Ερευνητές στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης (ETH) ανέπτυξαν για πρώτη φορά μια τεχνολογία σε σερβιέτα που ανιχνεύει βιοδείκτες στο αίμα περιόδου. Το λεγόμενο MenstruAI υπόσχεται έγκαιρες διαγνώσεις για διάφορες νόσους, ακόμα και μορφών καρκίνου, με τη λιγότερο επεμβατική δυνατή μέθοδο. Η διαδικασία είναι η εξής: Φοράμε τη σερβιέτα που έχει ενσωματωμένο έναν αισθητήρα και, αφού τη χρησιμοποιήσουμε, τη φωτογραφίζουμε και χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή ανάλυσης του δείγματος.
Είναι εντυπωσιακό, όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, πόσο λίγο έχει μελετηθεί το αίμα της περιόδου από την Ιατρική, παρόλο που υπολογίζεται ότι πάνω από 1,8 δισεκατομμύριο γυναίκες στον κόσμο έχουν έμμηνο ρύση. «Αυτό αντικατοπτρίζει μια συστημική έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γυναικεία υγεία» όπως δήλωσε ο Lucas Dosnon, επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
«Μέχρι σήμερα το αίμα περιόδου αντιμετωπιζόταν σαν κάτι άχρηστο. Δείχνουμε ότι αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών» πρόσθεσε ο Dosnon. Ειδικότερα, περιέχει εκατοντάδες πρωτεΐνες, οι διακυμάνσεις των οποίων μπορεί να συνδέονται με ποικίλες ασθένειες, ακόμα και με την ενδομητρίωση ή τον καρκίνο των ωοθηκών.
«Μέχρι σήμερα το αίμα περιόδου αντιμετωπιζόταν σαν κάτι άχρηστο. Δείχνουμε ότι αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών». Ειδικότερα, περιέχει εκατοντάδες πρωτεΐνες, οι διακυμάνσεις των οποίων μπορεί να συνδέονται με ποικίλες ασθένειες, ακόμα και με την ενδομητρίωση ή τον καρκίνο των ωοθηκών.
Οι ερευνητές της Ελβετίας, συγκεκριμένα, με τη νέα τεχνολογία εστιάζουν στη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, που αποτελεί γενικό δείκτη φλεγμονής, τον καρκινικό δείκτη CEA, που είναι κατά κανόνα αυξημένο σε όλους τους τύπους καρκίνου και στην πρωτεΐνη CA-125, που ανεβαίνει σε περίπτωση ενδομητρίωσης και καρκίνου των ωοθηκών. Σε αυτή τη φάση, μελετώνται περισσότεροι βιοδείκτες βασισμένοι σε πρωτεΐνες που ενδεχομένως να προστεθούν στη λίστα της εξέτασης.
Μετά από μια πρώτη δοκιμή σε μικρό δείγμα εθελοντριών, οι επιστήμονες στοχεύουν τώρα να δοκιμάσουν τη MenstruAI σε πάνω από εκατό ακόμα άτομα και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες. Σε συνεργασία, επιπλέον, με σχεδιαστές, επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία χρήσης.
Αν όλα πάνε καλά, θα εξελιχθεί σε ένα απλό και οικονομικό διαγνωστικό εργαλείο, που μπορεί ακόμα και να σώσει ζωές. Και μάλιστα αξιοποιώντας μια λειτουργία του σώματος που μέχρι σήμερα αποτελεί ταμπού: «Όταν μιλάμε για τη φροντίδα της υγείας μας, δεν μπορούμε, απλά, να αποκλείουμε το μισό της ανθρωπότητας» σημειώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Inge Herrmann, επισημαίνοντας ότι ακόμα και στους επιστημονικούς κύκλους η έμμηνος ρύσης αντιμετωπίζεται ακόμα σαν ταμπού, με τον Lucas Dosnon να προσθέτει: «Απαιτούνται γενναία προγράμματα για να σπάσουν υπάρχοντα μοτίβα συμπεριφοράς και να διασφαλίσουν ότι η γυναικεία υγεία επιτέλους θα αποκτήσει τη θέση που της αξίζει».