Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να κατανοήσει κάποιος μία θέση στην οποία δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί, είναι να μπει στα παπούτσια του ανθρώπου που την κατέχει. Όσο ανέφικτο κι αν είναι αυτό από μόνο του, δε χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω πέρα από κοινή λογική για να καταλάβει κανείς πως μία Πρώτη Κυρία δεν είναι απλώς η δυναμική γυναίκα πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, όπως έχει υπεραπλουστευθεί από τσιτάτα και στερεότυπα εποχής που καλά κρατούν μέχρι σήμερα.
Μία Πρώτη Κυρία, η γυναίκα που συμπορεύεται με τον εκάστοτε πλανητάρχη δηλαδή, διαχρονικά επιβαρύνεται (μεταξύ άλλων και) με το ρόλο του ισορροπιστή, αλλά και εκείνου που ασκεί επιρροή άμεσα, έμμεσα, ακούσια ή εκούσια τηρουμένων των αναλογιών, των υποχρεώσεών της και των επιταγών της εποχής στην οποία ζει.

Οι παρακάτω γυναίκες, έχουν μείνει στην ιστορία ως οι πιο επιδραστικές υπό τον τίτλο που παρασκηνιακά και… παραδοσιακά κινεί τα νήματα περισσότερο από ό,τι βάζει ο νους μας.

Dolley Madison

circa 1825: Dorothy ‘Dolley’ Madison (1772 – 1847), nee Dorothy Payne, wife of James Madison, the 4th President of the United States of America. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Η Dolley Payne Todd ήταν 17 χρόνια νεότερη του συζύγου της και 4ου προέδρου των Η.Π.Α., James Madison όταν κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ασχολούνταν με τις εβδομαδιαίες κοινωνικές εκδηλώσεις, όμως τα «δόντια» της χρειάστηκε να δείξει σε καιρούς χαλεπούς. Συγκεκριμένα, εν μέσω πολέμου (1812) και ενόσω οι Βρετανοί ασκούσαν αφόρητες πιέσεις στην Ουάσινγκτον, η Madison έχοντας πλήρη εικόνα της σημασίας των εθνικών «θησαυρών» που βρίσκονταν εντός του Λευκού Οίκου, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτήριο μέχρι να σιγουρευθεί ότι είχε μπορέσει να διασώσει όσα περισσότερα κειμήλια μπορούσε. Έτσι, εξαιτίας της, αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας δε χάθηκαν στην πυρκαγιά που κατέστρεψε τότε το Λευκό Οίκο.

Sarah Polk

 

View this post on Instagram

 

Aug 10, 1846 – The Smithsonian Institution was created. Sarah Polk was First Lady at the time. Sarah Polk was a very intelligent and politically astute woman. She sat in the Congressional Gallery on a regular basis and was her husband’s unofficial campaign manager. She provided him with news updates and information about his political opponents before public speeches and campaign events. The Polk Ancestral Home and Museum in Columbia, TN has a beautifully crafted fan commemorating her husband’s inauguration in the collection. www.firstladiesman.com #whitehouse #history #flotusnews #flotus #author #authors #authorsofinstagram #america #american #americanhistory #firstlady #firstladies #firstladiesman #historian #historical #historybuff #historyclass #publicspeaker #womenshistory #womenempowerment #sarahpolk #jameskpolk #campaign #politics #congress #smithsonianinstitution #washingtondc #AuthorsTakeAction #StayAtHomeAndRead

A post shared by Andrew Och (@firstladiesman) on


H Sarah Childress Polk ανήκε στις περιπτώσεις με εξαιρετική μόρφωση για την εποχή, δεδομένης της ελλιπούς πρόσβασης των γυναικών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όσο κυβερνούσε ο σύζυγός της και 11ος πρόεδρος των Η.Π.Α. James K. Polk, χρησιμοποίησε τις γνώσεις της για τον βοηθήσει, γράφοντας τους περίφημους λόγους του, αναλαμβάνοντας την αλληλογραφία του, καθώς και το κομμάτι της ψυχαγωγίας αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων. Μάλιστα, είχε γίνει γνωστό πως είχε τόσο πολύ φανατιστεί με το ρόλο της, ώστε να φροντίσει να συμβουλευτεί την προκάτοχο Madison ώστε να είναι πιο «λειτουργική» στα καθήκοντά της.

Abigail Fillmore

Abigail Powers Fillmore, wife of American president Millard Fillmore, 19th century, (1908). Abigail Powers (1798-1853) was First Lady of the United States from 1850 to 1853. (Photo by The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

Η Abigail Powers και μετέπειτα Fillmore θυμίζει ολίγον από Brigitte Macron, καθώς υπήρξε μία από τις καθηγήτριες του Millard Fillmore στην Ακαδημία New Hope, απλώς τον περνούσε μόλις δύο χρόνια ηλικιακά. Η αγάπη της για τη μάθηση οδήγησε στη δημιουργία της περίφημης βιβλιοθήκης του Λευκού Οίκου. Μέχρι τότε, βιβλιοθήκη δεν υπήρχε γιατί το Κονγκρέσο θεωρούσε πως η δημιουργία της θα προσέδιδε ανεξέλεγκτη ισχύ και κύρος στον προέδρο. Αναγκάστηκε ωστόσο να καταθέσει τα όπλα το 1850 όταν ανέλαβε η Fillmore, η οποία χωρίς να ακούσει τίποτα διέθεσε 2000 δολάρια για την ίδρυσή της. Κάποια από τα βιβλία με τα οποία εμπλουτίστηκε στο μεταξύ, αποτελούσαν δική της επιλογή.

Edith Wilson

circa 1922: Mrs Woodrow Wilson, Edith Galt (1872 – 1961), the 2nd wife of American President, Woodrow Wilson. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Η δεύτερη σύζυγος του Woodrow Wilson, Edith Bolling Galt, διαδέχθηκε την Ellen Louise Axton (έφυγε από τη ζωή το 1914), μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατό της, στις 18 Δεκεμβρίου του 1915. Όταν τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Wilson παρουσίασε εγκεφαλικό επεισόδιο, εκείνη κλήθηκε να αναλάβει την προεδρία. Ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος που αποφάσιζε ποια θέματα ήταν τόσο αξιόλογα ώστε να προσπαθήσει να ασχοληθεί στην κατάστασή του ο Wilson και οι επιλογές της κατακρίθηκαν ευρέως. Το αυτί της δεν ίδρωσε ιδιαίτερα και κανείς μέχρι σήμερα δε μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά πόσες και ποιες αποφάσεις αντιστοιχούσαν στην ίδια.

Eleanor Roosevelt

1946: Eleanor Roosevelt (1884 – 1962) American author, lecturer, ambassador, social activist and wife of the 32nd President Franklin D Roosevelt. (Photo by Keystone/Getty Images)

Αν εξαιρέσουμε τις «νεότερες» περιπτώσεις που σίγουρα μοιάζουν πιο οικείες στα μάτια μας, η Eleanor Roosevelt θεωρείται μακράν η πιο χαρισματική και επιδραστική προσωπικότητα που «διετέλεσε» ποτέ Πρώτη Κυρία της Αμερικής. Παντρεύτηκε τον Franklin Roosevelt το 1905 και ήταν η πρώτη που τόλμησε να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να προωθήσει σκοπούς που έκρινε ως σημαντικούς. Μεταξύ άλλων, πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, (και άρα και για) τα δικαιώματα των γυναικών, την πρόσβαση στην παιδεία, όπως και για τις ίσες ευκαιρίες που όλοι έπρεπε να απολαμβάνουν. Μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1945 ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε. και τρία χρόνια μετά, αφότου εξελέγη πρώτη πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πήρε μέρος στη σύνταξη της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δράση και η μαχητικότητά της σχετικά με ό,τι καταπιανόταν την οδήγησε με παρέμβαση του τότε προέδρου Kennedy στην προεδρία της αρμόδιας επιτροπής για τη θέση των γυναικών, ενώ ο προγενέστερος πρόεδρος Truman την «έχρισε» Πρώτη Κυρία του κόσμου με γνώμονα τους μέχρι τότε αγώνες της περί ισότητας.

Jacqueline Kennedy

22nd December 1969: Jackie Onassis (1929 – 1994), wife of Greek ship-owner Aristotle Onassis and widow of US president John F Kennedy. (Photo by David Cairns/Express/Getty Images)

Στα… πρακτικά των Ελλήνων έχει καταχωρηθεί ως Τζάκι Κένεντι Ωνάση, αφού μετά τη δολοφονία του συζύγου της και προέδρου των Η.Π.Α., John F. Kennedy παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον έλληνα κροίσο και πολύφερνο γαμπρό Αριστοτέλη Ωνάση. Η Jacqueline Lee Bouvier γεννήθηκε το 1929, σπούδασε γαλλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο George Washington και επισημοποίησε τη σχέση της με τον Kennedy το 1953. Πέρα από τα εμβληματικά looks της που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, σε εκείνη οφείλεται η ολική… επαναφορά και ανακαίνιση του Λευκού Οίκου κατά τη θητεία του άντρα της. Όταν η αποστολή της εξετελέσθη, φρόντισε να γίνει κανονική ξενάγηση στους νέους του χώρους μέσω ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Φυσικά, έχει μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως η πιο φινετσάτη και αξιοπρεπής του «είδους» της.

Betty Ford

Betty Ford, wife of former President Gerald Ford, at the Medal of Freedom awards ceremony at the White House August 11, 1999 in Washington DC. (Photo by Dave Tracy)

Η Elizabeth Anne Bloomer παντρεύτηκε τον Gerald Ford το 1948 και αψηφώντας κάθε δυσάρεστη εξέλιξη και επίκριση, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την περίοδο στην οποία χρειάστηκε ψυχιατρική βοήθεια, για την εξάρτησή της από το αλκοόλ και τα χάπια προ και μετά Λευκού Οίκου, όπως και για τη μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε για να επιβιώσει από τον καρκίνο. H ίδια αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, αλλά και για το δικαίωμα στην έκφραση και την ειλικρίνεια, ακόμη κι αν αφορούσε τις μέχρι τότε «καθωσπρέπει» Πρώτες Κυρίες. Προφανώς, καμία άλλη πρωτύτερα δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για τόσο ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα φοβούμενη την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος.

Rosalynn Carter

Future First Lady Rosalynn Carter smiles as she accepts a corsage during an event in support of her husband, Jimmy Carter’s presidential campaign, Philadelphia, Pennsylvania, April 27, 1976. (Photo by Mikki Ansin/Getty Images)

H Eleanor Rosalynn Smith γεννήθηκε το 1927 και παντρεύτηκε τον Jimmy Carter το 1946. Η προεδρία του σε μεγάλο βαθμό «πατούσε» πάνω στις συμβουλές της συζύγου του, με την ίδια να βρίσκεται κυριολεκτικά στο πλευρό του στα περισσότερα από τα κρίσιμα meetings της καριέρας του. Στα άμεσα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβανόταν η μέριμνα για τα θέματα ψυχικής υγείας, οπότε δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν όταν βρέθηκε να διατελεί επίτιμη επικεφαλής της αρμόδιας προεδρικής επιτροπής για την ψυχική υγεία.

Hillary Clinton

American First Lady Hillary Rodham Clinton waves to onlookers during a tour of the Prague Castle July 5th, 1996 during her visit to the Czech Republic. (sg/photo by Sean Gallup)

Γεννημένη το 1947, η Hillary Clinton επισημοποίησε τη σχέση της με τον Bill Clinton το 1975 και θεωρείται μία εκ των ισχυροτέρων Πρώτων Κυριών που πέρασαν από το Λευκό Οίκο. Ως Πρώτη Κυρία ασχολήθηκε με την… καθοδήγηση της πολιτικής, εστιάζοντας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πάντα υποστήριζε ανοιχτά θέσεις που προωθούσαν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε ενεργά και με τη νομοθεσία σε θέματα υιοθεσίας και ενδοοικογενειακής βίας. Αργότερα, απαλλαγμένη από την πολιτική «σκιά» του συζύγου της, διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών επί Barack Obama και το 2016 (πρώτη φορά για γυναίκα) ήρθε ανεπιτυχώς αντιμέτωπη με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο Donald Trump.

Michelle Obama

Former First Lady Michelle Obama attends ‘Becoming: An Intimate Conversation with Michelle Obama’ at State Farm Arena on May 11, 2019 in Atlanta, Georgia. (Photo by Paras Griffin/Getty Images)

Σε εκείνη κατά πάσα πιθανότητα στηρίζεται το νέο «μοντέλο» της Πρώτης Κυρίας, όπως ιδανικά θα θέλαμε να είναι. Το 1992, η 28χρονη τότε Michelle LaVaughn Robinson είπε το «ναι» στον Barack Obama, ο οποίος το 2008 έμελλε να γίνει ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως δικηγόρος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος στο χρονικό διάστημα 2008-16, η Michelle επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα “Let’s Move!” για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας με αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο να καταφέρει να θέσει νέες προδιαγραφές και πρότυπα αναφορικά με το φαγητό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Το δεύτερο «στοίχημά» της, “Reach Higher Initiative,” ήταν μία πρωτοβουλία που μέχρι και σήμερα «εφοδιάζει» τους φοιτητές με τη σωστή καθοδήγηση και πόρους για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον βασιζόμενοι σε μεταπτυχιακές σπουδές. Παρότι η θητεία του συζύγου της έχει παρέλθει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως από τη θέση της (πρώτης γυναίκας) Προέδρου των Η.Π.Α θα μπορούσε να επιτύχει ουκ ολίγα θαύματα, όπως εκείνα που προσπαθεί να προωθεί μέχρι και σήμερα μέσω της απρόσκοπτης δράσης της.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below