Το 3ο Κουδούνι Όπερα, το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ολοκληρώνει την πέμπτη χρονιά υλοποίησής του με το «Ταξίδι στη Χώρα των Άσχημων»: μια ανατρεπτική παράσταση μουσικού θεάτρου, για μικρούς και μεγάλους που τολμούν να είναι ο εαυτός τους. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Ιουνίου 2025 στις 18.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.
Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Τρέβορ Γκραλ, το λιμπρέτο η Αντριάνα Μίνου, το μουσικό σύνολο διευθύνει η Κυριακή Κουντούρη, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Θεανώ Μεταξά. Την καλλιτεχνική ομάδα συμπληρώνουν η μονωδός Σοφία Κετετζιάν και ο ηθοποιός Ηλίας Βογιατζηδάκης.
Περισσότεροι από διακόσιοι μαθητές και μαθήτριες από έντεκα δημοτικά σχολεία της Αττικής θα βρεθούν επί σκηνής και θα μας μεταφέρουν σε έναν απίθανο προορισμό χωρίς… σχήμα, όπου η αποδοχή, η αλληλεγγύη και η ισότητα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από έναν αλλόκοτο κόσμο, την Τετραγωνία, όπου τα συναισθήματα και οι αποκλίσεις έχουν καταργηθεί για χάρη της κανονικότητας και της ομοιομορφίας. Μέσα σε αυτό το μονότονο περιβάλλον, τρία παιδιά ασύμβατα με τους κανόνες αυτού του κόσμου θα περάσουν σε ένα ταξίδι αναζήτησης του Άλλου – του απρόβλεπτου, του αστείου, του αληθινού.
Η παράσταση επιχειρεί μια βαθιά αναμέτρηση με τις έννοιες του «κανονικού» και του «άσχημου» (με το τελευταίο να σημαίνει την απουσία σχήματος) και θέτει με χιούμορ και φαντασία επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Το «Ταξίδι στη Χώρα των Άσχημων» είναι μια σκηνική εμπειρία που βασίζεται στην ελεύθερη προσωπική έκφραση και την αλληλεπίδραση. Όπως σημειώνει η σκηνοθέτρια Θεανώ Μεταξά: «Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος ελευθερίας, όπου κάθε φωνή και κάθε σώμα έχει χώρο να υπάρξει όπως είναι, με ατέλειες και στιγμές αμηχανίας. Δεν προσπαθούμε κάθε στιγμή να συγχρονιστούμε, αλλά να συνυπάρξουμε. Θέλουμε να αφήσουμε χώρο στο ανοίκειο και στην αυθόρμητη έκφραση».
«Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος ελευθερίας, όπου κάθε φωνή και κάθε σώμα έχει χώρο να υπάρξει όπως είναι, με ατέλειες και στιγμές αμηχανίας. Δεν προσπαθούμε κάθε στιγμή να συγχρονιστούμε, αλλά να συνυπάρξουμε. Θέλουμε να αφήσουμε χώρο στο ανοίκειο και στην αυθόρμητη έκφραση».
Η μουσική σύνθεση δομείται πάνω σε έναν διάλογο ανάμεσα σε αντιθέσεις και με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως δραματουργικός καθρέφτης της δράσης. Ο συνθέτης Τρέβορ Γκραλ εξηγεί: «Ήθελα να γεμίσω το έργο με μια ποικιλία στιλ και μουσικών προσεγγίσεων. Στην Τετραγωνία ακούμε μια ψυχρή, κομφορμιστική ατμόσφαιρα. Αντίθετα, στη Χώρα των Άσχημων αφουγκραζόμαστε τη ρευστότητα και τη συναισθηματική απελευθέρωση…». Η ευρηματική μουσική του έργου εμπλουτίζεται από ήχους, ηχοτοπία και μουσικά μοτίβα που προέκυψαν από τους/τις μαθητές/μαθήτριες κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος. Όπως παρατηρεί ο ίδιος ο συνθέτης: «Προσκάλεσα τα παιδιά να συμμετάσχουν σαν συν-συνθέτες στο έργο. Είναι υπέροχο όταν ως συνθέτης δεν πρέπει να έχεις όλες τις ιδέες μόνος σου».
«Προσκάλεσα τα παιδιά να συμμετάσχουν σαν συν-συνθέτες στο έργο. Είναι υπέροχο όταν ως συνθέτης δεν πρέπει να έχεις όλες τις ιδέες μόνος σου».
Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2024 έως και τον Μάιο του 2025 ήταν τα: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «Νίκος Γκάτσος», 29ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Νίκος Γκάτσος», 4ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, 7ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, 85ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 3ο Κουδούνι Όπερα υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά με την ευγενική χορηγία της Πειραιώς. Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας «Equall – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων» και ειδικότερα στον πυλώνα της Νέας Γενιάς.
Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, σε συνεργασία με την ATLAS E.P., με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση για όλες, όλους και όλα. Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί να υπάρχουν θέσεις για Κ/κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), θέσεις για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους (CAPS) οι οποίοι καλύπτουν όλο το ακουστικό κανάλι, καθώς και θέσεις τυφλών ανθρώπων και ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής (AD). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.
Info
«Ταξίδι στη Χώρα των Άσχημων», Κυριακή 1 Ιουνίου 2025, ώρα έναρξης: 18.30. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου μέσω ticketservices.gr
Φορέας χρηματοδότησης των υπηρεσιών καθολικής προσβασιμότητας για την παράσταση είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Έργου: «SUB.1.1.6 Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την κράτηση των δελτίων εισόδου τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 213 0885700 ή με email στο boxoffice@nationalopera.gr. Για υποβοήθηση στις κρατήσεις, μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την ATLAS E.P. στο 6993507553 ή με email στο askatlasep@gmail.com
Συντελεστές
Μουσική σύνθεση: Τρέβορ Γκραλ. Πρωτότυπη ιστορία, λιμπρέτο: Αντριάνα Μίνου. Μουσική διεύθυνση: Κυριακή Κουντούρη. Σκηνοθεσία Θεανώ Μεταξά. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Video art: Χρυσούλα Κοροβέση, Θεανώ Μεταξά. Μουσική διδασκαλία: Σοφία Κετετζιάν, Κυριακή Κουντούρη. Θεατρική διδασκαλία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά. Πιανιστική συνοδεία προβών: Βαγγέλης Σταυρόπουλος. Ερμηνεύουν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο 3ο Κουδούνι Όπερα, η μονωδός Σοφία Κετετζιάν και ο ηθοποιός Ηλίας Βογιατζηδάκης. Μουσικό σύνολο: Κλεόδωρος Αγόρας (βιολί), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνα Ρούσσου (φλάουτο, πίκολο), Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινέτο), Νίκος Σταυλάς (sampler)