Η βιωσιμότητα στη μόδα ξεκινάει από το ίδιο μας το σπίτι. Το να επενδύουμε σε κομμάτια που αγαπάμε είναι μόνο το πρώτο βήμα – το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να τα φροντίζουμε σωστά. Με τις κατάλληλες κινήσεις, τα ρούχα μας μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο, να διατηρούν τη φόρμα και το χρώμα τους και –γιατί όχι– να φορεθούν από γενιά σε γενιά.

1. Πλένουμε λιγότερο – και πιο έξυπνα

Δεν χρειάζεται να πλένουμε κάθε ρούχο μετά από μία φορά. Ορισμένα κομμάτια, όπως τα τζιν, τα πουλόβερ ή τα σακάκια, μπορούν να φορεθούν αρκετές φορές πριν την επόμενη πλύση, εφόσον δεν έχουν λεκέδες ή έντονη οσμή. Η υπερβολική πλύση καταστρέφει τα υφάσματα, ξεθωριάζει τα χρώματα και σπαταλά ενέργεια και νερό χωρίς λόγο.Όπου μπορούμε, επιλέγουμε σύντομα και οικολογικά προγράμματα πλύσης με κρύο νερό και χαμηλές στροφές. Παράλληλα, αερίζουμε τα ρούχα μας καλά μετά από κάθε χρήση και καθαρίζουμε τοπικά τους λεκέδες, για να διατηρήσουμε την καθαριότητα χωρίς να ταλαιπωρούμε το ύφασμα.

2. Χρησιμοποιούμε ήπια απορρυπαντικά

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mother’s Earth 🌎 (@mothersearth)

Τα κλασικά απορρυπαντικά του εμπορίου μπορεί να καθαρίζουν αποτελεσματικά, αλλά πολλές φορές καταστρέφουν τα ρούχα μας: φθείρουν τις ίνες, ξεθωριάζουν τα χρώματα και αφήνουν κατάλοιπα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Επιλέγουμε λοιπόν ήπια, φυσικά ή βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, ιδανικά χωρίς έντονα αρώματα ή χλωρίνη. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και πολύ πιο ευγενικά με τα υφάσματα και το δέρμα μας – ειδικά αν έχουμε ευαισθησίες ή αλλεργίες.

3. Γυρίζουμε τα ρούχα ανάποδα πριν την πλύση

Μία απλή κίνηση που κάνει τεράστια διαφορά: όταν γυρίζουμε τα ρούχα ανάποδα πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο, προστατεύουμε την εξωτερική τους επιφάνεια από τριβές και φθορές. Έτσι, τα prints, τα χρώματα και οι λεπτομέρειες (κουμπιά, κεντήματα, απλικέ) διατηρούνται αναλλοίωτα για περισσότερες πλύσεις. Είναι επίσης ιδανικό για τα μαύρα και σκουρόχρωμα ρούχα, που συχνά ξεθωριάζουν πιο γρήγορα όταν τρίβονται απευθείας στον κάδο.

4. Αποφεύγουμε το στεγνωτήριο

Το στεγνωτήριο μπορεί να μας εξοικονομεί χρόνο, αλλά κοστίζει πολύ στη διάρκεια ζωής των ρούχων μας. Η έντονη θερμότητα καταστρέφει τις ίνες, προκαλεί συρρίκνωση, χαλάει τα ελαστικά υλικά και ξεθωριάζει τα χρώματα. Όπου μπορούμε, αφήνουμε τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά. Απλώνουμε σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος – ειδικά τα χρωματιστά και ευαίσθητα υφάσματα, που δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Το φυσικό στέγνωμα διατηρεί το σχήμα, την υφή και τη μυρωδιά των ρούχων μας.

5. Αποθηκεύουμε σωστά

Η αποθήκευση είναι εξίσου σημαντική με το πλύσιμο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε ποιοτικές κρεμάστρες – κατά προτίμηση ξύλινες ή με επένδυση – ώστε να μην παραμορφώνονται τα ρούχα από την βαρύτητα. Δεν παραγεμίζουμε τη ντουλάπα· τα ρούχα χρειάζονται «χώρο να αναπνέουν». Διπλώνουμε τα πλεκτά και τα μάλλινα αντί να τα κρεμάμε, για να διατηρήσουν τη φόρμα τους. Ακόμα και αν πρόκειται να τα φορέσουμε ξανά σύντομα, είναι σημαντικό να τα ξεκουράζουμε για να επανέλθουν οι ίνες τους.

6. Σιδερώνουμε με φειδώ και σε χαμηλή θερμοκρασία

Το υπερβολικό σιδέρωμα – ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες – κουράζει τα υφάσματα, τα γυαλίζει ή ακόμα και τα καίει. Όπου είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε ατμοσίδερο ή ατμοκαθαριστή. Ο ατμός όχι μόνο προστατεύει τα ευαίσθητα υλικά (όπως το μετάξι ή το σιφόν), αλλά βοηθά και στην απολύμανση, απομακρύνοντας δυσάρεστες οσμές και βακτήρια. Επίσης, με το κάθετο σιδέρωμα, αποφεύγουμε την άμεση επαφή με το ύφασμα, διατηρώντας την υφή του πιο «ζωντανή».

7. Φροντίζουμε τα ευαίσθητα κομμάτια με το χέρι

Τα ευαίσθητα υφάσματα όπως το μετάξι, το κασμίρ, το μαλλί, αλλά και κομμάτια με δαντέλα, παγιέτες ή χειροποίητες λεπτομέρειες, απαιτούν πιο προσεκτική μεταχείριση. Πλένουμε στο χέρι με κρύο νερό και ήπιο απορρυπαντικό, χωρίς τρίψιμο ή στύψιμο. Αφήνουμε το ρούχο να μουλιάσει για λίγα λεπτά και το ξεπλένουμε με απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια, το τυλίγουμε απαλά σε μια πετσέτα για να απορροφήσει την υγρασία, και το απλώνουμε επίπεδα για στέγνωμα – και όχι από κρεμάστρα, καθώς μπορεί να παραμορφωθεί.

Αν δεν νιώθουμε σίγουροι, εμπιστευόμαστε ένα καλό καθαριστήριο με εμπειρία στα ευαίσθητα υφάσματα. Έτσι, διατηρούμε την υφή, το σχήμα και τη λάμψη τους αναλλοίωτα στον χρόνο.

8. Επισκευάζουμε πριν απορρίψουμε

Η αληθινή σχέση με τα ρούχα μας χτίζεται και μέσα από τη φροντίδα τους όταν «τραυματίζονται». Μια χαλασμένη ραφή, ένα κουμπί που λείπει ή ένα σκισμένο στρίφωμα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το ρούχο πρέπει να αποσυρθεί. Αναζητούμε και φροντίζουμε να γίνουμε καλοί φίλοι με έναν επειδέξιο ράφτη και μια έμπειρη μοδίστρα, που θα επιδιορθώσουν τις μεγάλες ζημιές στα ρούχα μας – και μαθαίνουμε τα βασικά της επιδιόρθωσης (mending), όπως το ράψιμο κουμπιών, το μπάλωμα ή η ενίσχυση ραφών. Ένα μικρό σετ ραπτικής στο σπίτι μπορεί να μας σώσει πολλές φορές – και να σώσει και τα ρούχα μας.

9. Αποθηκεύουμε σωστά τα εποχιακά

Τα ρούχα που δεν φοράμε για μήνες αξίζουν ασφαλή και καθαρή αποθήκευση. Βεβαιωνόμαστε ότι είναι πλυμένα και εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσουμε. Επιλέγουμε βαμβακερές ή υφασμάτινες θήκες αντί για πλαστικές – και προσθέτουμε φυσικά απωθητικά, όπως λεβάντα ή ξύλο κέδρου, για να απομακρύνουμε τον σκόρο. Η μέθοδος του vacuum packing (σακούλες για κενό αέρος με τη βοήθεια μιας ηλεκτρικής σκούπας) είναι ιδανική για εξοικονόμηση χώρου, όμως διπλώνουμε πάντα με προσοχή για να αποφύγουμε τις μόνιμες ζάρες. Κρατάμε τα εποχιακά σε δροσερό, ξηρό σημείο, μακριά από υγρασία και φως.

10. Δημιουργούμε σχέση με τα ρούχα μας

Όσο περισσότερο φροντίζουμε ένα ρούχο, τόσο πιο πολύ το εκτιμάμε. Και το εκτιμάμε περισσότερο όταν το έχουμε προμηθευτεί με σύνεση και προσοχή και όχι απλά επειδή το βρήκαμε σε τιμή-προσφορά που δεν αντικατοπτρίζει τόσο το κόστος παραγωγής όσο και του υλικού του. Προσέχουμε να αποφεύγουμε, όσο είναι δυνατόν, τις μεικτές (συνθετικές με φυσικές) ίνες καθώς όχι μόνο μειώνουν την ποιότητα ενός ρούχου, αλλά είναι και εξαιρετικά επιβλαβή προς το περιβάλλον στην απόρριψή τους.

Η slow fashion δεν είναι τάση – είναι στάση ζωής. Η καθημερινή μας σχέση με την ένδυση αλλάζει όταν δεν αντιμετωπίζουμε τα ρούχα ως αναλώσιμα, αλλά ως αντικείμενα που μας συνροφεύουν στη ζωή μας – συνδεδεμένα με αναμνήσεις, στυλ και χαρακτήρα. Και ξεκινά από την επιλογή, περνά από τη φροντίδα και καταλήγει στο σεβασμό. Γιατί ένα ρούχο που διαρκεί, λέει πάντα μια ωραία ιστορία.

Από την Πετρίνα Κίτη

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below