Στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν η βρεφική θνησιμότητα ήταν στα ύψη -ελλείψει ιατρικού εξοπλισμού, γνώσεων και επαρκούς εκπαίδευσης, όχι μόνο του κοινού αλλά ακόμα και των επαγγελματιών- γεννήθηκε μια γυναίκα που με τη δράση της έσωσε, δυνητικά, τη ζωή άπειρων νέων μαμάδων και μωρών. Το σημαντικότερο τεκμήριο του έργου της Angélique du Coudray; Ένα υφασμάτινο ομοίωμα αναπαράστασης τοκετού που λειτούργησε ως ιδιαίτερα κατατοπιστικό εργαλείο εκπαίδευσης.

Αυτή η ξεχωριστή γυναίκα ήρθε στον κόσμο το 1712 σε μια οικογένεια Γάλλων γιατρών της μεσαίας τάξης. Άρχισε να εργάζεται ως μαία σε ηλικία 25 ετών, μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής της. Στο μεταξύ, είχε καταφέρει να αλλάξει το καθεστώς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Παρισιού, διεξάγοντας μια εκστρατεία με υπογραφές ώστε να γίνονται δεκτές οι γυναίκες σπουδάστριες Μαιευτικής. Σε ηλικία 31 ετών διεξήγαγε μια δεύτερη εκστρατεία, αυτή τη φορά ενάντια στους χειρουργούς -τότε όλοι άντρες-, κατηγορώντας για παραμέληση καθηκόντων όσους αρνούντο να καθοδηγήσουν τις μαίες. Καθώς εξασφάλισε με τις πρωτοβουλίες της επαρκείς σπουδές στις συναδέλφους της, αναδείχθηκε σε σημαντική πολιτική φιγούρα του Παρισιού.

Το 1759 κυκλοφόρησε το δικό της βιβλίο Μαιευτικής, αναθεωρημένη έκδοση ενός παλαιότερου εγχειριδίου, του 1667. Με τίτλο «Abrégé de l’art des accouchements», κυκλοφόρησε επίσης μεταφρασμένο στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ολλανδικά και πλαισιωμένο από εικονογραφήσεις της ίδιας της μαίας.

Ο Λουδοβίκος ο 15ος, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, ανέθεσε στην Du Coudray να διδάξει την επιστήμη της στη γαλλική επαρχία.

Την ίδια χρονιά ο Λουδοβίκος ο 15ος, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, ανέθεσε στην Du Coudray να διδάξει την επιστήμη της στη γαλλική επαρχία. Έτσι, από το 1760 μέχρι το 1783 η πρωτοπόρος μαία ταξίδεψε σε πάνω από 40 πόλεις και χωριά, όπου εκπαίδευσε αυτοπροσώπως 4.000 σπουδαστές Μαιευτικής, οι οποίοι με τη σειρά τους δίδαξαν ακόμα 6.000 γυναίκες. Επιπλέον, η Du Coudray ανέλαβε την εκπαίδευση 500 χειρουργών και γιατρών – όλοι άντρες.

Το πιο εντυπωσιακό εργαλείο εκπαίδευσής της και σύγχρονο τεκμήριο της δράσης της ήταν ένα υφασμάτινο ομοίωμα δικής της επινόησης, πιστή αναπαράσταση των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του βρέφους στη διάρκεια του τοκετού. Είναι αξιοσημείωτο ότι για την κατασκευή του, πέρα από ύφασμα και υλικά γεμίσματος, χρησιμοποιήθηκαν, σε κάποια αντίγραφα, αληθινά οστά για το σκελετό του γυναικείου κορμού. Οι εκπληκτικές λεπτομέρειές του (που περιλάμβαναν ακόμα και χαρακτηριστικά του προσώπου του βρέφους) τη βοήθησαν να διδάξει τις ακριβείς κινήσεις που απαιτούνται για την ασφαλή έξοδο του νεογέννητου από τη μήτρα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γαλλίας. Αντίγραφα της «Μηχανής», όπως αποκαλείται σήμερα το ομοίωμα της Du Coudray, φυλάσσονται σε συλλογές μουσείων.

Το πιο εντυπωσιακό εργαλείο εκπαίδευσής της και σύγχρονο τεκμήριο της δράσης της ήταν ένα υφασμάτινο ομοίωμα δικής της επινόησης, πιστή αναπαράσταση των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του βρέφους στη διάρκεια του τοκετού.

Με τη δράση της η Coudray συνέβαλε στην εξάπλωση των γυναικών σε ένα ακόμα επάγγελμα όπου οι άντρες διεκδικούσαν αποκλειστικότητα, στην απελευθέρωση των γυναικείων γεννητικών οργάνων από επικίνδυνα ταμπού και στη μετάβαση της Μαιευτικής από τα γιατροσόφια και τις πρακτικές συμβουλές στο πεδίο της Επιστήμης.

Δείτε μια σχετική ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below