Αφού την ίδια στιγμή, σας δίνεται η ευκαιρία να προετοιμάσετε το μυαλό και το σώμα σας, για μια από τις πιο απαιτητικές εποχές για το ανθρώπινο σώμα: τον χειμώνα.

Από τη Μαλού Μαρσινού, wellness expert και lifestyle coach

Για μερικούς, ο κρύος καιρός, τα χειμερινά σπορ, η χειμωνιάτικη νυχτερινή ζωή, αλλά και οι γιορτές είναι λόγοι ν’ αγαπήσουν αυτήν την εποχή. Άλλοι, αντιμετωπίζουν τους χειμερινούς μήνες σαν μια μουντή και μελαγχολική περίοδο με ψυχρό καιρό, σύντομες, σκοτεινές μέρες με το καθημερινό άγχος των υποχρεώσεων να τρέχει.

Σε όποιο στρατόπεδο κι αν βρίσκεστε, δεν είναι μυστικό ότι το σώμα μας χρειάζεται λίγη επιπλέον αγάπη και φροντίδα τους πιο κρύους μήνες. Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να του δώσετε τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεται όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και να ευδοκιμήσει καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο.

Μην παραμελείτε το νερό
Κατά τους ψυχρότερους μήνες, κάτι παθαίνουμε και τείνουμε να ξεχνάμε το πιο σημαντικό στοιχείο της φύσης. Το νερό! Κάτι μας πιάνει και καταναλώνουμε παραπάνω τσάγια, ζεστές σοκολάτες και καφέ, με αποτέλεσμα να παραμελούμε το νερό. Καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν διψάτε με την ίδια ένταση και συχνότητα όσο το καλοκαίρι, αλλά το σώμα σας συνεχίζει και αποτελείται κατά βάση από νερό και τα κύτταρά σας το έχουν ανάγκη. Μπορείτε να παίξετε πιο έξυπνα και να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως φρούτα & λαχανικά), να προσθέτετε νερό καρύδας στα smoothies σας ή ακόμα και να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας.

Μαλού Μαρσινού

Βρείτε κίνητρο να ασκείστε
Όταν οι μέρες είναι σύντομες και ο καιρός είναι κρύος, είναι φυσικό να έχεις λιγότερη όρεξη για άσκηση. Η αποφυγή της σωματικής δραστηριότητας, ωστόσο, λειτουργεί σαν ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος. Κρυώνετε, νιώθετε κούραση και κλείνεστε στο καβούκι σας. Αυτομάτως, νιώθετε παραπάνω κούραση και βαρεμάρα, και η ιδέα να κινηθείτε σας μοιάζει βουνό. Με αποτέλεσμα, να παραμένετε στην αδράνεια και να βαλτώνετε. Πατήστε πόδι! Για την ακρίβεια, πάρτε τα μέτρα σας από τώρα, που δεν έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα και προγραμματιστείτε ανάλογα. Βρείτε φίλους και κανονίστε εβδομαδιαίες δραστηριότητες, ψάξτε για ευχάριστες τάξεις γυμναστικής. Οι ευκαιρίες είναι άπειρες πλέον, δεν έχετε δικαιολογία! Αφήστε που η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά για τα winter’s blues.

Μαλού Μαρσινού

Διατηρήστε ψυχική και σωματική υγεία μέσα από την διατροφή σας

Ο χειμωνιάτικος καιρός και τα πολυάσχολα προγράμματα είναι η ιδανική συνταγή για να επιλέξετε το comfort food ή το έτοιμο φαγητό απ’ έξω. Και δεν λέω, μια στο τόσο και αυτό είναι απαραίτητο! Αλλά όχι καθημερινά. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και επικεντρώθείτε στο σπιτικό, θρεπτικό φαγητό. Άφήστε που πλέον είναι και πιο εύκολο μιας και υπάρχουν πολλά εστιατόρια με εξαιρετικό και υγιεινό φαγητό. Για να έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές που τονώνουν τη διάθεση όπως μούρα, χόρτα και ξηρούς καρπούς. Αν τρέφεστε με ισορροπία και αγάπη στον εαυτό σας θα έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να τροφοδοτήσετε τις πολυάσχολες μέρες και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποφεύγοντας τα σπαστικά χειμωνιάτικα κρυώματα!

Διαχειριστείτε το άγχος μέσα από την αυτοφροντίδα
Είτε είστε από αυτούς που λατρεύουν τις γιορτές, είτε από αυτούς που τις μισούν, όλη η αναστάτωση αυτών των ημερών μπορεί να προκαλέσει επιπλέον άγχος. Φρόντιστε την ψυχική σας υγεία και αφιερώστε τουλάχιστον 5 έως 20 λεπτά κάθε μέρα για να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Κάτι που σας γεμίζει και σας ανανεώνει. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, απολάυστε ένα φλιτζάνι τσάι ή διαάστε το αγαπημένο σας βιβλίο. Πειραματιστείτε, δείτε ποιες δραστηριότητες σας χαλαρώνουν και βρείτε χρόνο να τις εφαρμόζετε.

 

H Μαλού Μαρσινού είναι wellness expert, lifestyle coach και co-founder της wellness πλατφόρμας Nama Tribe

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below