Με αφορμή τον ομαδικό βιασμό της 14χρονης η Δρ. Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου «Τα χρώματα που εσείς μου μάθατε» (εκδ. Ψυχογιός), σε μια νέα ανάρτησή της στο Instagram δίνει συμβουλές ώστε οι γονείς να προστατεύσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τα παιδιά τους αλλά και οι νέοι να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

«Όχι, δεν είναι λύση να κλειδαμπαρωθώ, ούτε να το κλειδαμπαρώσω. Ούτε να του πω να μην εμπιστεύεσαι κανέναν, ούτε να αρχίσω να το παρακολουθώ παντού και να ψαχουλεύω κινητά και κλήσεις του» διευκρινίζει στη λεζάντα ενώ στο βίντεο λέει, καταρχήν απευθυνόμενη στους γονείς:

«Η προστασία θα έρθει από την αντίδραση που θα έχετε όταν μάθετε, όταν έρθει στα αυτιά σας, είτε γιατί σας το πει είτε γιατί το ανακαλύψετε, μια λάθος κίνηση, ένα στραβοπάτημα, μια απερισκεψία που έκανε η κόρη σας και ο γιος σας. Να αντιδράσετε με ψυχραιμία, να μην ουρλιάξετε, να μην καταρρεύσετε, να μην καταδικάσετε, να μην τιμωρήσετε, για να μπορέσει μετά να σας εμπιστευτεί στην επόμενη κίνηση που θα κάνει, στην επόμενη σκέψη που θα κάνει.

«Να αντιδράσετε με ψυχραιμία, να μην ουρλιάξετε, να μην καταρρεύσετε, να μην καταδικάσετε, να μην τιμωρήσετε, για να μπορέσει μετά να σας εμπιστευτεί στην επόμενη κίνηση που θα κάνει, στην επόμενη σκέψη που θα κάνει».

»Ξέρω πως είναι η αγάπη σας που σας οδηγεί σε αυτή την υπερβολική αντίδραση, σε αυτό τον πανικό, γιατί σκέφτεστε τι θα μπορούσε να είχε πάει λάθος. Σε πόσο κίνδυνο έβαλε τον εαυτό του. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Σκεφτείτε κι εμείς, για να είμαστε ειλικρινείς, πόσες φορές είχαμε κάνει τέτοιες λάθος κινήσεις σε νεότερες ηλικίες και από θαύμα τελικά τη γλιτώσαμε.

»Προσωπική μαρτυρία -τα αποφεύγω τα προσωπικά, αυτό θα βοηθήσει: Είμαι στο εξωτερικό, φοιτήτρια στα είκοσι, είκοσι κάτι, και είχα την πολύ μεγάλη εξυπνάδα να ανεβοκατεβαίνουμε από το βουνό όπου ήταν το πανεπιστήμιο στην πόλη μέσα στη νύχτα με ωτοστόπ. Ατελείωτα ωτοστόπ, το βρίσκαμε πάρα πολύ αστείο. Ευτυχώς, δεν έγινε τίποτα. Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς έχετε κάνει αντίστοιχες απερισκεψίες που έβαζαν τον εαυτό σας σε μεγάλο κίνδυνο και ευτυχώς τη γλιτώσατε. Ψυχραιμία, για να μπορέσει το παιδί μας να μας εμπιστευτεί.

«Είμαι στο εξωτερικό, φοιτήτρια στα είκοσι, είκοσι κάτι, και είχα την πολύ μεγάλη εξυπνάδα να ανεβοκατεβαίνουμε από το βουνό όπου ήταν το πανεπιστήμιο στην πόλη μέσα στη νύχτα με ωτοστόπ. Ευτυχώς, δεν έγινε τίποτα. Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς έχετε κάνει αντίστοιχες απερισκεψίες».

»Συχνά ακούω, να πω στη μητέρα μου για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μου; Θα καταρρεύσει. Θα το μάθει ο πατέρας μου ότι πήρα το αυτοκίνητο μέσα στη νύχτα και το τράκαρα; Θα με σκοτώσει. Ψυχραιμία, για να κερδίσουμε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη τους.

»Το μήνυμα τώρα στους νέους. Ακόμα κι αν έχουμε λάθος αντιδράσεις και συμπεριφορές, είμαστε σύμμαχοι. Ο γονιός αν ακόμα κι από την αγάπη του αντιδράσει λάθος, είναι εκεί και θα μπορέσει να στηρίξει και να σας προστατέψει. Εμπιστευτείτε μας. Ζητούμε συγγνώμη για τον πανικό, παρόλο που εσύ κάνεις το λάθος ζητάω εγώ συγγνώμη, για να είμαι εκεί να σε προστατέψω».

Δείτε τη νέα ανάρτηση της Δρος Άννας Κανδαράκη:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Anna Kandaraki (@anna_kandaraki)

Παρακολουθήστε την πρόσφατη συνέντευξή της στο Marie Claire:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below