Η τελευταία λέξη των viral τάσεων, το “girl dinner” έχει σαρώσει το διαδίκτυο, ανοίγοντας έναν διάλογο για τα γεύματα που οι γυναίκες μερικές φορές φτιάχνουν για τον εαυτό τους. Η τάση έγινε viral τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά συνεχίζει να εμπνέει και να διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Τα σχετικά βίντεο που έχουν μοιραστεί, μάλιστα, έχουν προβληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο φορές.

Τι είναι το «κοριτσίστικο δείπνο»;

Ουσιαστικά ένα πιάτο με ό,τι θέλει ο δημιουργός του. Θα μπορούσε να περιέχει πατατάκια ή κράκερ με τυρί, μερικά ψιλοκομμένα φρούτα ή λαχανικά με ντιπ, ψωμί ή αποφάγια από το προηγούμενο βράδυ. Μπορεί να είναι φαγητά που ταιριάζουν καλά μεταξύ τους, ή μια επιλογή από πράγματα που συνήθως δεν θα βάζαμε το ένα δίπλα στο άλλο για να τα φάμε.

Αυγά και αγγούρι με μια ζεστή σοκολάτα που αχνίζει στο πλάι. Ολόκληρα, ωμά καρότα συμπληρώνουν ένα βαθύ μπολ καρμπονάρας. Συχνά, το γεύμα είναι έντονα, υπέροχα νεανικό: ζυμαρικά, λάδι και μια χούφτα τριμμένο τσένταρ. Το κοριτσίστικο δείπνο είναι η επιτομή των antipasti που δεν προέρχονται, όμως, από την Τοσκάνη αλλά από τα απομεινάρια του ψυγείου μας.

Η δημιουργός του, Olivia Maher, έγινε viral με τα girls dinner της που περιλαμβάνουν τροφές όπως ψωμί, τυρί, φρούτα και άλλα μικροπράγματα που δεν απαιτούν μαγείρεμα για το δείπνο.

@liviemaher #girldinner #medievaltiktok ♬ original sound – Olivia Maher

Η ίδια λέει σε ένα βίντεο πως συζητώντας με μία φίλη της συνειδητοποίησαν το πόσο γευστικός και χορταστικός είναι ο συνδυασμός ψωμιού με τυρί, ο οποίος μπορεί άνετα να σταθεί ως ένα γεύμα από μόνος του. Αυτή η συζήτηση αποτέλεσε την έμπνευση για ένα comfort πιάτο, που μπορεί να σταθεί και να χορτάσει τους καταναλωτές του όλους τους μήνες του χρόνου.

Οι οπαδοί τους υποστηρίζουν ότι τα κοριτσίστικα δείπνα δεν έχουν να κάνουν με τη στέρηση. Αντίθετα, στέλνουν ένα μήνυμα ενδυνάμωσης στις γυναίκες – ότι πλέον μπορούν να απαλλαγούν από την «τυρρανία» του μαγειρέματος.

@liviemaher It’s only right that I threw a girl dinner party to celebrate #dinnerparty #girldinner #grwm ♬ original sound – Olivia Maher

Το περιοδικό “Dazed” σημειώνει, με μεγαλύτερη μετριοπάθεια, πως πίσω από την τάση του girl dinner δεν υπάρχει κάποια έμφυλη διάκριση. Ο όρος προέρχεται από εκείνη τη διασκεδαστική, παιχνιδιάρικη ενέργεια που είχες όταν ήσουν μικρός και σε πλημμυρίζει όταν φτιάχνεις ένα νόστιμο σνακ για τον εαυτό σου.

Οι κίνδυνοι πίσω από τα girls dinner

Όπως τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι και αυτή η τάση από μια ευχάριστη εμπειρία ανάμεσα σε φίλες (διότι, όπως λέει η δημιουργός της γίνεται μόνο ανάμεσα σε φίλες, γι’ αυτό και ονομάστηκε girls dinner) απέκτησε γρήγορα έντονες και ακραίες διαστάσεις.

Στο Tik Tok, μία δημιουργός μοιράστηκε ένα video που απεικόνιζε μόνο ένα μπολ με πάγο, γράφοντας στη λεζάντα της ανάρτησης “girl dinner”. Στα σχόλια τη χειροκρότησαν. Ένα άλλο βίντεο έδειχνε ένα πιάτο που είχε δύο βραστά αυγά, μία κομμένη φράουλα και ένα μικρό κομμάτι τυρί- γεύμα που θα μπορούσε να χορτάσει ένα νήπιο, και όχι μια ενήλικη γυναίκα.

Ενώ αυτά τα «γεύματα» (ένα από τα οποία ήταν κυριολεκτικά παγωμένο νερό) μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη διατροφή του κάθε ατόμου, γεννάται ένα μεγαλύτερο ερώτημα: γιατί γιορτάζουμε τις γυναίκες που δεν τρώνε σωστά, εδραιώνοντας περαιτέρω την κουλτούρα της δίαιτας και ενσταλάζοντας βαθιά ανθυγιεινά ιδανικά για το σώμα;

Ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή η τάση ενδεχομένως, να αντανακλά μία νοοτροπία γύρω από το φαγητό που διαιωνίζει τις διατροφικές διαταραχές. «Η τάση έχει ξεφύγει και υπάρχουν κορίτσια που τρώνε μόνο ποπ κορν ή πίνουν μόνο αναψυκτικά και το αποκαλούν “girls dinner”», δήλωσε στο CBS News η Laura Ligos, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

«Η κουλτούρα της αυστηρής δίαιτας τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τις βιομηχανίες που επωφελούνται από τις ανασφάλειες σχετικά με την εικόνα του σώματος, όπως οι βιομηχανίες απώλειας βάρους, γυμναστικής και καλλυντικών. Πρόκειται για ένα διαρκές ιδεώδες επειδή κεφαλαιοποιεί την ανθρώπινη επιθυμία για αποδοχή και τελειότητα, συχνά θέτοντας μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος και ειδικός ψυχικής υγείας στο Headspace, Dr Sophie Mort.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below