Με αφορμή μια νέα βιογραφία της Elizabeth Evitts Dickinson με τίτλο «Claire McCardell: The Designer Who Set Women Free», «ζωντανή και ψυχολογικά οξυδερκή» όπως την αποκαλεί η Julia Turner στο Atlantic, η δημοσιογράφος σε νέο άρθρο μάς παρουσιάζει τη σχεδιάστρια «που απελευθέρωσε τις γυναίκες» σύμφωνα με τον τίτλο του βιβλίου. Που «απεχθανόταν να νιώθει άβολα» και που «προτού γίνει μια από τους πιο διάσημους σχεδιαστές στα 50s, η επιρροή της έγινε αισθητή στην γκαρνταρόμπα κάθε γυναίκας και το πρόσωπό της έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time».
Η σχεδιάστρια ήταν υπέρμαχος πρακτικών αξεσουάρ και υλικών όπως οι τσέπες, τα ντένιμ, οι μπαλαρίνες. Αμφισβήτησε ό,τι έκανε τα γυναικεία ρούχα άβολα και έφερε την επανάσταση. «Η καριέρα της χτίστηκε πάνω σε αυτές τις αναζητήσεις και, στην πορεία, βοήθησε στη μεταμόρφωση της αμερικανικής μόδας» όπως γράφει η νέα βιογραφία.
Κυρίως, γράφει η Turner, οι ιστορικοί της μόδας συμφωνούν ότι είχε έναν μοναδικά κομψό και επινοητικό τρόπο να δίνει στις γυναίκες την ελευθερία της κίνησης, απορρίπτοντας οτιδήποτε τις περιόριζε, ακόμα και αφού ο Κριστιάν Ντιόρ εισέβαλε ορμητικά στη γαλλική σκηνή της μόδας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το New Look του, που επανέφερε τους ασφυκτικούς κορσέδες.
