Το 2020 είναι ένα αμφιλεγόμενο έτος. Κινδυνεύει η παγκόσμια υγεία, αμφισβητούνται αυτονόητα πράγματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα αιωρούνται και προσπαθούν να ακροβατήσουν σε μια λεπτή γραμμή που στέκεται απέναντι στη βία, στο ρατσισμό, στα στερεότυπα και στην διακύβευση της ανθρώπινης αξίας.

Βέβαια, όλα αυτά τα γεγονότα προϋπήρχαν για πολλά χρόνια, απλά η λαϊκή απάντηση έφτασε στα αυτιά μας τώρα. Ο θάνατος του George Floyd, της Breonna Taylor και χιλιάδων άλλων θυμάτων του ρατσισμού στάθηκε απλά η αφορμή να εισακουστεί το αίτημα πολλών ανθρώπων για απαιτούμενο σεβασμό στη ανθρώπινη ζωή.

Πολλές διασημότητες υποστήριξαν τα αντιρατσιστικά κινήματα και τις διοργανώσεις, εκμεταλλευόμενοι κατά βάση τη δύναμη των social media. Άλλωστε, οι καλλιτέχνες προσπαθούν εδώ και χρόνια να “τραγουδήσουν” τις σκέψεις των ανθρώπων που καταπατώνται τα δικαιώματά τους, είτε είναι ενήλικες είτε παιδιά.

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τραγούδια που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός που ευτελίζει την ανθρώπινη ζωή (π.χ πόλεμος, σεξισμός, φυλετική διάκριση), ξεσηκώνοντας ένα κίνημα θαυμασμού και λαϊκής “επανάστασης”.

1. We’re the world (1985)

To “We’re the world” είναι ένα φιλανθρωπικό single που ηχογραφήθηκε αρχικά από την supergroup USA για την Αφρική το 1985. Γράφτηκε από τους Michael Jackson και Lionel Richie και παράχθηκε από τους Quincy Jones και Michael Omartian. Με πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων αντιγράφων, είναι το όγδοο single με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το τραγούδι στέκεται δίπλα στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στην Άφρικη λόγω της έλλειψης πρώτων υλών.

Μετά από 25 χρόνια, ξανατραγουδήθηκε από σπουδαίους καλλιτέχνες για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν το φονικό σεισμό στην Αϊτή.

2. Imagine – John Lennon (1971)

Το “Imagine” είναι τραγούδι του Άγγλου μουσικού σταρ John Lennon από το ομώνυμο άλμπουμ. Οι στίχοι του ενθαρρύνουν τους ακροατές να φανταστούν έναν κόσμο σε ειρήνη χωρίς την αίσθηση των συνόρων ή τις διάφορες θρησκείες και τις εκατοντάδες εθνικότητας και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ολόκληρη η ανθρωπότητα να ζει ανεπηρέαστη σε υλικές κατοχές. Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Lennon είπε ότι μεγάλο μέρος των στίχων και του περιεχομένου του τραγουδιού προήλθε από τη σύζυγό του, Yoko Ono.

3. Big love – Black Eyed Peace (2018)

To Masters of the Sun Vol. 1 είναι το έβδομο άλμπουμ του αμερικανικού μουσικού συγκροτήματος Black Eyed Peas. Ένα πολιτικό άλμπουμ εμπνευσμένο από ένα ομώνυμο μυθιστόρημα και το κοινωνικό κλίμα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018. “Σε μια εποχή όπου η κυβέρνησή μας μπορεί να απομακρύνει τα παιδιά από τους γονείς τους, αλλά δεν μπορεί να πάρει τα όπλα από τα παιδιά, όλοι πρέπει να μιλήσουμε. Όλοι χρειαζόμαστε ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ.” είχε δηλώσει το συγκρότημα.

4. One love – Bob Marley (1977)

Το “One Love / People Get Ready” είναι ένα reggae τραγούδι των Bob Marley & The Wailers από το άλμπουμ τους, Exodus. Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά σε στυλ ska από το αρχικό συγκρότημα του Marley, The Wailers το 1965 και κυκλοφόρησε ως single το 1977. O Marley έγραψε αυτό το τραγούδι εν μέσω της αναταραχής των τζαμαϊκανών εκλογών τον Δεκέμβριο του 1976, που υπήρξε από τις πιο βίαιες στιγμές της χώρας. Ο ίδιος προσπάθησε να παραμείνει πολιτικά ουδέτερος προσφέροντας ειρήνη και καταφύγιο όσο μπορούσε. Ο Marley έγραψε το One Love, σαν ένα αίτημα για ενότητα, παγκόσμια αγάπη, αδελφότητα και ειρήνη που θα αποφέρει ακόμη περισσότερη δύναμη. Και υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα πίσω από το τραγούδι από ένα «απλό» κάλεσμα για ενότητα. Μερικοί από τους στίχους αφορούν την καταπίεση και πώς οι “αμαρτωλοί”  θα πληρώσουν για τις κακές πράξεις τους στο τέλος.

5. Killing In the Name – Rage Against The Machine (1992)

Το “Killing in the Name” είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Rage Against the Machine, που κυκλοφόρησε ως single τον Νοέμβριο του 1992. Γράφοντας για την επανάσταση ενάντια στον θεσμικό ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα, το “Killing in the Name” αναγνωρίζεται ευρέως ως το χαρακτηριστικό τραγούδι της μπάντας.

6. American Idiot – Green day (2004)

O τίτλος του άλμπουμ των Green Day κυκλοφόρησε το 2004 και γράφτηκε αρχικά ως απάντηση στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, George W Bush και στον πόλεμο στο Ιράκ που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το τραγούδι αναζωπυρώθηκε μετά την εκλογή του Donald Trump.

7. Just A Girl – No Doubt (1995)

Το “Just a Girl” είναι ένα τραγούδι του αμερικανικού συγκροτήματος No Doubt. Κυκλοφόρησε ως το single του δίσκου Tragic Kingdom στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 Σεπτεμβρίου 1995. Οι στίχοι γράφτηκαν από τους Gwen Stefani και Tom Dumont με παραγωγή του Matthew Wilder. Το “Just a Girl” είναι ένα νεανικό τραγούδι που γράφτηκε για την προοπτική της ζωής της Stefani ως γυναίκα και τον αγώνα της να επιβιώσει από μια οικογένεια με αυστηρούς γονείς. Το τραγούδι έλαβε θετικά σχόλια από κριτικούς της μουσικής, οι οποίοι επαίνεσαν τους φεμινιστικούς στίχους και τα φωνητικά της Stefani. Θεωρείται το single που έκανε γνωστό το συγκρότημα No Doubt και ένα από τα λίγα τραγούδια που μιλάνε καθαρά για το σεξισμό.

8. If You Tolerate This Your Children Will Be Next  – Manic Street Preachers (1998)

Ο τίτλος του τραγουδιού των Manic Street Preachers μπορεί να θεωρηθεί από μόνος του αντιρατσιστικός. Το πρώτο νούμερο ένα single της μπάντας αφορούσε τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1936 και 1939. Μια ομάδα ανθρακωρύχων της Ουαλίας ταξίδεψε στην Ισπανία για να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στα στρατεύματα του στρατηγού Φράνκο και ο τίτλος προέκυψε από μια αφίσα προπαγάνδας της εποχής. Μια γραμμή από το τραγούδι είναι ένα γνήσιο απόσπασμα που είχε βγει από τα χείλη ενός Ουαλού: «Αν μπορώ να πυροβολήσω κουνέλια, τότε μπορώ να πυροβολήσω φασίστες». Ο Nicky Wire αργότερα ισχυρίστηκε ότι η ιδεολογία πίσω από το τραγούδι ήταν ότι τα πολιτικά ζητήματα φαίνεται να έχουν χάσει τη σημασία τους στη σύγχρονη κοινωνία.

9. All you need is love – The Beatles (1967)

Το “All You Need Is Love” είναι ένα τραγούδι του αγγλικού ροκ συγκροτήματος The Beatles, το οποίο κυκλοφόρησε ως single άλμπουμ τον Ιούλιο του 1967. Οι στίχοι του Lennon ήταν σκόπιμα απλοϊκοί, για να επιτρέψουν στο διεθνές κοινό της παράστασης να το καταλάβει.

Στις 18 Μαΐου 1967, οι Beatles υπέγραψαν συμβόλαιο για να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι της Βρετανίας στο Our World, το οποίο επρόκειτο να μεταδοθεί ζωντανά διεθνώς, μέσω δορυφόρου, στις 25 Ιουνίου. Tότε, ζητήθηκε από τους Beatles να δώσουν ένα τραγούδι με ένα μήνυμα που θα μπορούσε εύκολα να γίνει κατανοητό από όλους και χρησιμοποιώντας “βασικούς αγγλικούς” όρους. “Ήταν ένα εμπνευσμένο τραγούδι και ήθελαν πραγματικά να δώσουν στον κόσμο ένα μήνυμα. Το ωραίο είναι ότι δεν μπορεί να παρερμηνευθεί. Είναι ένα σαφές μήνυμα που λέει ότι η αγάπη είναι τα πάντα”, είχε πει ο Paul McCartney.

Ο Lennon συνέκρινε το τραγούδι με ένα κομμάτι προπαγάνδας, προσθέτοντας: “Είμαι επαναστάτης καλλιτέχνης. Η τέχνη μου είναι αφιερωμένη στην αλλαγή.” Στις συνεντεύξεις τους τη δεκαετία του 1990, ο McCartney και ο Harrison λένε ότι δεν ήταν σίγουροι αν το “All You Need Is Love” γράφτηκε για τον κόσμο μας, ενώ ο Ringo Starr και ο George Martin, παραγωγoί των Beatles, δηλώνουν ότι ήταν.

10. Living For The City – Stevie Wonder (1973)

Ο νέος, τότε, Stevie είχε πάντα κοινωνική συνείδηση και αυτό το κομμάτι από το άλμπουμ Innervisions περιγράφει λεπτομερώς τους τακτικούς αγώνες ενός αγοριού από το χωριό για να καταφέρει να ζήσει στη μεγάλη πόλη. Εκείνος αντιμετώπισε δυσκολίες, δούλεψε σκληρά και ήρθε αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές από τους γείτονές του. Ο Wonder καταλήγει: «Ελπίζω να ακούς τη φωνή της θλίψης μου κι αυτό να σε παρακινήσει να πιστέψεις σε ένα καλύτερο αύριο».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below