Πόσες από εμάς μετά τη μητρότητα βλέπουμε τα ταξίδια να λιγοστεύουν, ακόμα και αν στο παρελθόν αποτελούσαν βασικό κομμάτι της ζωής μας; Μια νέα μητέρα, η Ayten Tamer από την Αίγυπτο, αποφάσισε ωστόσο να μην τα απαρνηθεί ούτε σε αυτή τη φάση της ζωής της, αντιμετωπίζοντάς τα όχι ως ένα μέσο απόδρασης από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της αλλά ως ένα εργαλείο που καλλιεργεί και στα παιδιά την περιέργεια, την ανθεκτικότητα, τη χαρά της ανακάλυψης.
Για να μοιραστεί αυτή τη φιλοσοφία ζωής και με άλλες μαμάδες, δημιούργησε retreats μοναδικά ίσως στον κόσμο, που απευθύνονται σε μαμάδες και παιδιά, τα Mama Retreats and Me.
Σύμφωνα με ένα νέο άρθρο στη δημοσιογραφική πλατφόρμα Scene Now, που επικεντρώνεται σε ειδήσεις από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, οι γονείς της Ayten εργάζονταν στον χώρο των ταξιδιών οπότε εκείνη, μεγαλώνοντας, τους ακολούθησε σε αγορές του Μαρακές, σε κατασκηνώσεις στην έρημο του Ομάν και σε ψαροχώρια της Νοτιοανατολικής Ασίας – σε αντισυμβατικούς προορισμούς, σε μια εποχή που τα οικογενειακά ταξίδια είχαν ως προορισμό, για παράδειγμα, την Ντίσνεϊλαντ. Έτσι, από μικρή βυθίστηκε σε κόσμους όπου «τα όρια ανάμεσα στο σπίτι και το εξωτερικό γινόταν ρευστά» όπως θυμάται σήμερα η Ayten.
Οι γονείς της Ayten εργάζονταν στον χώρο των ταξιδιών, οπότε εκείνη, μεγαλώνοντας, τους ακολούθησε σε αγορές του Μαρακές, σε κατασκηνώσεις στην έρημο του Ομάν και σε ψαροχώρια της Νοτιοανατολικής Ασίας – σε αντισυμβατικούς προορισμούς, σε μια εποχή που τα οικογενειακά ταξίδια είχαν ως προορισμό, για παράδειγμα, την Ντίσνεϊλαντ.
Ως ενήλικη, εξαργύρωσε αυτές τις εμπειρίες της στην εταιρεία Gazef, που ίδρυσε το 2013, διοργανώνοντας κυρίως ταξίδια στην Αίγυπτο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όταν μετακόμισε στην Αυστραλία και έγινε μητέρα, μπορεί κάποιος να νόμιζε ότι θα έθαβε το διαβατήριό της σε κάποιο συρτάρι. Εκεί όμως που κάποιος άλλος θα πελάγωνε με μια απλή βόλτα στο πάρκο με το μωρό του, η Aytan επιβιβάστηκε με τον έξι μηνών μόλις γιο της σε ένα αεροπλάνο και συνέχισε τα ταξίδια. Όπως θα αστειευόταν αργότερα, μέχρι να κλείσει τον πρώτο χρόνο του είχε περισσότερες σφραγίδες στο διαβατήριό του από όσες συγκεντρώνει ένας ενήλικας σε ολόκληρη τη ζωή του.
Στα ταξίδια μπορεί κάποιος να έβλεπε εμπόδια (κούραση, δυσκολίες στο φαγητό, υπερένταση, νηπιακά ξεσπάσματα), αλλά η Ayten έβλεπε προκλήσεις: πίστευε ότι «ένα tantrum είναι μέρος του ταξιδιού». Ότι το ταξίδι δεν είναι κάτι ξέχωρο από τη ζωή μας με το παιδί αλλά την καθρεφτίζει. Σε ένα ταξίδι μπορούμε να δούμε, για παράδειγμα, πώς αντιδρά το παιδί μας σε μια καινούρια εμπειρία ή σε μια περιπέτεια, αλλά και τα δικά μας όρια υπομονής, προσαρμογής, αποδοχής του «διαφορετικού».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μετά την πανδημία τόλμησε να αξιοποιήσει τις οικογενειακές ταξιδιωτικές εμπειρίες της στο νέο επαγγελματικό πρότζεκτ της Mama Retreats and Me, μια σειρά από retreats που ταξιδεύουν μαμάδες και παιδιά από τα ηφαιστειογενή τοπία του Μπαλί μέχρι τις ακτές της Νότιας Αφρικής.
Μετά την πανδημία τόλμησε να αξιοποιήσει τις οικογενειακές ταξιδιωτικές εμπειρίες της στο νέο επαγγελματικό πρότζεκτ της Mama Retreats and Me, μια σειρά από retreats που ταξιδεύουν μαμάδες και παιδιά από τα ηφαιστειογενή τοπία του Μπαλί μέχρι τις ακτές της Νότιας Αφρικής.
«Κάθε retreat πλαισιώνει διαφορετικά θέματα -το σερφ, τη μαγειρική, τον πολιτισμό, το περιβάλλον- αλλά πίσω από το καθένα υπάρχει μια βαθύτερη υπόσχεση: μια ευκαιρία να σβήσετε είκοσι πράγματα από τη λίστα των επιθυμιών σας και να δείτε το παιδί σας με μια νέα ματιά» όπως εξηγεί η ίδια. Η φιλοσοφία τους μάλιστα βασίζεται στη συμπερίληψη: σε μία ταξιδιωτική εμπειρία μπορεί κάποιος να συναντήσει μητέρες από μονογονεϊκές οικογένειες που ταξιδεύουν με τα παιδιά τους, μητέρες αυτιστικών παιδιών οι οποίες αναζητούν ένα περιβάλλον που αποδέχεται πλήρως για παράδειγμα ένα ξέσπασμά τους, έφηβους να κάνουν σερφ στην ίδια παραλία όπου νήπια χτίζουν κάστρα στην άμμο.
Σκοπίμως, εξηγεί η Ayten, το κοινό της είναι εκλεκτικό: «Αν περιβάλλεσαι από ανθρώπους που μεγαλώνουν διαφορετικά τα παιδιά τους, που ζουν διαφορετικά, τότε μαθαίνεις τα περισσότερα» πιστεύει. Μάλιστα η ομάδα που έχει δημιουργήσει αποτελείται αποκλειστικά από «σούπερ μαμάδες» όπως τις περιγράφει. Χωρίς αυστηρό ωράριο, χωρίς φυσική παρουσία σε γραφείο. Γιατί όλες γνωρίζουν πώς είναι να πρέπει να διακόψεις μια βιντεοκλήση στο Zoom για να βάλεις για ύπνο ένα παιδί που κλαίει από κούραση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.