Ο Ρώσος χορογράφος, Yuri Grigorovich, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χορογράφους του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τη Δευτέρα 19 Μαΐου. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπολσόι στη Μόσχα από το 1964 έως το 1995. Ήταν διάσημος για τις μελοποιήσεις του Σπάρτακου και του Ιβάν του Τρομερού, καθώς και για τις παραγωγές της Λίμνης των Κύκνων, της Ωραίας Κοιμωμένης, του Καρυοθραύστη και πολλών άλλων μπαλέτων.
Ο Valery Gergiev, επικεφαλής των θεάτρων Μπολσόι και Μαριίνσκι, δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι ο Grigorovich ήταν «μια θρυλική προσωπικότητα που θα συνεχίσει να προκαλεί σεβασμό και θαυμασμό για τις επόμενες δεκαετίες».
Ποιος ήταν ο Yuri Grigorovich
Γεννημένος στο Λένινγκραντ το 1927, ο Yuri Grigorovich ήταν χορευτής, καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος. Τα μπαλέτα του καθόρισαν μια τάση που επηρέασε σε βάθος την ανάπτυξη του μπαλέτου στη Ρωσία.
Εκπαιδεύτηκε στη Χορογραφική Σχολή του Λένινγκραντ πριν ενταχθεί στο Μπαλέτο Kirov ως σολίστ το 1946. Όσο ήταν στο Kirov, δημιούργησε το πρώτο του μεγάλο έργο, από το παραμύθι «Το πέτρινο λουλούδι» (1957) και έγινε επικεφαλήες του θιάσου το 1962. Υπήρξε επίσης σολίστ στο θέατρο Maryinsky και για μικρό χρονικό διάστημα ήταν επικεφαλής του μπαλέτου του.
Το 1964 διορίστηκε αρχιχορογράφος του Θεάτρου Μπολσόι και εργάστηκε στο διάσημο θίασο της Μόσχας για περισσότερα από 30 χρόνια. Με τον ίδιο επικεφαλής, η ηγεσία του ρωσικού κλασικού μπαλέτου καθιερώθηκε παγκοσμίως.
Στα μπαλέτα που δημιούργησε εκεί περιλαμβάνονται ο Καρυοθραύστης (1966), ο Σπάρτακος (1968), ο Ιβάν ο Τρομερός (1975), η Ανγκάρα (1976), ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα και η Χρυσή Εποχή.
Χορογράφησε επίσης νέες εκδοχές αριστουργημάτων του παρελθόντος, όπως η Ωραία Κοιμωμένη (1963, 1973) και η Λίμνη των Κύκνων, η Raymonda (1984), η La Bayadere (1991) και ο Δον Κιχώτης, η Ζιζέλ (1987) και το Le Corsaire (1994).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Θέατρο Μπολσόι πραγματοποίησε περισσότερες από 90 διεθνείς περιοδείες, φέρνοντας στη σκηνή πολλούς λαμπρούς χορευτές. Εκτός από τη σκηνοθεσία μπαλέτων, ο Grigorovich έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής διεθνών διαγωνισμών. Ήταν, επίσης, μέλος της Μουσικής Εταιρείας της Βιέννης, επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χορογραφίας και επίτιμος πρόεδρος της Ουκρανικής Ακαδημίας Χορού.