Είναι η νέα ερμηνεύτρια που ανακαλύφθηκε, μαζί με τον αδερφό της, από τον Βασίλη Καζούλη και που τον συνόδευσαν για τρία χρόνια στις συναυλίες του. Που αργότερα τέθηκε, ανεπίσημα αλλά ουσιαστικά, υπό τη μαθητεία του Φοίβου Δεληβοριά, ο οποίος την υποδέχτηκε στην Ταράτσα του Φοίβου, έγραψε τους στίχους και τη μουσική του πρώτου προσωπικού άλμπουμ της («Ο κόσμος σου») και επέλεξε να δανείσει τη δική της φωνή στην Άλκηστη Ζιρώ για τις ερμηνείες των τραγουδιών της ηρωίδας της στα «Νούμερα».

Η Νεφέλη Φασούλη είναι όλα τα παραπάνω και όλο και περισσότερα. Πλέον δίνει μόνη της sold out συναυλίες. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright πέρασε τους τελευταίους έξι μήνες στη Νέα Υόρκη, μελετώντας την τζαζ και κάνοντας συνεργασίες με ονόματα όπως οι New York Gypsy All Stars, ο παραγωγός Misha Piatigorsky, o τρομπετίστας Benny Bennack. Είναι και η ίδια τραγουδοποιός: υπογράφει, πέρα τα «The worst is yet to come» και «By any chance», μερικά ακόμα καινούρια τραγούδια με τα οποία θα ανοίξει, μαζί με το δικό της (Nefeli Fasouli Quintet) και δύο επιπλέον ελληνικά σχήματα, το φεστιβάλ Athens Jazz στην Τεχνόπολη, τη Δευτέρα στις 22 Μαΐου.

Το κορίτσι με τα γυαλιά και τη βελούδινη φωνή, που γεννήθηκε, μεγάλωσε στο Παγκράτι και δεν μοιάζει διατεθειμένο να το εγκαταλείψει σύντομα, εξελίσσεται και εμπλουτίζεται καλλιτεχνικά μέρα με τη μέρα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Τι σε γοητεύει περισσότερο στην τζαζ;

«Με γοητεύει ο χώρος αυτοσχεδιασμού της, κάθε live της είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μέσα σε μισή ώρα μπορεί να σε ταξιδέψει οπουδήποτε. Νιώθω πιο κοντά στην τζαζ γιατί την επέλεξα για τις σπουδές μου, ενώ τα άλλα μουσικά είδη τα αγαπάω επειδή μεγάλωσα μέσα σε αυτά».

Ποια εμπειρία υπήρξε για εσένα πιο καθοριστική στην Αμερική;

«Στη Νέα Υόρκη έγραψα κάποια κομμάτια τζαζ, τα οποία θα παίξω τη Δευτέρα και θα κυκλοφορήσουν, αργότερα, σε νέο δίσκο. Νομίζω ότι  εκτίμησα για πρώτη φορά το χρόνο που περνάς μόνος σου. Ενώ στην αρχή ζορίστηκα πολύ –είχα πάει εντελώς μόνη, αφήνοντας στην Αθήνα μια πανέμορφη συνθήκη, και ήθελα να γυρίσω πίσω– μέχρι το δεύτερο τρίμηνο είχα βρει τα πατήματά μου και έναν εαυτό που δεν έχω στην Ελλάδα – μια συνταγή για το πώς να παίρνεις απόσταση από τα πράγματα και να γίνεσαι πιο δημιουργικός. Στην Ελλάδα σε κυνηγάει συνεχώς η ανάγκη για βιοπορισμό».

«Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο είχα βρει τα πατήματά μου και έναν εαυτό που δεν έχω στην Ελλάδα – μια συνταγή για το πώς να παίρνεις απόσταση από τα πράγματα και να γίνεσαι πιο δημιουργικός».

Έχεις σκεφτεί να συνεχίσεις τη διαδρομή σου στο εξωτερικό;

«Ποτέ δεν με έχω δει να χτίζω, μακροπρόθεσμα, μια ζωή στο εξωτερικό. Αυτό που θέλω είναι να ταξιδεύω σε διάφορα μέρη, να παίζω μουσική και να επιστρέφω. Σίγουρα με κρατούν εδώ οι άνθρωποι, οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας μου και, μερικές φορές, το πείσμα, σε μια κατάσταση που μπορεί να μοιάζει απελπιστική, να δείξω ότι και στην Ελλάδα έχουμε τη δύναμη να κάνουμε κάτι δημιουργικό, να μείνω με όλους αυτούς που επέλεξαν να μη φύγουν και να προσπαθήσουμε μαζί».

Αναμφίβολα είναι σπουδαίο το ότι είχες ως μέντορα τον Φοίβο Δεληβοριά. Αναρωτιέμαι όμως μήπως όταν συνδέουμε την καλλιτεχνική διαδρομή μας με έναν συγκεκριμένο δημιουργό μπορεί κάπου να χάσουμε τη δική μας ταυτότητα.

«Σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, αλλά ειδικά ο Φοίβος και γενικά οι καλοί μέντορες ξέρουν ακριβώς σε ποιο σημείο θα σου πουν ότι από εδώ και πέρα μπορείς να προχωρήσεις μόνος σου. Όταν για παράδειγμα άρχισα να δίνω συναυλίες μόνη, ο Φοίβος ήταν απόλυτα υποστηρικτικός. Σαν ένας γονιός που βλέπει το παιδί του να ενηλικιώνεται».

Στο παρελθόν έχεις μιλήσει για το άγχος που σε κυριεύει κάθε φορά που πρόκειται να ανεβείς στη σκηνή. Έχεις καταφέρει πλέον να το διαχειριστείς;

«Δεν έχω καταφέρει να το διαχειριστώ. Αισθάνομαι ότι είναι μια εύκολη απόδραση του εγκεφάλου: ότι όταν βρίσκει τα σκούρα, πηγαίνει σε αυτό το μέρος, που γνωρίζει πολύ καλά. Και επειδή οι συναυλίες και γενικά η δημόσια έκθεση είναι ίδια με έναν τρόπο, εύκολα το μυαλό ανατρέχει σε προηγούμενες καταστάσεις. Αυτό που κάνω είναι να το επικοινωνώ σε όλους ώστε να μην αισθάνομαι σαν το μαύρο πρόβατο στο χώρο. Δεν έχω φτάσει σε σημείο να ακυρώσω εμφάνιση εξαιτίας του άγχους, αλλά έχω κάνει live μηχανικά, από το οποίο δεν θυμάμαι στιγμή.

»Άνθρωποι με τους οποίους το συζητάω μου λένε: πρέπει να το αγκαλιάσεις και να το αγαπήσεις γιατί το άγχος σου σημαίνει ότι αγαπάς αυτό που κάνεις, ότι σε νοιάζει να πάει καλά. Οπότε προσπαθώ να το δω με αγάπη».

«Δεν έχω καταφέρει να διαχειριστώ το άγχος μου στη σκηνή. Αισθάνομαι ότι είναι μια εύκολη απόδραση του εγκεφάλου: ότι όταν βρίσκει τα σκούρα, πηγαίνει σε αυτό το μέρος, που γνωρίζει πολύ καλά».

Στην πρώτη σεζόν των «Νούμερων» σε είδαμε και σε μια γκεστ εμφάνιση. Έχεις σκεφτεί να αναλάβεις πιο ενεργό ρόλο στη σειρά, αν υπάρξει δεύτερος κύκλος επεισοδίων;

«Η εμπειρία ήταν φανταστική, αστεία και ανάλαφρη. Ως γκεστ, είσαι πολύ ξεχωριστός, όλα έρχονται στα μέτρα σου. Και ο Φοίβος ξέρει να δημιουργεί ομάδες που γίνονται φανταστικές παρέες και οικογένειες στο τέλος. Αλλά το να είμαι ηθοποιός νομίζω ότι δεν είναι το δυνατό μου σημείο».

Σε τι ξεχωρίζει ο δημιουργός που φτιάχνει παρέες;

«Νομίζω ότι πρέπει να τα έχει καλά με τον εαυτό του πρώτα. Να έχει ξεπεράσει τις προσωπικές αγωνίες του και να έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δίνεις μόνο, αντί να ζητάς. Είναι μια μεγάλη ωριμότητα και συνειδητοποίηση, πολύ σημαντική στη δουλειά μας αν θέλεις να πας παραπάνω».

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς στίχους που έχεις ερμηνεύσει, με τον οποίο φαντάζομαι θα έχουν ταυτιστεί πολλοί, είναι του Φοίβου Δεληβοριά από το τραγούδι «Ο κόσμος σου»: «Θα βάλω Netflix και θα πεθάνω». Καταφεύγεις ακόμα στο binge watching όταν έχεις τις μαύρες σου;

«Γράφοντας αυτόν το στίχο ο Φοίβος, νομίζω, απευθυνόταν σε έναν πολύ “καραντινέικο” εαυτό μου. Τελευταία το έχω ξορκίσει λιγάκι και δεν περνάω πια τόσο χρόνο σε πλατφόρμες. Οτιδήποτε κάνω, ακόμα και αν είναι το να δω πολλά συναπτά επεισόδια, προσπαθώ να το κάνω εκτός σπιτιού. Το σπίτι το ζήσαμε πολύ, νομίζω, και με έριξε. Το έκανα στο παρελθόν, αλλά προσπαθώ να μην το κάνω πια, και εύχομαι το ίδιο σε όλους αυτούς που έχουν ταυτιστεί με το στίχο. Είναι πολύ ωραία έξω από το σπίτι».

Για το Athens Jazz

Επιστρέφει από τις 22 έως τις 28 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με 21 συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και ανερχόμενων σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως πάντα, η πρώτη μέρα του αφιερώνεται στην ελληνική τζαζ σκηνή, παρουσιάζοντας τα τρία εγχώρια σχήματα που επέλεξε η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ. Έτσι, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, το πολλά υποσχόμενο κουαρτέτο Thomas Mitrousis Quartet κηρύσσει την έναρξη ως η νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ, με μια εντυπωσιακή ηχητική ποικιλομορφία επιρροών από τη μοντέρνα τζαζ ώς και την κλασική και post-rock μουσική. Ακολουθεί το Nefeli Fasouli Quintet από την κατηγορία Jazz+, που ενώνει την αφροαμερικανική τζαζ με τους ελληνικούς folklore ήχους, ενώ το Spiral Trio, ένα από τα πιο σημαντικά τζαζ τρίο της χώρας μας με διεθνή υπόσταση και προβολή, θα κλείσει την πρώτη μέρα ως η επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για το Athens Jazz: athensjazz.gr

Ακολουθήστε τη Νεφέλη Φασούλη στο Facebook και στο Instagram.

Απολαύστε τη Νεφέλη Φασούλη στο τραγούδι της «By any chance»:

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below