Αν έχουν κάποια σημασία οι παγκόσμιες ημέρες, αυτή είναι να γίνονται αφορμή ώστε να μιλήσουμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη του χρόνου για ζητήματα που μας απασχολούν καθημερινά.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η 17 Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας. Ενόψει της, η Katherine Reilly, η πρώτη ανοιχτά τρανς εκπαιδευτικός στην Ελλάδα (διαβάστε εδώ συνέντευξή της στο Marie Claire), έκανε μια νέα ανάρτηση στο Instagram, όπου μοιράζεται την προσωπική εμπειρία της φυλομετάβασής της:

«17 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας. Θυμάμαι στην αρχή της φυλομετάβασής μου, που μου έλεγαν παλιοί εργοδότες να μην αναφέρω στους μαθητές μου ότι είμαι τρανς. Να λεπτύνω τη φωνή μου, να αφήσω πιο μακριά μαλλιά. Στη συνέχεια, εκδοτικοί που αφαιρούσαν το όνομά μου από το εξώφυλλο, αλλά πουλούσαν φυσικά τα βιβλία μου, και εκδοτικοί που “επέλεγαν” πού θα εμφανιστώ και πού όχι, για να μη “δυσαρεστηθούν” συγκεκριμένοι πελάτες με την παρουσία μου. Μεταξύ μας, τώρα… Θα βλέπανε το όνομά μου στα εξώφυλλα. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google αρκεί. Δεν θα ανακαλύπτανε ότι είμαι τρανς; 

«Θυμάμαι στην αρχή της φυλομετάβασής μου, που μου έλεγαν παλιοί εργοδότες να μην αναφέρω στους μαθητές μου ότι είμαι τρανς. Να λεπτύνω τη φωνή μου, να αφήσω πιο μακριά μαλλιά. Στη συνέχεια, εκδοτικοί που αφαιρούσαν το όνομά μου από το εξώφυλλο, αλλά πουλούσαν φυσικά τα βιβλία μου»

»Και επανέρχομαι στο θέμα μας. Παγκόσμια Ημέρα κατά της οποιασδήποτε φοβίας που τρέφουν ρατσιστές στο πρόσωπο των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών. Εάν με πλησιάσει λοιπόν ένα ΛΟΑΤΚΙ παιδί και μου ζητήσει συμβουλές για την έκδοση ενός βιβλίου ή πώς να καταξιωθεί επαγγελματικά στο χώρο της εκπαίδευσης… τι να του πω; Μα φυσικά, την αλήθεια. Έχουμε ακόμη μεγάλο αγώνα μπροστά μας. Σε κάθε επαγγελματικό κλάδο και κοινωνική δομή βιώνουμε ρατσισμό και προκατάληψη. Δεν σημαίνει όμως ότι σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Απευθύνομαι λοιπόν στα νέα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά τα οποία με βομβαρδίζουν καθημερινά με μηνύματα αγάπης και πολλές φορές απόγνωσης. Θα αλλάξουν τα πράγματα. Να είστε δυνατά. Σας το υπόσχομαι. Όσον αφορά τη φωτογραφία; Σκέφτηκα να κάνω την ζωή των πελατών πιο εύκολη και φωτογραφήθηκα με την τρανς σημαία μου. Να τους φύγει η οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ταυτότητα φύλου μου. Happy IDAHOBIT day! #IDAHOBIT2023».

Δείτε τη νέα ανάρτηση της Katherine Reilly:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below