Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου η επαγγελματική καταπόνηση μεταφράζεται σε ωράρια των 100+ ωρών την εβδομάδα, η Νότια Κορέα παρουσιάζει μια απρόσμενη λύση: εθελοντική «κράτηση» σε χώρους που μιμούνται το περιβάλλον των φυλακών.

Η καινοτομία αυτή ξεκίνησε το 2013 όταν ο πρώην εισαγγελέας Kwon Yong‑suk, κουρασμένος από την υπερεργασία, αποφάσισε να σχεδιάσει μια εναλλακτική μορφή απόδρασης. Εμπνευσμένος από την επιθυμία του να «ξεφύγει» από την πίεση, και με τη βοήθεια φίλου διευθυντή φυλακής, δημιούργησε το «Prison Inside Me» σε επαρχία κοντά στη Σεούλ.

Εκεί, οι συμμετέχοντες παραμένουν μέχρι και για δύο ημέρες σε κελί περίπου 5 τ.μ., χωρίς κινητά, ρολόγια, email ή άλλα ερεθίσματα. Έχουν μόνο ένα στρώμα, ένα τραπεζάκι, τουαλέτα και ένα σετ για τσάι. Επιτρέπονται δραστηριότητες όπως διαλογισμός, stretching ή συγγραφή σε ημερολόγιο – η επικοινωνία όμως είναι απολύτως περιορισμένη. Οι περισότεροι το περιγράφουν ως εκούσια αποτοξίνωση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by How Things Work (@thishowthingswork)

Μέχρι σήμερα, χιλιάδες επισκέπτες – υπάλληλοι γραφείων, φοιτητές, εργαζόμενοι με έντονο στρες – έχουν δοκιμάσει αυτή την εμπειρία, αναφέροντας ότι ένιωσαν απελευθέρωση και όχι περιορισμό.

«Το Prison Inside Me είναι μια μοναδική θεραπευτική δομή, σχεδιασμένη για ανθρώπους που επιθυμούν να βιώσουν οικειοθελώς ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της φυλακής, προκειμένου να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας», έγραψε ένας χρήστης στο Reddit σχετικά.


Η ιδέα αυτή συνδέεται με ένα γενικότερο φαινόμενο, αυτό της αναζήτησης της ησυχίας και της αποσύνδεσης από την ψηφιακή ένταση. Αντίστοιχα retreats, χωρίς όμως φυλάκιση, επικεντρώνονται στη απομόνωση και τη σύνδεση με τη φύση. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για παράδειγμα, γίνονται retreats σε ξύλινες καλύβες σε δάση και καθοδηγούμενο «forest bathing». Αλλά και στη χώρα μας υπάρχουν αντίστοιχες ιδέες. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below