Επιμένει ότι είχατε κανονίσει διαφορετική ώρα ραντεβού. Υποτιμά μια συμπεριφορά του που σας έκανε να νιώσετε άσχημα. Ή παρόλο που είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει άδικο σε μια άποψη που υποστηρίζει, συνεχίζει να το κάνει μέχρι τελικής πτώσης.

Αν ο σύντροφός σας δεν παραδέχεται ποτέ ότι έκανε λάθος, υπάρχει επιστημονικός λόγος (όχι ότι αυτό το κάνει λιγότερο κουραστικό βέβαια). Μια ομάδα ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, δηλαδή οι άντρες, είναι πιθανότερο να επιμένουν ότι έχουν δίκιο, ακόμα και όταν, στην πραγματικότητα, έχουν άδικο.

Μια ομάδα ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, δηλαδή οι άντρες, είναι πιθανότερο να επιμένουν ότι έχουν δίκιο, ακόμα και όταν, στην πραγματικότητα, έχουν άδικο.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι η ομάδα των συμμετεχόντων με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έσπευδαν να βγάλουν πιο βιαστικά συμπεράσματα σε γρίφους όπου η πρώτη απάντηση είναι συνήθως λάθος. Η τεστοστερόνη είτε δυσχεραίνει τη διαδικασία επεξεργασίας μιας πληροφορίας είτε αυξάνει την ενστικτώδη εντύπωσή μας “σίγουρα έχω δίκιο» είπε ο καθηγητής Συμπεριφορικών Οικονομικών Colin Camerer, αφού παρακολούθησε μαζί με τους συνεργάτες του 243 τυχαία επιλεγμένους άντρες. Σε κάποιους από αυτούς είχε δοθεί έξτρα δόση τεστοστερόνης, ενώ στους υπόλοιπους πλασίμπο.

Ενδεικτικά, η πρώτη ερώτηση ήταν ένα πρόβλημα μαθηματικών: «Ένα μπαστούνι και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10 δολάρια. Το μπαστούνι κοστίζει 1 δολάριο παραπάνω από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;». Η πλειονότητα των αντρών απάντησαν αμέσως ότι η μπάλα κοστίζει 10 σεντς, αλλά η σωστή απάντηση είναι 0,05 σεντς, ώστε το μπαστούνι να κοστίζει 1,05 δολάρια.

Όπως αποδείχθηκε, οι άντρες που είχαν λάβει έξτρα τεστοστερόνη σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις στο τεστ, απαντώντας σωστά σε 20% λιγότερες ερωτήσεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below