς, ενώ συνθέσεις με συνδυασμό και των δύο είναι πολύ αποτελεσματικές.

Ημερομηνία λήξης

Αναγράφεται πάνω στη συσκευασία, είναι συνήθως τρία χρόνια, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περσινό μας αντηλιακό μόνο αν δεν έχει ανοιχτεί και φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες χρήσης

Η αλήθεια είναι ότι ένας υψηλός δείκτης προστασίας (SPF30 ή SPF50) είναι το πρώτο απαραίτητο στοιχείο στην επιλογή αντηλιακού. Οι ειδικοί λένε ότι καθώς τα προϊόντα χρειάζονται κάποιο χρόνο για να δράσουν, απλώνουμε τα αντηλιακά (προσώπου και σώματος) 20-30 λεπτά πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο. Καλά, λοιπόν, κάνει τόσα χρόνια η φίλη μου η Ελλη, η οποία προτού φύγουμε για την παραλία βάζει αντηλιακό στο σώμα, ενώ εγώ την κοιτάω με απορία λέγοντας από μέσα μου: “Τι υπερβολή!”. Και φυσικά, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα, ιδρώνουμε ή σκουπιζόμαστε. Οσο για την ποσότητα, οι ειδικοί συστήνουν 2 mg για κάθε εκατοστό επιδερμίδας. Αυτό σημαίνει ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και ένα ποτήρι σφηνάκι για το σώμα.

1. Aντηλιακό σπρέι σώματος με ανάλαφρη αναζωογονητική υφή, Sun Beauty Nude Skin Sensation SPF50, Lancaster 2. Αντηλιακό προσώπου και σώματος με λεπτόρρευστη υφή, Face & Body Lotion SPF50+, Shiseido 3. Αντηλιακό προσώπου και σώματος, Activated Sun Protector Sunscreen SPF50, Kiehl’s 4. Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος σε σπρέι, Milky Sun Spray SPF30, Caudalie 5. Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος με οικολογική συσκευασία, Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk SPF50+, Vichy 6. Διάφανο αντηλιακό σώματος εξαιρετικά ανθεκτικό, Anthelios Invisible Spray High Protection SPF30, La Roche Posay  7. Αντηλιακό σώματος με βελούδινη υφή, Sun Screen Second Skin SPF50+, Frezyderm 8. Λάδι σώματος για μαύρισμα και προστασία, Bee Sun Safe Satin Touch Tan Perfecting Body Oil SPF30, Apivita  9. Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος με σύνθεση που σέβεται την υδρόβια ζωή, Waterlover Hydrating Sun Milk SPF50+, Biotherm

1. Αντηλιακό λάδι σώματος με υψηλό δείκτη προστασίας, Tanning Oil High Protection SPF30, Nuxe 2. Διάφανο αντηλιακό σώματος, Ambre Solaire Ιnvisible Protect Refresh SPF30, Garnier  3. Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος ιδανικό για σπορ, Sport Fluid SPF50+, Avène 4. Διάφανο αντηλιακό σώματος Hephaestus High Protection Invisible Body Spray SPF30, Fresh Line  5. Διάφανο αντηλιακό σπρέι με βιταμίνη C, Luxurious Suncare SPF50+ Antioxidant Sunscreen, InterMed 6. Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος σε σπρέι, Sunissime Lait Protecteur Anti-Age Global SPF50, Lierac 7. Αντηλιακό προσώπου και σώματος για προστασία και ενυδάτωση, Face & Body Sunscreen  2 in 1 SPF30, Messinian Spa 8. Αντηλιακό σώματος για γρήγορη απορρόφηση, Protect & Dry Touch SPF30, Nivea Sun 9. Αντηλιακό γαλάκτωμα προσώπου και σώματος ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες, Yoghurt Sunscreen Spray Emulsion Body + Face SPF30, Korres

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below