Κάθε φορά, σε συναυλία ή φεστιβάλ, που πέρασα καλά το καλοκαίρι που τελείωσε, η ούγια έγραφε Blend Mishkin & the Roots Evolution. H μουσική κολεκτίβα από την Αθήνα αποτελεί εγγύηση για χορό, άσε που δεν λείπουν οι εκπλήξεις με τους guest MCs και άλλους φίλους τους μουσικούς, που συνεργάζονται μαζί τους και στο καινούργιο τους άλμπουμ. Ο Blend Mishkin απάντησε στις ερωτήσεις του Marie Claire και μας έδωσε ραντεβού στο Barrett στις 24 Σεπτεμβρίου.

Από την τελευταία φορά που μιλήσαμε, σχεδόν τρία χρόνια πριν, έχει αλλάξει κάτι στους Roots Εvolution;
Ναι, έχουμε γίνει ακόμα καλύτεροι.

Ήταν ένα πολύ μεγάλο καλοκαίρι που σε βρήκε στο δρόμο να ξανασυναντάς και να ξεσηκώνεις το κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πώς ήταν η εμπειρία σου μετά από την άβολη και ψυχοπλακωτική κατάσταση που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια;

Σήμερα νιώθω σαν να μην σταματήσαμε ποτέ, όλη η ιστορία με τις καραντίνες, τις απαγορεύσεις, τον τρόμο και τον πανικό της πανδημίας ήταν ένα, όχι τόσο ευχάριστο, αναγκαστικό διάλειμμα. Τώρα ευτυχώς είμαστε πάλι μαζί και κάνουμε αυτό που μας αρέσει και μας δίνει ζωή.

© 2022 Blend Mishkin

Πολύ γεμάτος με συναυλίες αυτός ο Σεπτέμβριος για σένα. Έτσι είναι συνήθως;
Ο Σεπτέμβρης συμβολίζει για μένα την αρχή της νέας χρονιάς. Μια σημαντική περίοδος κλείνει και μια νέα, πιο όμορφη για μένα, ξεκινά. Είναι ευχάριστο και γεννά αισιοδοξία για τον χειμώνα έτσι όπως μπαίνει δυναμικά φέτος με συναυλίες και DJ sets.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου χώροι για live; Πέρσι το καλοκαίρι στο Ηρώδειο με τους El Sistema Greece ήταν μία ωραία έκπληξη. Υπάρχει ιδανικό σκηνικό ή ιδανικό κοινό;
Το ιδανικό κοινό είναι αυτό που ξέρει γιατί έχει βγει από το σπίτι, που δεν φοβάται να το ζήσει και είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμο να χορέψει και να τραγουδήσει. Ο ιδανικός χώρος είναι αυτός όπου κοινό και μουσικοί θα νιώσουν άνετα ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο. Την καλή συναυλία δεν την κάνει η μπάντα αλλά το κοινό, γιατί όταν έχει όρεξη σου δίνει πίσω ό,τι παίρνει από σένα επί εκατό.

Το τελευταίο άλμπουμ λέγεται Unity of opposites. Πώς διάλεξες τον τίτλο;
Είναι εμπνευσμένος από την θεωρία του Ηρακλείτου σχετικά με την ενότητα των αντιθέτων. Αντίθετες δυνάμεις που αλληλοσυμπληρώνονται και εξαρτώνται από τη συνύπαρξη τουλάχιστον δύο καταστάσεων που είναι σχεδόν αλληλοσυγκρουόμενες. Φως και σκοτάδι, ζεστό και κρύο, καλό και κακό, δυνάμεις που χρειάζονται η μία την άλλη για να υπάρξουν.

Στο άλμπουμ συναντάμε μεταξύ άλλων τους Kit Kido και BNC. Τι είναι αυτό που σε οδηγεί στις συνεργασίες;
Οι συνεργασίες είναι τα πάντα. Αυτή η συνδιαλλαγή, η ανταλλαγή ιδεών, η δοσοληψία που έχεις με κάποιον άλλο άνθρωπο με σκοπό τη δημιουργία είναι κάτι μαγικό που σας ενώνει μοναδικά. Με τον BNC συνεργαζόμαστε στενά από το 2006, έχουμε φτιάξει πολλά κομμάτια και έχουμε παίξει άπειρες φορές μαζί. Με την Kit Kido είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε κάτι από κοινού. Μ’ αρέσει πολύ το τραγούδι της στο δίσκο.

© 2022 Blend Mishkin

Ειδική μνεία στον Jeff Gonzales. Θέλω να τον εκθειάσω. Δεν τα λες εσύ καλύτερα;
Ο Jeff έχει μια ιδιαίτερη ποιότητα ως καλλιτέχνης και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η συνεχής εξέλιξή του μέσα στο χρόνο. Κάτι που δεν έχουν όλοι μετά από κάποια χρόνια τριβής πάνω από το αντικείμενο τους.

Μου άρεσε πολύ το κλιπ του τραγουδιού Mad One, έχει ένα vibe rocknrolla. Mίλησέ μας για τη συνεργασία με τον Barry Ashworth (τι φωνάρα!).
Είμαι φαν των Dub Pistols από τον πρώτο τους δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1998. Το 2009 σε συνεργασία με το Bios φέραμε τον Barry να παίξει ως DJ σε ένα πάρτι που κάναμε. Από τότε πρέπει να έχουμε παίξει μαζί πάνω από 15 φορές σε διάφορα clubs και bars σε πολλές πόλεις. Γίναμε καλοί φίλοι, τον θεωρώ και λίγο μέντορά μου με τόσα χρόνια εμπειρίας στο χώρο. Όταν έφτιαχνα το Mad One είχα την φαεινή ιδέα να του το στείλω για να πάρω μια γνώμη. Δυστυχώς για αυτόν αλλά ευτυχώς για μένα βρισκόταν σε καραντίνα σπίτι με COVID και στο μέιλ που μου έστειλε έγραφε «μ’ αρέσει πολύ, μου θυμίζει Specials, δώσε μου μερικές μέρες γιατί μου βγαίνει κάτι καλό πάνω του». Δύο μέρες μετά, μου έστειλε το demo του Mad One.

Είναι το Egyptian Love τo πιο ρομαντικό τραγούδι του δίσκου; Έχω την αίσθηση ότι αγαπάς τις ανατολίτικες μελωδίες, από τον τρόπο που τις δένεις με το dub.
Ναι, μου αρέσει πολύ αυτή η μίξη Ανατολής και Δύσης. Έχω αρκετές επιρροές και από τις δύο μεριές σε αυτόν το δίσκο.

Blend Mishkin (φωτ.: Christina Papas)

Τι σημαίνει για σένα restart; Έχει χρειαστεί να κάνεις στις ανθρώπινες σχέσεις ή στην καριέρα σου;
Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία η επανεκκίνηση. Έχει χρειαστεί αρκετές φορές να κάνω και δεν με τρομάζει να ξεκινήσω φρέσκος, με νέα σχέδια, από την αρχή.

Ποιο είναι το τραγούδι που θα σηκωθείς να χορέψεις πάντα;
Δεν είμαι μεγάλος χορευτής, κουνάω κεφάλι και πόδια στο ρυθμό ενώ είμαι στατικός. Είναι πολλά τα τραγούδια που μου έρχονται. Είναι αυτή η μαγεία που έχει η μουσική, όπου ακούς κάτι και αυτομάτως κάτι άλλο ξυπνάει μέσα σου.

Πες μου κάτι καινούργιο που θα ήθελες να σαμπλάρεις.
Έχω σταματήσει να σαμπλάρω εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω το έκανα τόσο πολύ, που το απομυθοποίησα εντελώς. Αλλά ήταν και ένα στοιχείο που είχε πρωταρχικό ρόλο σε αυτό που έκανα όσο αφορά το ύφος της μουσικής. Τώρα προτιμώ να γράφω τα πάντα από την αρχή.

Τι θα γίνει στο Barrett στις 24 Σεπτεμβρίου;
Θα πάρουμε, επιτέλους, μέρος στα περιβόητα Syd Sessions που διοργανώνουν το δισκοπωλείο Syd Records και το Barrett. Θα είναι μια βραδιά όπου θα παρουσιάσουμε κομμάτια από το νέο δίσκο αλλά και τους παλαιότερους και όλο αυτό θα καταγράφει με σκοπό να ανέβει στο κανάλι του Syd στο YouTube.

Περισσότερες ημερομηνίες για τις εμφανίσεις των Blend Mishkin & the Roots Evolution στην Αθήνα εδώ

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below