Είναι πολύ εύκολο να ξοδεύετε χωρίς μέτρο το Σαββατοκύριακο. Ένας καφές εδώ, μια βόλτα για ψώνια εκεί, μερικά ποτά με φίλους… και πριν το καταλάβετε, έχετε ξεφύγει από τον προϋπολογισμό σας. Δεν είναι σπάνιο να φτάσετε να ξοδέψετε εκατοντάδες ευρώ σε μια γεμάτη ημέρα, συχνά χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε.
Για αυτόν τον λόγο, πολλοί δοκιμάζουν πλέον το «σαββατοκύριακο μόνο με μετρητά» ή όπως είναι γνωστό Cash only Weekend — ένα έξυπνο τρικ εξοικονόμησης που κάνει τον γύρο του TikTok. Η ιδέα είναι απλή: κάνετε ανάληψη ένα συγκεκριμένο ποσό μετρητών από την τράπεζα την Παρασκευή ή το Σάββατο το πρωί και δεσμεύεστε να χρησιμοποιήσετε μόνο αυτό για ό,τι κι αν κάνετε το Σαββατοκύριακο. Μόλις τελειώσει το ποσό, τότε πρέπει να σταματήσετε τα έξοδά σας.
Όπως εξηγεί η χρηματοοικονομική σύμβουλος Nadia Vanderhall στο bustle.com, στην εποχή όπου σχεδόν όλοι πληρώνουν μέσω κινητού τηλεφώνου, αυτή η πρακτική είναι πιο χρήσιμη από ποτέ. «Οι περισσότεροι πλέον απλώς πληρώνουν με Apple Pay ή Google Pay — ούτε που βγάζουν πορτοφόλι», λέει. «Αυτό όμως είναι το πρόβλημα: όταν τα χρήματα φεύγουν τόσο γρήγορα, δεν παρακολουθείτε τι πραγματικά ξοδεύετε».
Το «Cash only Weekend» δεν είναι απλώς ένας τρόπος να τηρήσετε τον προϋπολογισμό σας, αλλά και μια αφορμή για να επιβραδύνετε και να αποκτήσετε μεγαλύτερη συνείδηση γύρω από τη σχέση σας με τα χρήματα.
Ο τρόπος είναι απλός: αποφασίζετε από την αρχή πόσα θέλετε να ξοδέψετε μέσα στο σαββατοκύριακο, σηκώνετε αυτό το ποσό σε μετρητά την Παρασκευή, και δεσμεύεστε να μη χρησιμοποιήσετε τίποτα άλλο μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Αν τελειώσει, πρέπει να προσαρμόσετε τα σχέδιά σας ή να επιστρέψετε σπίτι.
Το γεγονός ότι πιάνετε στα χέρια σας τα χαρτονομίσματα και βλέπετε κυριολεκτικά τα βλέπετε να «φεύγουν», σας βοηθά να γίνετε πιο συνειδητοί απέναντι στις αγορές σας — ειδικά αν είστε από αυτούς που κάνουν αυθόρμητα, «μικρά» έξοδα που τελικά στοιχίζουν πολύ.
Γιατί είναι αποτελεσματικό
Το σύστημα αυτό σας επιτρέπει επίσης να κατανοήσετε καλύτερα το πραγματικό κόστος των πραγμάτων. Ένας λογαριασμός για brunch με φίλους, για παράδειγμα, μπορεί να είναι 50€, ένας καφές με κρουασάν άλλα 10€, και όλα αυτά προστίθενται στο σύνολο εξόδων πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαντάζεστε.
Σύμφωνα με τη Vanderhall, αυτή η μέθοδος λειτουργεί εξαιρετικά για όσους νιώθουν ότι κάθε σαββατοκύριακο ξεφεύγουν οικονομικά. «Αν πληρώνετε χωρίς να σκέφτεστε ή συνηθίζετε να ξοδεύετε υπερβολικά σε φαγητό, ευκολίες ή διάφορα μικροπράγματα, αυτό το τρικ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αληθινή επίγνωση των εξόδων σας».
Ένα ακόμα θετικό αυτής της πρακτικής είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Αν διαπιστώσετε ότι εξαντλήσατε τα μετρητά πολύ νωρίτερα απ’ όσο περιμένατε ή νιώθετε εκνευρισμό επειδή δεν μπορείτε να «σηκώσετε» κι άλλα χρήματα, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τη σχέση σας με τα χρήματα.
Για να εφαρμόσετε αυτό το σύστημα, κοιτάξτε πρώτα τι υπάρχει στον λογαριασμό σας, ποιος είναι ο μηνιαίος προϋπολογισμός σας και τι σχέδια έχετε για το σαββατοκύριακο. Υπολογίστε τυχόν εξόδους, όπως ένα πάρτι γενεθλίων το Σάββατο βράδυ, αλλά και έκτακτες ιδέες, όπως μια βόλτα στον κινηματογράφο που δεν είχατε σχεδιάσει.
Το ποσό που θα σηκώσετε πρέπει να καλύπτει όλες αυτές τις δραστηριότητες χωρίς να σας αναγκάσει να πειράξετε τις αποταμιεύσεις ή να καθυστερήσετε λογαριασμούς. Αν δείτε ότι δεν φτάνει, αυτό είναι το σημάδι σας να επανασχεδιάσετε το πρόγραμμά σας.
Αφού πάρετε τα μετρητά, τοποθετήστε τα με ασφάλεια σε έναν φάκελο ή στο πορτοφόλι σας και υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε κάρτα ή κινητό. Ωστόσο, η Vanderhall προτείνει να έχετε μαζί σας μια κάρτα για ώρα ανάγκης — αλλά όχι σε σημείο εύκολα προσβάσιμο. Βάλτε την βαθιά μέσα στην τσάντα σας, ώστε να χρειαστεί να το σκεφτείτε λίγο πριν την τραβήξετε.
Το σαββατοκύριακο μόνο με μετρητά είναι ιδανικό αν ξοδεύετε «κατά λάθος», παρασυρμένοι από τη διάθεση της στιγμής, ή αν συχνά αναρωτιέστε τη Δευτέρα πού πήγαν τα λεφτά σας. Όπως λέει η Vanderhall: «Πολλοί υπολογίζουν τους σταθερούς λογαριασμούς τους, αλλά ξεχνούν τα αυθόρμητα έξοδα του Σαββατοκύριακου». Αυτή η προσέγγιση σάς βοηθά να νιώσετε το πώς ξοδεύετε, να διαχειριστείτε καλύτερα τα χρήματα για τις μη βασικές ανάγκες και να κάνετε πιο ουσιαστικές επιλογές — χωρίς να θυσιάσετε τη διασκέδασή σας.