Ένας διαφορετικός αυτόματος πωλητής τοποθετήθηκε στο σταθμό τρένων της κομητείας Ντέβον, στη Βρετανία: Αντί για αναψυκτικά και καφέ, πουλάει βιβλία του εμβληματικού εκδοτικού οίκου Penguin Random House.

Πώς λειτουργεί; Όπως κάθε αυτόματος πωλητής. Επιλέγουμε τον αριθμό του προϊόντος που θέλουμε να αγοράσουμε, τοποθετούμε τα αντίστοιχα χρήματα στη σχισμή και σε μερικά δευτερόλεπτα το κρατάμε στα χέρια μας. Οι τίτλοι, ωστόσο, που περιέχει αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα, συνδυάζοντας νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες, με έμφαση σε συγκεκριμένες θεματικές ανάλογα με το μήνα, όπως LGBTQ+ και ρατσισμός. Τα χρήματα από τις πωλήσεις διατίθενται στο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Bookbag και στην Έξετερ, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «Πόλη της Λογοτεχνίας».

Η ιδέα του αυτόματου πωλητή, σύμφωνα με σχετικό αφιέρωμα της Guardian, δεν είναι καινούρια: Το 1934 ο ιδρυτής του Penguin, Allen Lane, μετά από μια επίσκεψη στην Agatha Christie επέστρεφε στο Λονδίνο, όταν σταμάτησε σε ένα σταθμό τρένου και άρχισε να χαζεύει τα βιβλία προς πώληση. Κάποια τού φαίνονταν χαμηλής ποιότητας, ενώ άλλα υπερτιμημένα.

Τρία χρόνια μετά, το 1937, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία ο πρώτος αυτόματος πωλητής βιβλίων, στο Charing Cross Road. Ακολούθησαν και άλλοι αυτόματοι πωλητές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν ως επί το πλείστον σε σχολεία, ενώ το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησαν και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη. Πότε, άραγε, θα έχουμε κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα;

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below