Πώς μπορεί ένας μη βλέπων να βιώσει μια έκθεση φωτογραφίας; Σε αυτό το ερώτημα απαντά η δράση «Βλέποντας με τις αισθήσεις», που προσκαλεί σήμερα, Τετάρτη 07/06, επισκέπτες με απώλεια όρασης στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς, σε μια περιήγηση στον κόσμο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998) ή Nelly’s.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Nelly’s» παρουσιάζει γνωστές αλλά και άγνωστες φωτογραφίες της εμβληματικής δημιουργού. Η συγκεκριμένη περιήγηση θα εστιάσει σε εικόνες-ορόσημα της πορείας της, από τη γενέτειρα Μικρά Ασία στη Δρέσδη, την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, από την εποχή της μαθητείας έως την επαγγελματική καταξίωση και την καλλιτεχνική αναγνώριση.

Ποιες ήταν οι ιδιαίτερες συνθήκες που οδήγησαν τα βήματά της σε κάθε τόπο, οι ιδέες που κατεύθυναν το βλέμμα της, οι αισθητικές επιλογές που διαμόρφωσαν τις λήψεις της; Μέσα από ακούσματα, γεύσεις και αγγίγματα οι επισκέπτες θα αναζητήσουν τις γέφυρες που η ίδια η φωτογραφία δημιουργεί ανάμεσα στον οπτικό και μη οπτικό κόσμο.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος περιηγήσεων και εργαστηρίων του Μουσείου Μπενάκη που απευθύνεται σε επισκέπτες τυφλούς ή με μειωμένη όραση. Αναζητώντας θέματα που μας αφορούν σήμερα αλλά και νέους τρόπους διάδρασης με επιλεγμένα αντικείμενα, επισκέπτες και ξεναγοί συμπορεύονται σε μια διαφορετική, ουσιαστικά προσβάσιμη ερμηνεία των μόνιμων συλλογών αλλά και των περιοδικών εκθέσεων του πολιτιστικού ιδρύματος.

Info

Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, 16.00-18.00, Πειραιώς 138, απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-14.00, τηλ. 210 3671067-9, education@benaki.org, www.benaki.org

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below