Mέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αντισύλληψης οι οποίες κυρίως επιβαρύνουν τις γυναίκες και είναι κατά βάση ορμονικές όπως το χάπι και το σπιράλ, ενώ το προφυλακτικό είναι το μόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον άνδρα-και λέμε και από τον άνδρα διότι υπάρχει και γυναικείο αν και χρησιμοποιείται σπάνια.

Η επιστήμη όμως προοδεύει και ευτυχώς στον τομέα της αντισύλληψης δείχνει να έρχεται μια νέα εποχή με μια μέθοδο η οποία δεν έχει καμια σχέση με τον έλεγχο των ορμονών, κάτι αρκετά καθησυχαστικό, αφού το αντισυλληπτικό χάπι είχε κατηγορηθεί αρκετές φορές για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει στην υγεία λόγω της επίδρασης του στο ορμονολογικό σύστημα του γυναικείου οργανισμού και όχι μόνο: αύξηση του βάρους, θρόμβωση και ημικρανίες είναι μόνο μερικές από αυτές.

Η ελπίδα λοιπόν έρχεται από τις Polina Lishko και Nadja Mannowetz οι οποίες μελετούν το μηχανισμό του σπέρματος από το 2ο12: ανακάλυψαν λοιπόν ότι ένα φυσικό υποκατάστατο το οποίο ονομάζεται lupeol – μια κρυσταλλική τριτερπενοειδής αλκοόλη C30H49OH –  βρίσκεται στις φλούδες των λαχανικών και των φρούτων και έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει μια πρωτεϊνη η οποία υπάρχει στην ουρά του σπέρματος και είναι απαραίτητη για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο, οι επιστήμονες στο Berkeley, Πανεπιστημίου της California, πρόκειται να δημιουργήσουν το πρώτο μη ορμονικό αντισυλληπτικό το οποίο θα απευθύνεται και στα δυο φύλα: “To όνειρο του να υπάρχει πλέον μη ορμονική αντισύλληψη είναι πλέον πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, απλά μέχρι τώρα δεν είχαμε την τεχνολογία για να το αναπτύξουμε. Μπορεί να μην είναι η θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά θα σημάνει καλύτερη ποιότητα ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους.” τόνισε η Lishko.

Mέχρι το 2025, η εταιρία πρόκειται να βγάλει στην αγορά ένα προϊόν το οποίο η γυναίκα θα μπορεί να τοποθετεί στον κόλπο της πριν το σεξ και έτσι απλά δεν θα μπορεί να συλλάβει. Μπορεί να μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά περιμένετε, θα γίνει ακόμα καλύτερο: Yπάρχει και μια εκδοχή η οποία θα χρησιμοποιείται από άνδρες και θα έχει τη μορφή χαπιού ή κρέμας αλλά αυτό θα έρθει στ 15 με 20 χρόνια. Ο λόγος που θα καθυστερήσει περισσότερο είναι επειδή η ανδρική version είναι δυσκολότερη να δημιουργηθεί. Όπως εξηγεί η Mannowetz ” Άλλο να προσπαθείς να προλάβεις την ωορηξία ενός ωαρίου κάθε μήνα και άλλο να παλεύεις να καταστείλεις την γονιμότητα εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων σε κάθε εκσπερμάτωση”.

Πάντως οι άνδρες έχουν εκφράσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, συγκεκριμένα 82%, την επιθυμία τους να μπορούν να ελέγξουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης οι ίδιοι. Αυτό είναι εντυπωσιακό, καθώς εφόσον το επιθυμούν, θα διατίθενται και οι ίδιοι να χρησιμοποιούν αντισύλληψη και αυτό δεν θα είναι μόνο ευθύνη των γυναικών.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below