Τα στατιστικά έρχονται κάθε φορά να μας θυμίσουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο ότι η έμφυλη βία αποτελεί, δυστυχώς, καθημερινό φαινόμενο. 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι αφορμή για να υπογραμμίσουμε αυτό που δεν σταματάμε ποτέ να λέμε στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης: “Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου”.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Αυτός είναι και ο τίτλος της εκστρατείας ενημέρωσης που διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει από τον Νοέμβριο του 2019 με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Γιατί στην πλειοψηφία τους οι κακοποιημένες γυναίκες δέχονται βία από τον σύζυγό, τον σύντροφο ή άλλο άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον.

Τα περισσότερα από τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται λόγο φόβου, είτε για να μη βιώσουν οι γυναίκες αυτές μεγαλύτερη βία από τον ίδιο θύτη είτε για να μην στιγματιστούν κοινωνικά. Στο παρελθόν έχουμε δει όμως διάσημες γυναίκες να μιλούν ανοιχτά για τη βία που δέχτηκαν από τους συντρόφους τους δίνοντας δύναμη και σε άλλες. Διαλέξαμε 5 Ελληνίδες που αποκάλυψαν μέσα από συνεντεύξεις τους τα περιστατικά.

Ζέτα Δούκα 

Καλεσμένη στην εκπομπή The 2night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, τον Μάιο του 2019, η ηθοποιός ρωτήθηκε αν έχει υποστεί βία σε σχέση της. “Μία φορά  η οποία ήταν πολύ άσχημη…  τον άνθρωπο αυτόν τον έστειλα σε ψυχολόγο να μιλήσει και βέβαια χώρισα μαζί του. Τώρα αν με ρωτάς θα του ‘χα κάνει και καταγγελία! Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της πρέπει να καταγγέλλεται!”

Άννα Βίσση

“Σε μία από τις σχέσεις μου ένιωσα τον τρόμο. Κατέληξε να είναι επικίνδυνη για την σωματική και ψυχική μου ακεραιότητα. Από ένα σημείο και μετά παρέμεινα καταστρώνοντας το σχέδιο απόδρασης, πως θα καταφέρω να αποδιώξω τον φόβο και να φύγω. Είχα φτάσει σ’ εκείνο το σημείο που δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου. Ούτως ή άλλως η ‘αλλοτρίωση’ αυτή συμβαίνει και όταν σε μια σχέση το ‘θέλω να είμαι εδώ’ το αντικαθιστά το ‘δεν μπορώ να φύγω’. Μου έχει συμβεί τρεις φορές”, είχε δηλώσει η τραγουδίστρια στην εφημερίδα Athens Voice.

Τάμτα

Για την ψυχολογική βία που δέχτηκε σε σχέση της μίλησε η τραγουδίστρια στο περιοδικό Hello: “Είχα πέσει στο παρελθόν θύμα ψυχολογικής βίας μέσα σε σχέση μου. Έχω νιώσει το φόβο να θέλω να ξεφύγω από μια κατάσταση και να μην μπορώ. Καταλάβαινα ότι αυτή η σχέση δε μου ταίριαζε, ότι ήταν λάθος, αλλά επειδή ήμουν αρκετά μικρή χρειάστηκε να περάσει χρόνος ώστε να τα βρω με τον εαυτό μου και να συνειδητοποιήσω τι μου συνέβαινε. Μόλις το κατάλαβα, πάτησα γερά στα πόδια μου και πήρα τα μέτρα που χρειαζόταν να πάρω.”

Δέσποινα Μοιραράκη

“Φυσικά και με έχουν απατήσει, ειδικά ο πρώτος μου άντρας κατά κόρον. Έχει χειροδικήσει και πάνω μου, Έχω κακοποιηθεί σε ύψιστο βαθμό, και για αυτό δεν ήθελα να ξαναπαντρευτώ. Όταν σε χτυπήσει την πρώτη φορά, δεν το πιστεύεις, αλλά η γυναίκα δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι. Να φανταστείς είχα πάει στην εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή και προσευχόμουνα. Ήμουνα έτοιμη να αυτοκτονήσω, και προσευχόμουν να τον τιμωρήσει ο Θεός κι η Παναγία”, είχε δηλώσει στην εκπομπή “Το πρωινό” το 2017.

Διάβασε ΕΔΩ πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below