Μπορεί διάφορα επιστημονικά στοιχεία να δείχνουν ότι ούτε η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ασφαλής, όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology, τουλάχιστον το λευκό κρασί και η σαμπάνια, καθώς και η κατανάλωση φρούτων, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.
Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, όπου η καρδιά σταματάει να διοχετεύει αίμα στο σώμα χωρίς καμία προειδοποίηση, αποτελεί αιτία για εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο ετησίως. Πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως ώστε να έχει ελπίδα ο προσβεβλημένος να επιβιώσει.
Πού οφείλεται όμως αυτό το τόσο τρομακτικό και συχνά μοιραίο επεισόδιο; Η νέα μελέτη αναγνώρισε 56 διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυτό, από τον τρόπο ζωής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση μέχρι τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, με κάποιες παρεμβάσεις μπορεί να προλάβουμε ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων – περίπου το 40% με 63% αυτών, αν δώσουμε προσοχή και στους 56 παράγοντες κινδύνου.
Ανάμεσα σε αυτές τις παρεμβάσεις φαίνεται να είναι η κατανάλωση σαμπάνιας και λευκού κρασιού, η υψηλή πρόσληψη φρούτων, η θετική διάθεση, η διαχείριση του βάρους, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αλλά και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
«Από όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη μελέτη που ερεύνησε εξονυχιστικά τις συνδέσεις ανάμεσα σε μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου και τα κρούσματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής» σχολίασε σχετικά ένας από τους ερευνητές, ο Renjie Chen του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη.
«Από όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη μελέτη που ερεύνησε εξονυχιστικά τις συνδέσεις ανάμεσα σε μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου και τα κρούσματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής».
Μάλιστα τα δεδομένα που εξετάστηκαν προήλθαν από ένα ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα, πάνω από 500.000 ανθρώπων από τη βρετανική τράπεζα Biobank. Από αυτούς, οι 3.147 υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μέσα σε ένα διάστημα 14 χρόνων.
Σχετικά με τη σύνδεση που μας καίει αν αγαπάμε το κρασί, με τη σαμπάνια και το λευκό κρασί, οι ερευνητές Nicholas Grubic και Dakota Gustafson από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδάς, σχολίασαν: «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι η καρδιοπροστατευτική δράση που συνδέεται με τη σαμπάνια και το λευκό κρασί, η οποία αμφισβητεί μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με τις φερόμενες ως καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς, ωστόσο αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα οφέλη της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι πιο σύνθετα από όσο πιστεύαμε στο παρελθόν».