Έχετε καθίσει ποτέ σε ένα τρένο ή λεωφορείο και παρόλο που έχετε φορέσει ακουστικά, η δική σας μουσική καλύπτεται από την ένταση της μουσικής κάποιου άλλου που παίζει στη διαπασών ή τη φωνή του που ακούγεται σε όλο το μέσο, καθώς μιλάει στο τηλέφωνο;

Συχνά υπάρχει ένα άτομο στη διαδρομή σας που αποφασίζει να καθίσει, να ανοίξει το TikTok και συνεχίζει να βλέπει βίντεο ή να παίζει τη δική του μουσική δυνατά, χωρίς να σκεφτεί αν και οι υπόλοιποι θέλουν να ακούσουν ό,τι και εκείνο.

Αυτή η πρακτική έχει πλέον αποκτήσει ένα όνομα, λέγεται «bare beating», και στην πράξη σημαίνει να αφήνετε τον όποιο θόρυβο από το τηλέφωνό σας να αντηχεί σε όλο το βαγόνι, αντί να χαμηλώνετε την ένταση ή να χρησιμοποιείτε ακουστικά.

 

Οι επιβάτες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτούς τους «θορυβώδεις ενόχους» που εκπέμπουν μουσική, βίντεο ή μιλούν πολύ δυνατά, ώστε να ακούν όλοι μέσα στο μέσο που βρίσκονται.

Ένας χρήστης του TikTok ανέφερε: «Γιατί οι άνθρωποι ακούνε μουσική στα ηχεία σε δημόσιο χώρο; Τι συμβαίνει με εσάς; Δεν θέλουμε όλοι να ακούμε τη μουσική σας». «Πότε έγινε κοινωνικά αποδεκτό να παίζεις μουσική δυνατά, να μιλάς σε ανοιχτή ακρόαση και να ατμίζεις στα τρένα;», ρώτησε ένας άλλος TikToker.

Άλλοι αναρωτήθηκαν γιατί οι άνθρωποι δεν αγοράζουν ακουστικά για να ακούν μουσική σε δημόσιο χώρο.

«Δεν ξέρω ποιος ξεκίνησε αυτή την τάση να παίζουμε YouTube, TikTok, reels κ.λπ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά πρέπει να σταματήσει. Μπορείτε να πάρετε ακουστικά στο Amazon για λιγότερο από 20 λίρες παρακαλώ», σημείωσε ένας χρήστης του X.

Ένα άλλο άτομο υπογράμμισε επίσης τη χρήση ηχείων Bluetooth στα τρένα. «Δεν θα πάψει ποτέ να με εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να μπαίνουν σε ένα δημόσιο τρένο, να βγάζουν ένα ηχείο και να αρχίζουν να παίζουν μουσική», έγραψε.

Στη Βρετανία η συζήτηση για τους επιβάτες που κάνουν θορύβους στα μέσα μεταφοράς έχει ήδη ξεκινήσει, όταν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών δήλωσε ότι επιδιώκει να αλλάξει τον νόμο για να απαγορευτεί ρητά αυτού του είδους η συμπεριφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το κόμμα ονόμασε τους ανθρώπους που μιλούν πολύ δυνατά ή ακούν μουσική πολύ δυνατά μέσα σε λεωφορεία και τρένα «headphone dodgers» και για τιμωρία όσων παραβιάζουν τον νόμο πρότεινε να επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 λιρών.

Σε σχετική δημοσκόπηση που έκανε το φιλελεύθερο κόμμα διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς δεν αισθάνονται άνετα να ζητήσουν από κάποιον να χαμηλώσει τη μουσική του στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περισσότερο από το ένα τρίτο δήλωσε ότι έχει βρεθεί αρκετές φορές σε μέσα, όπου ορισμένα άτομα έκαναν δυνατούς θορύβους. Το κόμμα που πρότεινε την αλλαγή, επιδιώκει να να τροποποιήσει το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες λεωφορείων, δημιουργώντας παράλληλα μια εθνική εκστρατεία για να «ντροπιάσουν» όσους δεν φορούν ακουστικά σε δημόσιους χώρους και ακούν δυνατά μουσική.

Η εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Lisa Smart, δήλωσε: «Πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα στις καθημερινές τους μετακινήσεις εξαιτίας αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Είτε πηγαίνετε στη δουλειά σας, είτε πηγαίνετε τα παιδιά σας στο σχολείο, είτε απλώς προσπαθείτε να απολαύσετε τη διαδρομή, όλοι αξίζουν να αισθάνονται ασφαλείς και σεβαστοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξανά και ξανά, ακούω από ανθρώπους που λένε ότι αισθάνονται πολύ αγχωμένοι ίσως και φοβισμένοι για να μιλήσουν όταν κάποιος ακούει δυνατά μουσική ή μιλάει φωναχτά στο τηλέφωνο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση υπέρ της ήσυχης πλειοψηφίας που θέλει απλώς να πάει από το Α στο Β σημείο με ηρεμία».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below