Ηλιόλουστο, ζωντανό και πολύ όμορφα σχεδιασμένο, το YPSELI, είναι αρχικά ένα εστιατόριο που στεγάζεται σε έναν υπέροχο και κομψό χώρο, στο κέντρο του Παρισιού. Ωστόσο, είναι πολλά παραπάνω από απλώς ένα εστιατόριο. Κρύβει μέσα του ένα παντοπωλείο αλλά και μία κάβα, τα οποία αποτελούν τον προθάλαμο του εστιατορίου. Αυτός ο χώρος που προμηνύεται του βασικού εστιατορίου, προσφέρει μία μοναδική εμπειρία, όπου οι χοντρές, μισάνοιχτες, διαχωριστικές κουρτίνες, αποκαλύπτουν κάποια αποσπάσματα από όσα κρύβονται στον εσωτερικό χώρο και επιτρέπουν με ένα τράβηγμά τους την είσοδό σας σε αυτόν.
Η ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα στην πιο μοντέρνα της εκδοχή, μακριά από τα λευκά και γαλανά κλισέ.
Όλα ξεκίνησαν από ένα καθηλωτικό ταξίδι του Συμεών Καμσίζογλου και της συζύγου του, Delphine Pique, στην Ελλάδα, σε μία αναζήτηση προϊόντων που διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια. Έτσι, το δίδυμο αποφάσισε να δώσει ζωή στην πρώτη γαστροταβέρνα του Παρισιού, εμπνευσμένο από τα αντίστοιχα εστιατόρια που κοσμούν την Αθήνα εδώ και κάποια χρόνια. Όπως και στην Γαλλία με την μπιστρονομία αλλά και στην Ιταλία με της νέο-τρατορίες που προσαρμόζονται στα πιο μοντέρνα δεδομένα, αντίστοιχα συμβαίνει και με την ελληνική γαστρονομία, η οποία ενσαρκώνεται σε μία νέα γενιά μαγείρων που συνεργάζονται στενά με τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς, με σκοπό να δημιουργήσουν πιάτα με συναίσθημα.
Μία κουζίνα δημιουργική που δεν ξεχνά τις ρίζες και τις παραδόσεις της
Οι ρυθμοί λειτουργίας στο YPSELΙ, εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις επιθυμίες της επίσκεψης. Το μεσημέρι, είναι η ώρα που μπορεί κανείς να απολαύσει τα παραδοσιακά πιάτα που προσφέρει το εστιατόριο, από κρητικά πιάτα, μέχρι πιάτα που κανείς μπορεί να συναντήσει στην Αθήνα, στην Κέρκυρα και στην Καλαμάτα. Παράλληλα υπάρχουν και μεζέδες αλλά και γλυκά.
Το βράδυ, το πνεύμα της γαστροταβέρνας κυριαρχεί με πιάτα υπογραφής. Οι κλασικές ελληνικές γεύσεις είναι πάντα παρούσες με το επίκεντρο να αποτελούν τα παραδοσιακά φαγητά που φτιάχνουν οι Ελληνίδες μαμάδες στο σπίτι, ενώ εάν κανείς αναζητά την καλύτερη πορτοκαλόπιτα του Παρισίου, αυτό είναι το μέρος που μπορεί να την βρει. Παράλληλα, όλες αυτές οι λαχταριστές επιλογές, προσφέρονται και σε δυνατότητα catering, ώστε να μπορούν να τις απολαύσουν οι κάτοικοι ολόκληρης της πόλης.
Το παντοπωλείο
Στο παντοπωλείο του καταστήματος, μπορείτε να βρείτε μία επιλογή από προσεκτικά διαλεγμένα προϊόντα από τους καλύτερους παραγωγούς: Ελαιόλαδο από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, ελιές από τη Λέσβο, κρητικές αγκινάρες, ντάκος, μέλι από την Κρήτη, φέτα από το Μέμο, λουκούμι από την Αίγινα, αλλαντικά από την Τήνο, κάπαρη από τη Σύρο, χειροποίητα ζυμαρικά από την Αραβησσό, μαρμελάδες που παρασκευάζονται από γυναικείο συνεταιρισμό στην Κρήτη… Χωρίς να ξεχνάμε τη μεγάλη ποικιλία κρασιών από όλη τη Μεσόγειο, σερβίτσια και βιβλία μαγειρικής.
Η αρχιτεκτονική και η αισθητική
Για τα τραπέζια του εστιατορίου, προσφέρεται μία ποικιλία από αρχαία μάρμαρα από την Ελλάδα, με πολύχρωμα στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές. Αυτή η πολυχρωμία δίνει ένα εφέ ποπ ταβέρνας. Το γυαλισμένο τσιμεντένιο δάπεδο και τα έπιπλα έχουν χρώμα τερακότας, μία αναφορά στο YPSELI, που σημαίνει “κυψέλη”, αλλά αναφέρεται επίσης στο πήλινο βάζο όπου οι μέλισσες έφτιαχναν μέλι στην αρχαιότητα.
Το όνειρο του Συμεών, της Delphine και του Φραγκίσκου.
O Συμεών Καμσίζογλου, γεννήθηκε στη βόρεια Ελλάδα και το όνειρό του για την μαγειρική ξεκίνησε από την μητέρα του, καθώς η ίδια ήταν εξαιρετική μαγείρισσα. Το 2008, γνώρισε την Delphine και μαζί δημιούργησαν την “Emotions Culinairrs”, μία εταιρία catering στο Παρίσι. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του ταξιδιού τους προς την αναζήτηση προϊόντων και παραγωγών, έδωσαν ζωή στην YPSELI. Πολύ γρήγορα, ο Φραγκίσκος Δανδουλάκης, παιδικός φίλος του Συμεών, εντάχθηκε στην ομάδα και έγινε ιδρυτικό μέλος αυτού του έργου.