Το lockdown σε όλη την Ευρώπη συνεχίζεται και η κρίση στην οικονομία έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι μικρές επιχειρήσεις και σίγουρα σε αυτές ανήκουν και τα συνοικιακά καταστήματα. Ψηλά στη λίστα είναι τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς που είχαν αρχίσει να ορθώνουν το ανάστημά τους σχετικά πρόσφατα απέναντι στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι χώροι λατρείας για τους βιβλιόφιλους αλλά τα έσοδά τους δεν είναι πάντα αρκετά για να τους δώσουν την οικονομική άνεση να επιβιώσουν. Οι ιδιοκτήτες τους είναι συνήθως άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο του βιβλίου από μια ρομαντική σκοπιά. “Θέλω να κρατάω την επαφή μου με τους ανθρώπους” λέει στο Marie Claire η Ευαγγελία Κέπετζη, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Χαρτομάνι στη Θεσσαλονίκη.

Το δικό της κατάστημα είναι από αυτά που βρήκαν τρόπο να εξυπηρετούν τους πελάτες τους ακόμα και μέσα στην πανδημία. Η ίδια δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες ή λαμβάνει μηνύματα στα social media του βιβλιοπωλείου και αναλαμβάνει να ικανοποιήσει τους βιβλιόφιλους πελάτες της κάνοντας η ίδια delivery. Ανοίγει το μαγαζί καθημερινά στις 9 για να μπορέσει να ετοιμάσει τις παραγγελίες τις και μέχρι τις 2 έχει φύγει για να παραδώσει αυτά που της ζητήθηκαν.

“Μεγάλο μέρος των πωλήσεων αυτές τις μέρες είναι και τα χαρτικά. Οι γονείς που μένουν σπίτι με τα παιδιά τους δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν, πρέπει κάπως να τα απασχολήσουν. Από τις χειροτεχνίες που φτιάχνουν λαμβάνω στη συνέχεια φωτογραφίες στο inbox μου και κάποιες από αυτές τις ανεβάζω κιόλας” μας λέει.

Φυσικά τα έσοδα που έχει δεν φτάνουν για να ζήσει το βιβλιοπωλείο αλλά δεν θέλει να το κλείσει καθώς πιστεύει ότι δίνει με τον τρόπο της μια ελπίδα και μια διέξοδο σε αρκετό κόσμο. “Είναι άνθρωποι που τους βλέπω κάθε μέρα στη γειτονιά. Δεν μπορώ να αδιαφορήσω και να πω δεν θα απαντήσω στα μηνύματα ή δεν θα ανοίξω το μαγαζί. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και η δυνατότητα να κάνω παραγγελίες στους προμηθευτές. Μέχρι και από την Αθήνα περιμένω κάποιες φορές να μου έρθουν” εξηγεί.

Την ιδιαιτερότητα αυτή δεν την έχουν μόνο οι Έλληνες βιβλιοπώλες. Στο Βέλγιο αυτά τα καταστήματα, μέχρι νεωτέρας, είναι από τα ελάχιστα που επιτρέπεται να ανοίγουν επειδή πωλούν εφημερίδες και εκτιμάται ως δημόσια προσφορά. Ο τρόπος που λειτουργούν είναι τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενώ δίνουν στους πελάτες τους την δυνατότητα να παραγγείλουν τα βιβλία ή τα παιχνίδια τους εκ των προτέρων για να μην περιμένουν πολύ ώρα στα καταστήματα ή σε κάποιες περιπτώσεις να γίνεται παράδοση στο σπίτι τους.

Το Filigranes, στις Βρυξέλλες, είναι ένα από αυτά που παραμένουν ανοιχτά και μάλιστα προσφέρει ένα ευρώ ανά παραγγελία στο κοντινό νοσοκομείο για να αγοράσει εξοπλισμό για γιατρούς και νοσοκόμους που βοηθούν τους ασθενείς με κορωνοϊό.

View this post on Instagram

Librairie Filigranes s'engage à verser 1€ par commande jusqu'à la fin de la crise pour aider à combattre le virus. Il est clair et évident que les dons suffiront très vite à aider le CHU Saint-Pierre à acheter les respirateurs dont ils ont urgemment besoin. Le CHU Saint-Pierre fera certainement suivre nos dons aux hôpitaux en manque de fonds. Merci de suivre et de partager le lien ci-dessous pour effectuer vos dons. https://donate.kbs-frb.be/b?cid=89&lang=fr_FR @bx1_officiel ➡️ https://bx1.be/news/le-chu-saint-pierre-lance-un-appel-aux-dons-pour-acheter-des-respirateurs/?fbclid=IwAR1gYAuCqUS8qTakrJfuSdNOEE5E-6LFqUiScYLiNTF32G2P0ceYH1iU6sc • #livre #passion #livraison #plaisir #plaisirdelire #confinement #lockdown #corona #coronavirus #covid_19 #dons #solidarite

A post shared by LIBRAIRIE FILIGRANES (@librairie_filigranes) on

Όσο ανάγκη έχουμε εμείς τα βιβλία για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας στο σπίτι ή τα παιχνίδια για να μην βαριόμαστε ή ακόμα και τα βοηθήματα και ξενόγλωσσα βιβλία των παιδιών μας άλλα τόσο μας έχει ανάγκη και το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας. Τώρα που η πανδημία έχει δημιουργήσει μια δύσκολη συνθήκη αλλά και μόλις τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται καλύτερα όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Εντόπισε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου και ακολούθησε 6 απλούς τρόπους για να το βοηθήσεις!
Ψώνισε online

Πλέον είναι αρκετά τα βιβλιοπωλεία που έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία και σου επιτρέπουν να κάνεις ηλεκτρονικές αγορές. Αυτό δεν συνεπάγεται πάντα ότι υπάρχει ένα e-shop στη διάθεσή μας αλλά μπορεί να είναι σελίδα στο facebook ή το instagram. Ακόμα και μια ηλεκτρονική διεύθυνση που μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ημέρες της καραντίνας.

Κάνε παραγγελίες τηλεφωνικά

Η κλασική και σίγουρη λύση είναι πάντα το τηλέφωνο. Αυτό θα σου εξασφαλίσει την ενημέρωση για το πότε είναι ανοιχτό το βιβλιοπωλείο και αν είναι, για το αν μπορεί να σου παραδώσει την παραγγελία σου στο σπίτι και φυσικά για το τι υπαρχει σε διαθεσιμότητα από βιβλία και αναλώσιμα.

Κάνε προ-παραγγελία

Μια έξυπνη κίνηση, που θα βοηθήσει και εσένα αλλά και τον βιβλιοπώλη είναι να παραγγείλεις νωρίτερα αυτά που θες. Ένα καινούργιο βιβλίο ή μια στοίβα από βιβλία, ένα καινούργιο επιτραπέζιο, μια μεγάλη ποσότητα χαρτικά. Όλα όσα χρειάζεσαι ίσως κάνουν κάποιες μέρες να φτάσουν από τον προμηθευτή στο κατάστημα οπότε αν δώσεις το χρόνο που χρειάζεται θα μπορεί και ο επιχειρηματίας όχι μόνο να στα εξασφαλίσει εγκαίρως αλλά και να διαχειριστεί την δική του παραγγελία με άλλους όρους.

Αγόρασε χαρτικά και παιχνίδια

Τα βιβλιοπωλεία δεν πουλούν μόνο βιβλία, όλοι το ξέρουν αυτό. Ακόμα και τα πιο μικρά έχουν διάφορες επιλογές για τους πελάτες τους. Μπορείς, λοιπόν, να αγοράσεις από εκεί κάποιο επιτραπέζιο που θέλεις, χαρτικά, κάρτες ή και μικρά διακοσμητικά.

Ζήτα δωροκάρτα

Αν δεν χρειάζεσαι κάτι για σένα μπορείς να ζητήσεις να αγοράσεις μια δωροκάρτα και να δώσεις την ευκαιρία σε ένα από τα αγαπημένα σου πρόσωπα να κάνει τις αγορές του εκεί. Με αυτό τον τρόπο στέλνεις και άλλο κόσμο στο κατάστημα και του χτίζεις μια φήμη που σίγουρα τη χρειάζεται για να έχει περισσότερους πελάτες.

Αγόρασε δώρα για τις προσεχείς γιορτές

Συμπληρωματικά στο παραπάνω βήμα μπορεί να λειτουργήσει η αγορά δώρων για τα γενέθλια ή τις γιορτές των δικών σου που έρχονται. Μπορείς φέτος να κάνεις σε όλους δώρο από ένα καλό βιβλίο. Άλλωστε όσο η καραντίνα μας κρατάει στο σπίτι, πάντα υπάρχει χρόνος για διάβασμα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below