Στα πρόθυρα της άνοιξης, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ενδείκνυνται πάντα για μια μονοήμερη απόδραση από τις μεγάλες πόλεις. Γύρω από την Αθήνα υπάρχουν πολλοί προορισμοί που θα σας δώσουν την ευκαιρία για μια εκδρομή αλλά ταυτόχρονα θα τιμήσετε τα γαστρονομικά έθιμα της ημέρας, απολαμβάνοντας θαλασσινά και άλλα σαρακοστιανά.

Λόγω της ημέρας, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση για φαγητό, όπου και αν επιλέξετε τελικά να κατευθυνθείτε.

Χαλκίδα – Νέα Αρτάκη

Η Νέα Αρτάκη φημίζεται για τις ταβέρνες με ψάρι και θαλασσινά που αλιεύονται κυρίως από τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, έναν πλούσιο ψαρότοπο που, ανάλογα με την εποχή, προσφέρει όλα τα καλά. Πριν από την Νέα Αρτάκη κάντε μια στάση στην παραλία της Χαλκίδας. Ωραία ιδέα για βόλτα είναι ο λόφος Καράμπαμπα με το ομώνυμο κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του. Αν πριν το φαγητό θελήσετε να πετάξετε χαρταετό, η Χαλκίδα έχει πολλά ανοιχτά σημεία για να δοκιμάσετε την τύχη σας, στις Αλυκές, στον Άγιο Μηνά και κοντά στην παραλία Λουκίσια.

Στην παραλία της Νέας Αρτάκης θα βρείτε πάρα πολλές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία που σερβίρουν ολόφρεσκα θαλασσινά. Το ουζερί «Δέκα βήματα στην άμμο» (Αγίου Νικολάου, Νέα Αρτάκη, Τηλ. 22210 40177) προσφέρει τραπέζια σε μπαλκόνι ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα κλασικά σαρακοστιανά που επιβάλλει η μέρα αλλά και τις ιδιαίτερες γεύσεις που βρίσκουμε μόνο στη Χαλκίδα και στα πέριξ, όπως μεγάλη επιλογή σε οστρακοειδή. Μη χάσετε το ψητό θράψαλο και το κριθαρότο με γαρίδες.

Καλύβια

Μπορεί τα Καλύβια Θορικού να φημίζονται για τα ψητά κρεατικά τους, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι εκεί βρίσκεται και μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της περιοχής. Το «Ψαράκι» (Ευαγγελιστρίας, Καλύβια Θορικού, Τηλ. 22990 49193) βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, σε πεζόδρομο απέναντι από την εκκλησία και σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Ανάλογα με την εποχή θα βρείτε μπαρμπούνια, κουτσομούρες, προσφυγάκια, σαρδέλες και άλλα.

Στα υπόλοιπα πιάτα είναι που απογειώνεται πραγματικά η γεύση, αφού η κουζίνα δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε μακαρονάδες, ριζότι και κρθαρότι τα οποία μαγειρεύονται με χειροποίητο ζωμό γαρίδας και ψαριών. Πεντανόστιμος ο μαρινάτος γαύρος, το πλοκάμι χταποδιού στη σχάρα που έχει στεγνώσει και έχει περάσει από διαδικασία ξήρανσης και το ψητό θράψαλο με σος μουστάρδας. Η θάλασσα και το Λαγονήσι απέχουν μόλις 9 χιλιόμετρα από την ψαροταβέρνα και είναι το ιδανικό σημείο για να κάνετε μια βόλτα πριν ή μετά το φαγητό.

Σαλαμίνα

Το πιο κοντινό στην Αθήνα νησί προσφέρεται απόλυτα για μονοήμερη εκδρομή, αφού από το λιμάνι του Περάματος θα χρειαστείτε μόνο 15 λεπτά για να προσεγγίσετε τη Σαλαμίνα. Στην πίσω πλευρά του νησιού, η Ακτή Καραϊσκάκη προσφέρεται για παραθαλάσσιες βόλτες. Ξεκινήστε από την προβλήτα, περάστε κάτω από τα μεγάλα φοινικόδεντρα, έξω από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο του νησιού και φτάστε μέχρι το καρνάγιο. Ξαναγυρίστε στην προβλήτα, απέναντι ακριβώς βρίσκεται το ουζερί «Ο Κάκιας» (Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, Τηλ. 210 4655821).

Σερβίρει εξαιρετικούς ψαρομεζέδες όπως η σπιτική λακέρδα, τα κυδώνια σαγανάκι, η φρύσσα στο ξύδι με ελαιόλαδο, τα φρέσκα ντόπια καλαμάρια τηγανητά, οι σουπιές που ψήνονται με το μελάνι τους και βέβαια φρέσκα ψάρια ανάλογα την εποχή και τον καιρό. Το ουζερί προσφέρει πολύ μεγάλη ποικιλία σε τσίπουρα και ούζα από όλη την Ελλάδα.

Σέσι

Πάνω στο κύμα είναι τα τραπέζια της ψαροταβέρνας «Το σέσι» (Παραλία Σέσι, Γραμματικό, Τηλ. 22940 61230) που λειτουργεί από το 1978 στην παραλία του Γραμματικού και αποτελεί εγγύηση για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Η παραλία μπροστά και ο ανοιχτός χώρος προσφέρεται για πέταμα χαρταετού αλλά και για χάζι με καφέ στη θάλασσα, αν η μέρα είναι καθαρή, θα βλέπετε απέναντι την Εύβοια. Στο μενού θα βρείτε μεγάλα ψάρια, από φαγκρί και λαβράκι μέχρι σκαθάρι, γαύρο, κουτσομούρα και άλλα ψιλά ψάρια στο τηγάνι και νόστιμους ψαρομεζέδες.

Πηγή: Travel.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below