Η καλή επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης. Ωστόσο, συχνά είναι ευκολότερη στα λόγια παρά στις πράξεις. Ένα σημαντικό πρόβλημα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια ξεκινά συχνά πριν βγουν λέξεις. Μπαίνοντας σε μια συζήτηση, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να προσπαθούν να πείσουν τον σύντροφό τους για τη δική τους άποψη ή να του αλλάξουν γνώμη.

Ίσως, στο μυαλό σας, σημειώνετε τα σημεία που θέλετε να πείτε εκ των προτέρων, σαν να ετοιμάζετε μια ομιλία. Ίσως περνάτε τη συζήτηση σπαταλώντας την ενέργειά σας για να θυμηθείτε τι θέλετε να πείτε για να αποδείξετε το δικό σας επιχείρημα σωστό, ακόμη και ενώ ο σύντροφός σας μιλάει.

Μπορεί να νιώθετε ωραία όταν έχετε δίκιο, αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να σαμποτάρει τη σχέση σας, σύμφωνα με την Orna Guralnik, κλινική ψυχολόγο και πρωταγωνίστρια στο ντοκιμαντέρ «Couples Therapy». Η Guralnik μίλησε στο TODAY.com για το γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτό το λάθος επικοινωνίας και πώς να το διορθώσουν.

Ακούστε και κατανοήστε αντί να προσπαθείτε να πείσετε τον σύντροφό σας

«Είναι η διάκριση μεταξύ του να μιλάς για να προσπαθείς να πείσεις κάποιον έναντι του να ακούς και να προσπαθείς να καταλάβεις κάποιον», εξήγησε η Guralnik.

Αν επιστρατεύετε μόνο τη δική σας οπτική γωνία με στόχο να πείσετε τον σύντροφό σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες παρεξηγήσεις και προβλήματα.

Αντ’ αυτού, η Guralnik ενθαρρύνει τα ζευγάρια να προσεγγίζουν τις δύσκολες συζητήσεις κάνοντας ερωτήσεις και εξασκώντας την ενεργητική ακρόαση. Τα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα σε αυτή την προσέγγιση είναι συχνά πιο επιτυχημένα, εξήγησε.

Γιατί μια τέτοια προσέγγιση έχει σημασία

Οι άνθρωποι μπορεί να μιλούν για να πείσουν τον σύντροφό τους, επειδή αυτό φαίνεται πιο ασφαλές από το να ακούσουν την αλήθεια για το πώς αισθάνεται ο σύντροφός τους, τη δική τους συμπεριφορά ή την κατάσταση της σχέσης.

«Δεν θέλουν να μάθουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Φοβούνται τι πρόκειται να μάθουν», δήλωσε η Guralnik. «Ορισμένοι άνθρωποι αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή τα αρνητικά συναισθήματα λόγω παιδικών εμπειριών».

Ωστόσο, η δυσφορία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. «Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο για να αποφύγουν δύσκολες αλήθειες, κάτι που είναι αρνητικό για τη σχέση», πρόσθεσε.

«Η ειλικρίνεια είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να μπορέσετε να ενστερνιστείτε τη γνώμη του άλλου – και η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένας συνηθισμένος λόγος που τα ζευγάρια χωρίζουν», τόνισε η ειδικός.

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μοιράζεστε και να προσπαθείτε να κατανοείτε τις εμπειρίες και τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου. «Έχετε την ευελιξία να δέχεστε πληροφορίες, να αλλάζετε (και) να προσαρμόζεστε», δήλωσε η Guralnik. «Όλα αυτά είναι δείκτες του να μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες».

Πώς να ξεκινήσετε

Αν έχετε την τάση να επιχειρηματολογήσετε για την άποψή σας πρώτα χωρίς να ακούσετε τον άλλον, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο να είστε πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. «Προχωρήστε με περιέργεια και διάθεση να μάθετε κάτι καινούργιο», συμβούλευσε η Guralnik.

Ξεκινήστε με τον έλεγχο του πώς αισθάνεστε και οι δύο, και στη συνέχεια κάντε ανοιχτές ερωτήσεις.

Η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει το να επιτρέπετε στον άλλον να μιλήσει χωρίς να τον διακόπτετε, να αναγνωρίζετε ή να επικυρώνετε τις σκέψεις του και να απαντάτε στοχαστικά. Δώστε προσοχή στις μη λεκτικές ενδείξεις, όπως η οπτική επαφή και η γλώσσα του σώματος.

Τέλος, να είστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, ίσως αξίζει να μιλήσετε και με έναν επαγγελματία ή να εξερευνήσετε τη θεραπεία ζευγαριών. «Όταν τα ζευγάρια μπαίνουν σε μοτίβα που είναι καταστροφικά και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτά εύκολα χωρίς βοήθεια», δήλωσε ο Guralnik.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below