Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή τους και άλλοι που τα καταβροχθίζουν. Σύμφωνα με μια αμερικανική, τουλάχιστον, μελέτη, διαβάζουμε κατά μέσο όρο ένα βιβλίο το μήνα. Υπάρχει ωστόσο μια Σκοτσέζα που φαίνεται να σπάει όλα τα ρεκόρ καθώς εκτιμάται ότι διαβάζει 150-200 βιβλία το μήνα.

Ο λόγος για την 78χρονη Madylene J. Wilson, φανατική αναγνώστρια από παιδί. Με εκείνα που δεν της αρέσουν, ωστόσο, είναι ανελέητη: Τα εγκαταλείπει χωρίς να τα ολοκληρώσει, με συνοπτικές διαδικασίες. Μια βιβλιοθηκάριος λέει ότι κάθε φορά που επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη στην οποία εργάζεται, δανείζεται γύρω στα 40 βιβλία. Μάλιστα αν θέλει να ξεπεράσει το όριο δανεισμού, των 50 βιβλίων ανά άτομο, δεν διστάζει να το κάνει, χρησιμοποιώντας και την κάρτα της κόρης της.

Η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη αποτελεί μια από τις αγαπημένες ρουτίνες της βιβλιοφάγου. Τι έκανε όμως στη διάρκεια του lockdown, όταν ήταν κλειστή; Είχε συνεννοηθεί με τους υπαλλήλους της ώστε να επιλέγει συγκεκριμένους τίτλους, τους οποίους στη συνέχεια παραλάμβανε από την είσοδο. Είναι άλλωστε, ξεκάθαρα, η πιο πιστή θαμώνας της.

Η κόρη της, σε πρόσφατη συνέντευξη, επισήμανε ότι η μητέρα της είναι μονίμως χωμένη μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Μάλιστα, απολαμβάνει ιδιαίτερα τις αστυνομικές ιστορίες που με έναν ανεξήγητο τρόπο, τη βοηθούν να «χαλαρώσει». Ίσως επειδή το βιβλίο, ανεξάρτητα από το λογοτεχνικό είδος στο οποίο ανήκει, αποτελεί ένα «μέσο απόδρασης» για τη μητέρα της, όπως καταλήγει.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below