Σε μια εποχή με πληθώρα επιλογών και καταιγιστική επικαιρότητα, δύσκολα θα περίμενε κανείς ότι τα βράδια θα μας έβρισκαν να βλέπουμε μανιωδώς μία σειρά εποχής στο Netflix. Κι όμως, τα σαρωτικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν: όπως μεταδίδει η διάσημη πλατφόρμα streaming, από την πρεμιέρα του Μπρίτζερτον ανήμερα των Χριστουγέννων μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη τη σειρά παρακολούθησαν πάνω από 63 εκατ. νοικοκυριά, ενώ κατά το Variety βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών σόου ανάμεσα σε 76 χώρες: πραγματοποίησε το 5o καλύτερο «άνοιγμα» στο Netflix αφήνοντας πίσω του μέχρι και το The Queen’s Gambit (62 εκατ. θεάσεις σε 28 ημέρες).

Αρα λοιπόν, ένα ευρύ δημογραφικό τηλεοπτικό κοινό με ποικίλα γούστα, (όχι μόνο εμείς οι συνήθεις ύποπτοι λάτρεις των “period dramas” και του σύμπαντος της Τζέιν Οστιν) έδειξε να σαγηνεύεται από αυτό το ρομάντζο που αν και τοποθετείται χρονικά στην εποχή της περίφημης Αντιβασιλείας στο Αριστοκρατικό Λονδίνο, διαθέτει μια πιο γρήγορη, “σύγχρονη” και αρκετά τολμηρότερη πλοκή.

Πώς συνέβη αυτό; Ποιό είναι το μυστικό πίσω από το Μπρίτζερτον στο Netflix και γιατί απέκτησε τόσους φαν διεθνώς;

1. Η πλοκή του βασίζεται σε bestseller
Πέρα από την εκτέλεση, ο βασικός παράγοντας για να γίνει «νόστιμη» μία συνταγή δεν είναι άλλος από τα «υλικά» της και στην περίπτωση του Μπρίτζερτον αναφερόμαστε στο σενάριό του. Η ιστορία της σειράς δεν είναι καινούρια· προέρχεται από το πρώτο βιβλίο της οκταλογίας «Οικογένεια Μπρίτζερτον», το οποίο στην Ελλάδα κυκλοφορεί υπό τον τίτλο «Ο Δούκας κι Εκείνη». Η εν λόγω οκταλογία που φέρει την υπογραφή της διάσημης συγγραφέως ρομαντικών μυθιστορημάτων Julia Quinn, και κυκλοφόρησε μεταξύ 2000 και 2013 σαρώνοντας διάφορα βραβεία, είναι ήδη bestseller και ναι, αυτό από μόνο του αποτελούσε εξαρχής εχέγγυο για την επιτυχία της τηλεοπτικής διασκευής του. Ρεαλιστικά μιλώντας, μόνο οι φανατικοί αναγνώστες του να θελήσουν να δουν τη μεταφορά του στη μικρή οθόνη, οι θεάσεις είναι εξασφαλισμένες.

Η συγγραφέας Julia Quinn

2. Αυτός, αυτή και τα μυστήρια (και η… άτιμη κοινωνία επίσης)
Τι κι αν το Λονδίνο της αριστοκρατίας του 1813 απέχει αιώνες από το σήμερα… Κάποια πράγματα μοιάζουν πολύ διαφορετικά και ταυτόχρονα σχεδόν «άβολα» ίδια επίσης με τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με έναν περίεργο καθρέφτη.
Το Μπρίτζερτον δεν είναι μόνο ένα πιασάρικο ρομάντζο που στοχεύει στις ονειροπόλες ψυχές εκεί έξω. Είναι μεταξύ άλλων η μάχη α. του δίκαιου με το άδικο, β. του προδιαγεγραμμένου στερέοτυπου και του «τι θα πει ο κόσμος» έναντι στην αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία, γ. του επιβεβλημένου νυφοπάζαρου κοριτσιών που φέρουν τις ιδιότητες μιας πολυτελούς ταπετσαρίας έναντι στις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους. Η Δάφνη Μπρίτζερτον καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις προσωπικές τις επιθυμίες και στις επιταγές της κοινωνίας που θέλουν τη γυναίκα να υπακούει τυφλά και να υπηρετεί τον περιζήτητο εργένη που θα καταφέρει να «τυλίξει» με τα θέλγητρα και την προίκα της, προτού χαρακτηρισθεί «γεροντοκόρη». Από την άλλη, ο Δούκας του Χέιστινγκς Σάιμον Μπάσετ έχει να παλέψει με τους δικούς του οικογενειακούς δαίμονες, να ανταποκριθεί στο κοινωνικό του στάτους και να αντισταθεί στο πεπρωμένο που μοιάζει αδύνατο να αποφύγει. Άραγε πόσο απελευθερωμένοι ζούμε σήμερα από τις «ταμπέλες» του 19ου αιώνα, αν αφαιρέσουμε το περιτύλιγμα της διαφορετικής ενδυμασίας; Αιθανόμαστε «αρκετοί» απέναντι στις προσδοκίες των άλλων;
Ύστερα, η ίντριγκα της περίφημης στήλης της Lady Whistledown που θυμίζει “νεοκλασσικό”  Gossip Girl, δημιουργεί ατμόσφαιρα whodunit, λειτουργώντας ως αλατοπίπερο για τους πρωταγωνιστές, από βαλς σε βαλς και από χορό σε χορό, καθώς ξετυλίγεται ως σκηνογραφικό και ενδυματολογικό χάρμα οφθαλμών η κοσμική σεζόν του Λονδίνου.

3. Η αυτού μεγαλειότης Shonda Rhimes
Grey’s Anatomy και How to Get Away with Murder. Δύο πολυβραβευμένες σειρές που σίγουρα έχεις ακούσει, είναι δημιούργημα της Shonda Rhimes που υπογράφει την παραγωγή του Μπρίτζερτον. Το Μπρίτζερτον είναι το πρώτο δείγμα γραφής που παρουσίασε η εταιρεία παραγωγής Shondaland στο Netflix και ένα τεράστιο στοίχημα για την ταλαντούχα παραγωγό και συγγραφέα να αποδείξει ότι τα 100 εκατ. δολάρια που επένδυσε η πλατφόρμα streaming σε εκείνη δεν πήγαν στράφι. Προφανώς η Rhimes δικαίωσε την πλατφόρμα, αφού πέρα από τη φανταχτερή μεταφορά ενός bestseller στη μικρή οθόνη μέσα από λαμπερά παλάτια, εντυπωσιακά κοστούμια (7.500 στον αριθμό) και ευφάνταστες μουσικές διασκευές, οι οποίες περιλαμβάνουν το Thank you Next της Ariana Grande και το Bad Guy της Billie Eilish, κατόρθωσε με το ντεμπούτο της να αποσπάσει διθυράμβους και το δημιούργημά της να τοποθετηθεί στο top 10 των πιο προβεβλημένων σειρών για το 2020. Καθόλου άσχημα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shonda Rhimes (@shondarhimes)

4. Καστ με… αχρωματοψία
Δύο χρόνια μετά το οσκαρικό Green Book, στην εποχή των #BlackLivesMatter και #OscarsSoWhite που διψά για diversity, όταν μία σειρά μέσω του καστ της σηκώνει ανάστημα απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις προσπερνώντας επιδεικτικά τη «λευκή» αριστοκρατία, έστω και αυθαιρετώντας ως προς την ιστορική ακρίβεια, μόνο να επιβραβευθεί μπορεί.

5. Λογική, ευαισθησία και σεξ
Σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει στις μεταφορές ρομαντικών μυθιστορημάτων των αρχών του 18ου αιώνα, στο Μπρίτζερτον έχουμε άφθονες σκηνές σεξ αφού πρόκειται για βιβλία γραμμένα τον 21ο αιώνα και στόχος τους είναι να μιλήσουν σε ένα -γυναικείο κυρίως- κοινό που οι προσδοκίες του δεν σταματούν στο χειροφίλημα. Ο ερωτισμός αλλά και οι γενναιόδωρες σκηνές με ανδρικό γυμνό, είναι αρκετά ώστε το Μπρίτζερτον να αποστασιοποιείται από το πιο «καθωσπρέπει» Downton Abbey, καθώς στην αρχή δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιχείρησαν να τα συγκρίνουν. Εδώ βέβαια, δεν τρέφουν μόνο την ανάγκη μας για ολίγη κλειδαρότρυπα, αλλά δρουν απελευθερωτικά για τους πρωταγωνιστές και ειδικά για τη Δάφνη που μέχρι πρότινος δεν ήξερε τι είναι η σεξουαλική αυτοϊκανοποίηση αλλά ούτε πώς μια γυναίκα μένει έγκυος.  Η πρωταγωνίστρια Phoebe Dynevor, δήλωσε σχετικά στο E!: «Είναι τόσο σημαντικό για το ταξίδι των χαρακτήρων της σειράς να δούμε αυτές τις σκηνές. Δεν είναι εκεί απλά για να υπάρχουν. Είναι εκεί για να αφηγηθούν την ιστορία της κατά κάποιο τρόπο σεξουαλικής αφύπνισης της Δάφνης και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τη δική της ιστορία. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ υπερήφανη για αυτές τις σκηνές, ειλικρινά. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να τις κάνουμε να φαίνονται ρεαλιστικές».

*Η σειρά «Οικογένεια Μπρίτζερτον» αποτελείται από 8 βιβλία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elxis. Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below