Όλα κρατάνε περισσότερο, αν τα προσέχουμε όπως τους αξίζει – και μας αξίζει. Αυτή η φιλοσοφία εφαρμόζεται στα πάντα, από τις προσωπικές μας σχέσεις μέχρι τα καθημερινά μας γεύματα. Και έχει πολλαπλά οφέλη: στην ενέργεια, στο περιβάλλον, στην τσέπη, στη διάθεσή μας. Πώς θα την κάνουμε πράξη όμως την περίοδο του χρόνου που έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με την αφθονία, δηλαδή τις ημέρες των γιορτών; Κι όμως, αυτή την εποχή είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε βιώσιμες επιλογές στα πάντα. Να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που αρχίζουν από το δικό μας σπίτι αλλά έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

1. Επενδύουμε σε οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης: Σε συσκευές που δεν σπαταλούν ενέργεια, αλλά χρησιμοποιούν όση ακριβώς χρειάζονται για κάθε λειτουργία. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση, σε αυτό τον τομέα, από τη γερμανική εταιρεία Grunding, που συνδυάζει την ενεργειακή απόδοση με την ποιότητα και το ντιζάιν. Από το 1945, που άρχισε η ιστορία της με το ραδιόφωνο που επινόησε ο 37χρονος τότε ηλεκτρολόγος Max Grundig, μέχρι σήμερα, πρωτοπορεί παρουσιάζοντας επαναστατικά προϊόντα τεχνολογίας, που ικανοποιούν τις μεγαλύτερες ανάγκες κάθε εποχής. Σήμερα, μεταξύ άλλων, ανταποκρίνεται στο ζητούμενο της βιωσιμότητας, που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Η Grundig στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Respect Food», με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τον Κωτσόβολο και τους σπουδαστές της Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ένα δημιουργικό cooking event στο studio του Κωτσόβολου στη Λ. Βουλιαγμένης. Χρησιμοποιώντας κοντόληκτα τρόφιμα που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας, πρόσφεραν χριστουγεννιάτικες μερίδες φαγητού στις δομές του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.).

2. Ανακαλύπτουμε τεχνολογίες «έξυπνου σπιτιού»: Μια από αυτές είναι η πλατφόρμα HomeWhiz, που λάνσαρε η Grunding το 2016. Μάς επιτρέπει μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό ή το tablet μας να ελέγξουμε τις οικιακές μας συσκευές εξ αποστάσεως, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα – για παράδειγμα, βάζοντας πλυντήριο πιάτων τις ώρες που μας συμφέρει περισσότερο, ακόμα και όταν δεν βρισκόμαστε σπίτι.

3. Μειώνουμε τον αριθμό των πλυντηρίων ρούχων που βάζουμε, με προγράμματα που δεν είχαμε φανταστεί ότι υπάρχουν: Θέλουμε, π.χ., να φορέσουμε για δεύτερη φορά σε ένα γιορτινό event το αγαπημένο μας φόρεμα, χωρίς να το πλύνουμε στο πλυντήριο; Χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα SteamRefresh, που διαθέτουν κάποια μοντέλα πλυντηρίων ρούχων της Grundig: «Φρεσκάρει» το ρούχο που έχουμε ήδη φορέσει, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ατμού ώστε σε μόλις 15’ να απομακρύνει τις οσμές και να μειώσει τις ζάρες (έτσι, διευκολύνει και το σιδέρωμα).

Στιγμιότυπο από το cooking event της Grundig, στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Respect Food», με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, σε συνεργασία με τον Κωτσόβολο και τους σπουδαστές της Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

4. Ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλύσιμο των πιάτων: Μετά από ένα γιορτινό τραπέζι στο σπίτι, τα λερωμένα πιάτα και σκεύη σχηματίζουν βουνά στο νεροχύτη! Αυτή, λοιπόν, είναι η ιδανική περίοδος για να επενδύσουμε σε ένα πλυντήριο πιάτων Grundig με σύστημα αισθητήρων που ανιχνεύει τον αριθμό των πιάτων και το βαθμό λερώματος και μετά επιλέγει αυτόματα το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης, ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Τα ελαφρώς λερωμένα πιάτα πλένονται με νερό χαμηλής πίεσης, με αποτέλεσμα, επιπλέον, να μειώνεται το επίπεδο θορύβου.

5. Τελειοποιούμε τη συντήρηση τροφίμων, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους: Έχουμε υπολογίσει πόσα τρόφιμα θα εξοικονομούσαμε, αν τα συντηρούσαμε καλύτερα; Το πρώτο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αγορά ενός ψυγείου Grunding, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογίες που βοηθούν τα τρόφιμα να παραμένουν φρέσκα για πολύ περισσότερο. Όπως είναι η IonFresh, που χρησιμοποιεί ιόντα για να απομακρύνει βακτήρια και οσμές, η Duo Cooling No Frost, που ελέγχει με ακρίβεια τα επίπεδα υγρασίας, και η FullFresh +, που δεν αφήνει τα φρούτα και τα λαχανικά να στεγνώνουν, κρατώντας τα φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στιγμιότυπο από το cooking event της Grundig, στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Respect Food», με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, σε συνεργασία με τον Κωτσόβολο και τους σπουδαστές της Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

6. Συνδυάζουμε στο γιορτινό μενού συνταγές που μπορούμε να μαγειρέψουμε ταυτόχρονα: Για παράδειγμα, ένα κρέας κατσαρόλας με ένα φαγητό φούρνου και μια σαλάτα με ωμά υλικά. Ή επενδύουμε σε ένα φούρνο Grundig με την πρωτοποριακή λειτουργία Divide & Cook, η οποία τον διαιρεί σε δύο ξεχωριστές ζώνες, επιτρέποντάς μας να ψήσουμε δύο φαγητά ταυτόχρονα, ακόμη κι αν μαγειρεύονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες και χρειάζονται διαφορετικό χρόνο ψησίματος. Επίσης, στα μοντέλα φούρνου Grunding που διαθέτουν την τεχνολογία Multi-Taste-Oven η θερμότητα διαχέεται παντού ομοιόμορφα και μπορούμε να ψήσουμε πάνω από ένα ταψί παράλληλα, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια. Όσο για τις εστίες κουζίνας, η Grunding προτείνει μια σειρά από τεχνολογίες όπως η Booster, που αυξάνει γρήγορα τη θερμοκρασία του σκεύους, οι ευέλικτες ζώνες μαγειρέματος, που προσαρμόζουν το μέγεθος και το σχήμα της εστίας σε εκείνα του σκεύους, και, στις εστίες αερίου, η Efficient Flame, που επιτρέπει την προσαρμογή της φλόγας με ακρίβεια.

7. Επαναχρησιμοποιούμε τα περισσεύματα ενός γιορτινού γεύματος την επόμενη ημέρα: Επειδή όλοι μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες από όσες χρειάζονται γιατί «καλύτερα να περισσέψουν παρά να μη χορτάσουν οι καλεσμένοι μας», σχεδόν πάντα περισσεύει φαγητό. Δεν το πετάμε, αλλά το χρησιμοποιούμε σε άλλες συνταγές, την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, η ψίχα γαλοπούλας μπορεί να προστεθεί σε ένα ζεστό πιάτο ζυμαρικών με κρέμα γάλακτος ή σε μια μακαρονοσαλάτα. Ή τα μελομακάρονα μπορούν να γίνουν βάση για ένα πεντανόστιμο cheesecake. Για την επεξεργασία τους, ανακαλύπτουμε τις μικροσυσκευές κουζίνας Delisia της Grundig, με εντυπωσιακό σχεδιασμό, ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής ποιότητας και εξελιγμένες λειτουργίες.

Στιγμιότυπο από το cooking event της Grundig, στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Respect Food», με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, σε συνεργασία με τον Κωτσόβολο και τους σπουδαστές της Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

8. Αναζητάμε εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης: Από τα περισσεύματα των γιορτινών γευμάτων μας δεν πετάμε ούτε ό,τι δεν μπορούμε να καταναλώσουμε εμείς. Ταΐζουμε τα κατοικίδια ζώα μας ή τα αδέσποτα της γειτονιάς – αφού βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχουν τοξικά, γι’ αυτά, συστατικά. Τα υπόλοιπα οργανικά υπολείμματα τα τοποθετούμε σε έναν κάδο κομποστοποίησης, όπου θα μετατραπούν σε πρώτης τάξεως λίπασμα για τις γλάστρες και τον κήπο μας.

Δείτε στο βίντεο πώς μία μικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο:

Info
Περισσότερες πληροφορίες για τις συσκευές Grunding: www.kotsovolos.gr

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below