Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα βάζουν με οποιαδήποτε εταιρεία που κατ’ εκείνους εκμεταλλεύεται δοθείσης ευκαιρίας κάθε ενδεχόμενο να αβγατίσει τα έσοδά της. Στο στόχαστρό τους, μαρκετίστικες -με αρνητική χροιά- προσπάθειες που βρίσκουν έδαφος ανήμερα του Aγίου Βαλεντίνου, της ημέρας των Ευχαριστιών, αλλά και των αντίστοιχων της Γυναίκας, της Μητέρας και ούτω καθεξής. Η αλήθεια τοποθετείται κάπου στη μέση· σαφέστατα τέτοιου είδους «κοράκια» θα εμφανίζονται παντού, όμως στον αντίποδα πάντα θα υπάρχουν θαυμάσιες προσπάθειες που θα αξιοποιούν την εκάστοτε στιγμή για να συνδυάσουν τερπνό και ωφέλιμο μαζί. Δημιουργικότητα και brand awareness ταυτόχρονα.

Ακούγεται εύκολο; Στην πράξη δεν είναι καθόλου. Το βλέπουμε καθημερινά με κλισέ καμπάνιες, τετριμμένες ατάκες και ατελείωτο spamming για το απόλυτο τίποτα. Παρακάτω, χωρίς καμία ιδιοτέλεια, βλέπεις εκείνες τις ιδέες που για εμάς ξεχώρισαν κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

1. Google: Santa Tracker
Όλα ξεκίνησαν το 1955, όταν ο δαίμων του τυπογραφείου δημοσίευσε κατά λάθος το τηλέφωνο της NORAD (Βορειοαμερικανικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας) με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα παιδιών που έψαχναν τον Άγιο Βασίλη. Έκτοτε, μετατράπηκε σε κανονικότατη παράδοση να απαντά αγόγγυστα στις κλήσεις, ενώ από το 20ο4 και μετά η Google «ενεπλάκη» για να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της στον εντοπισμό του Άη Βασίλη – μεταδίδοντας ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Με την πάροδο των χρόνων μέχρι και σήμερα έχει προσθέσει παιχνίδια και διάφορα άλλα διαδραστικά χαρακτηριστικά ώστε να κάνει την εμπειρία ακόμη πιο αληθοφανή για τους χρήστες. Για του λόγου το αληθές, μία ματιά εδώ θα σας πείσει.

2. Starbucks: Σχεδιασμός ποτηριών με προσωπικό γούστο
Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, εδώ και χρόνια η Starbucks λανσάρει κάθε χρόνο διαφορετικό σχέδιο ποτηριού για τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, από το 2017 έβαλε στο παιχνίδι τους φανς της δίνοντάς τους το βήμα μέσω των κοινωνικών δικτύων να σχεδιάσουν οι ίδιοι το επόμενο ποτήρι τους. Στο μεταξύ, ο πασίγνωστος unicorn frappuccino και τα ποτήρια που αλλάζουν χρώμα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως τα Starbucks μετατρέπουν σε viral τα «συλλεκτικά» τους προϊόντα. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε μία φωτογραφία με το προσωπικό του γιορτινό σχέδιο που θα χαίρει αναγνώρισης από έναν τέτοιο επιχειρηματικό κολοσσό;

3. UPS: Delivery… ευχών
Η UPS από την πλευρά της, θέλοντας να ενισχύσει το πνεύμα της γενναιοδωρίας, σκαρφίστηκε την καμπάνια «Wishes Delivered» που ουσιαστικά υποστηρίζει τις καλές πράξεις. Από το να φέρει και πάλι κοντά μία γυναίκα στρατιώτη με τον σκύλο που κατάφερε να διασώσει, μέχρι την παράδοση δώρων σε λιγότερο «τυχερά» παιδιά, χρησιμοποιεί ως βιτρίνα αυτές τις συγκινητικές ιστορίες για να ενθαρρύνει τον κόσμο να φέρει εις πέρας τις δικές του καλές πράξεις. Με τη χρήση του hashtag #WishesDelivered δε, ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.

4. Office Depot: Ξωτικοποιηθείτε… ελεύθερα
Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται πώς θα έμοιαζε ως ξωτικό του Άγιου Βασίλη, η Office Depot το 2006 έφτιαξε την ιστοσελίδα Elf Yourself που το πραγματοποιεί δωρεάν. Ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει πρόσωπα συγγενών και φίλων που αυτόματα «κουμπώνουν» στο κορμί ενός ξωτικού που χορεύει. Από τότε μέχρι και σήμερα, με την προσθήκη περισσότερων προσαρμοσμένων σκηνικών, τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής, αλλά και πιο ρεαλιστικών χαρακτηριστικών η καμπάνια συνεχίζει να «τρέχει» ως ιδιαίτερα δημοφιλής. Πέρυσι μάλιστα, σε συνεργασία με το Facebook λάνσαρε φίλτρο επαυξημένης πραγματικότητας για να μπορεί ο καθένας να «ξωτικοποιηθεί» σε πραγματικό χρόνο. Όσο απλοϊκό ή και παιδικό κι αν ακούγεται, αρκεί να σημειώσουμε ότι από το 2006 έως το 2019, πάνω από 1,8 δις ξωτικά εμφανίστηκαν στη γη λόγω… Office Depot.

5. Lagavulin: 45 λεπτών σιγή με μουσική υπόκρουση… τζακιού
Αιώνες τώρα το άνοιγμα δώρων μπροστά από αναμμένο τζάκι αποτελεί παράδοση και χρονολογείται κάπου στον μεσαίωνα όταν οι οικογένειες έκοβαν ένα ολόκληρο δέντρο και το έκαιγαν κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστάσιου ως σύμβολο ζεστασιάς και αναγέννησης. Δεδομένου του ότι δεν διαθέτουν όλα τα σπίτια τζάκι, το Lagavulin έφτιαξε μία εναλλακτική για το Youtube που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει ως «μουσική υπόκρουση». Αφού ένα σωρό χρήστες ανεβάζουν βίντεο με τους αγαπημένους τους να ανταλλάσσουν δώρα με αναμμένη φωτιά στο φόντο, έφτιαξε ένα δικό του βίντεο με τον λάτρη του ουίσκι Nick Offerman, ο οποίος κάθεται στην πολυθρόνα του, απολαμβάνοντας το δικό του δώρο (το ουίσκι του) χωρίς να βγάλει άχνα επί σχεδόν 45 λεπτά.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below