Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία από τις 32 παραστάσεις που διέθεσε online το Θέατρο του Νέου Κόσμου, θα ήταν αυτή:

“Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας”
του Λούκας Μπαίρφους
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Με τους υπέροχους Κόρα Καρβούνη και Λαέρτη Μαλκότση να πλαισιώνονται έξοχα από τους Γιώτα Φέστα, Γιώργο Γλάστρα, Μαίρη Σαουσοπούλου, Φώτη Θωμαΐδη και  Ανδρέα Μαυραγάνη.
«Τι είναι στ’ αλήθεια νορμάλ;» αναρωτιέται στις “Σεξουαλικές νευρώσεις” ο Λούκας Μπαίρφους, έχοντας στο επίκεντρο την Ντόρα, που με τον αφελή μιμητικό της τρόπο καθρεφτίζει τους συνανθρώπους της που θεωρούν τον εαυτό τους φιλελεύθερο, ανεκτικό και φωτισμένο. Κι όμως, οι αντιδράσεις προς την Ντόρα δείχνουν πόσα ταμπού κυριαρχούν στην κοινωνία, κι ακόμα πόσο δυσεύρετο είναι αυτό το νορμάλ και με πόσα μέτρα και σταθμά κρίνουν όσοι θεωρούνται ή προσπαθούν να είναι νορμάλ. Η Ντόρα, λίγο διαφορετική από τα άλλα παιδιά, παίρνει χρόνια ψυχοφάρμακα: δεν κλαίει, δε γελάει, δε φωνάζει δεν αντιδρά. Ως τη στιγμή που οι γονείς της θα αποφασίσουν να της τα κόψουν, κι εκείνη, σαν να ξυπνάει από βαθύ ύπνο, θα γνωρίσει, ανάμεσα σε άλλα και τον έρωτα. Γρήγορα θα μάθουν οι γονείς της ότι είναι έγκυος, και οι εξελίξεις θα ακολουθήσουν σαν χιονοστιβάδα… Το έργο αγγίζει λεπτά θέματα του πολιτισμού μας με κατανόηση αλλά και πολύ χιούμορ, αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις: Μέσα από την ιστορία της Ντόρας, μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, την ελευθερία και τα όριά της μέσα στην κοινωνία, την ενηλικίωση, τον αδιέξοδο έρωτα, ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, τι είναι υγιές και τι άρρωστο, ως πού μπορεί να φτάσει η κοινωνική σκληρότητα. Είναι ένα έργο τραγικό μαζί και κωμικό, καθημερινό και μαζί ποιητικό.
Δείτε την εδώ https://www.youtube.com/watch?v=GK36LT08T9E

Πάμε στο Φεστιβάλ Δράμας
Πέμπτη 7/5
(διαθέσιμες ως την Τετάρτη 13/5)

* Τι κολυμπάει και γελάει (17 λεπτά, 2003) της Εμμανουέλας Φραγκιαδάκη με τους Ά.Παϊτατζή, Θ.Καλλιγά και Θ.Παπαγεωργίου.
Η Μάγδα και η Γεωργία είναι φίλες χρόνια τώρα. Ένα απρόβλεπτο γεγονός όμως έγινε η αιτία να αλλάξει η καθημερινή τους διαδρομή προς τα λουτρά, η συγκεκριμένη ημέρα τους πήρε άλλη τροπή, ίσως και οι επόμενες. 17 λεπτά!

* The foreigner (15 λεπτά, 2012) της Αλήθειας Αβράμη με τους Μ.Σορμαΐνη, Ph.Bretherton και Γ. Παύλου.
Ένα απομακρυσμένο ελληνικό χωριό πρέπει να αυξήσει τον πληθυσμό του, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν ένας αλλοδαπός, ο Eric, βρίσκεται περαστικός εκεί, ο Πρόεδρος του χωριού κινητοποιεί τους αφιλόξενους κατοίκους του να τον πείσουν να μείνει.

* Cowboy (22 λεπτά, 2017) του Γιάννη Χαριτίδη με τους Μ.Μαυροματάκη, Χρ.Σαπουντζή και Μ.Τσιμά.
Σε μερικές μέρες ο Μηνάς (Cowboy) θα πάρει μέρος σε ένα τηλεοπτικό σόου, στο Ταλέντο της Χρονιάς. Το τηλεοπτικό συνεργείο τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του και παίρνει συνεντεύξεις απο τον ίδιο και τους κοντινούς του ανθρώπους. Ο Μηνάς πρέπει να κερδίσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ποιο είναι το ταλέντο του; Είναι καουμπόης. Στην Αθήνα.

Δείτε τις εδώ
https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival

Παιδικό θέατρο (KAI για μεγάλους) alert
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου της Αλκης Ζέη Παρασκευή 8/5 (από τις 12:00 το μεσημέρι για 24 ώρες)


Ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά παιδικά μυθιστορήματα. Παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία για δυο χρονιές στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. https://www.n-t.gr/

Μόνοι Μαζί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σάββατο 9/5
(από τις 12 το μεσημέρι και για 24 ώρες)

Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο (2017).

Ο Καλιγούλας, το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική σκηνή του ΔΘΠ το 2017 με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του Καλιγούλα. Τον πλαισιώνει ένας πολυμελής θίασος 13 ηθοποιών 8ανάμεσά τους οι Θεοδώρα Τζήμου και Στέλα Φυρογένη που εναλλάχθηκαν στο ρόλο της Σεζώνια και ο Ιερώνυμος Καλετσάνος. Την πρωτότυπη μουσική που ακούγεται live επί σκηνής υπογράφει ο Blaine Reininger των Tuxedomoon.
Δείτε την εδώ www.dithepi.gr

Συντονιζόμαστε το κανάλι της Στέγης
Κυριακή 10 Μαΐου στις 21:00

Νίκος Καραθάνος, ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ του Άντον Τσέχοφ
Live premiere με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους (149 λεπτά)

Μίκυ Μάους, ελέφαντες, πράσα και μια ομάδα που ρισκάρει. Το 2015, ο Νίκος Καραθάνος ανέβασε έναν διαφορετικό Βυσσινόκηπο που συζητήθηκε για τις αιρετικές επιλογές του. Ο σκηνοθέτης υπέγραφε τότε το σημείωμά του στο έντυπο πρόγραμμα της παράστασης με μία μόνο λέξη: «Απαρηγόρητα». Πέντε χρόνια μετά, το κύκνειο άσμα του Τσέχοφ, ο Βυσσινόκηπος (1904), ένα έργο αποχαιρετισμού, ένα έργο για το τέλος μιας εποχής, παρουσιάζεται στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή για την απώλεια σε ένα έργο που «δεν είναι δράμα, αλλά κωμωδία, στιγμές στιγμές μάλιστα φάρσα», όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει στον Στανισλάφσκι. Οι ήρωες του έργου, συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, παλεύουν με πείσμα για λίγη ευτυχία. Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία για το μυστήριο της ζωής. Ο Νίκος Καραθάνος, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών, υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχοφικές αναγνώσεις, προσέγγισε το έργο ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα», σε μια εκδοχή με απεριόριστη ευαισθησία, συναντώντας –μοιραία– τη σημερινή μεταιχμιακή ιστορική στιγμή.
Δείτε την εδώ https://www.youtube.com/channel/UCXM78ckp7n3ubyNBjQA65JA

Ανάμεσα στις δεκάδες πολύ ενδιαφέρουσες προβολές στο κανάλι της Στέγης, αναζητήστε επίσης το ντοκιμαντέρ
«Σωματείο Ρακοσυλλεκτών» της Μαρίνας Δανέζη

«Προτού ιδρύσουμε το σωματείο μας ήμασταν έρμαια της καλοσύνης του κάθε οργάνου» Πρόεδρος Σωματείου Ρακοσυλλεκτών
Η ταινία, μια καθαρά DIY παραγωγή, που χρειάστηκε 2,5 χρόνια γυρισμάτων, είχε ως πηγή έμπνευσης τη γιαγιά της σκηνοθέτιδος, η οποία τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε ως ρακοσυλλέκτρια σε μια μονοκατοικία στον Ταύρο. Η ταινία, που είναι αφιερωμένη στη γιαγιά Ευστρατία, προσεγγίζει με ευαισθησία την ιστορία ρομαντικών φυγάδων του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και ανθρώπων που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες για να βιοποριστούν. Οι συνεχείς εναλλαγές χρωμάτων, εικόνων και ήχων, ανταγωνίζονται τη διαρκή εναλλαγή γλωσσών, καθώς τα µέλη του «Σωματείου Ρακοσυλλεκτών» προέρχονται από διάφορες πατρίδες. Πόντιοι επαναπατρισθέντες, Τσιγγάνοι, µουσουλµάνοι της Κοµοτηνής, φιλότεχνοι και λογοτεχνίζοντες.
Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=SmopcQN_cBI

Και βέβαια μην προσπεράσετε το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας που την Πέμπτη 7/5 και για μία εβδομάδα θα προβάλλει το
Αντώνιος και Κλεοπάτρα του Σαίξπηρ
σε σκηνοθεσία Simon Godwin.
Η Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου και ο Ρωμαίος στρατηλάτης Μάρκος Αντώνιος είναι τρελά ερωτευμένοι και διχασμένοι ανάμεσα στο χρέος τους προς τις χώρες τους και τις φιλοδοξίες τους. Τους υποδύονται η Sophie Okonedo (Chimerica, Hotel Rwanda) και ο Ralph Fiennes (The English Patient, James Bond: Spectre). Ετοιμαστείτε για θεατρικό μαραθώνιο 3 ωρών και 8 λεπτών.

https://www.youtube.com/watch?v=lWc6_aCTqI0

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below