Σε μια εποχή που η ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία αναδεικνύονται σε προτεραιότητα και η μεταξύ τους ισορροπία στο Άγιο Δισκοπότηρο, έρχεται το πρώτο event αυτογνωσίας στην Ελλάδα, Life Project, που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών το Σάββατο 18 Νοεμβρίου με τίτλο «Connected».

Επαγγελματίες διακεκριμένοι στον τομέα τους υπόσχονται εννέα ώρες γεμάτες έμπνευση και πολύτιμη γνώση μέσα από ομιλίες και διαδραστικά εργαστήρια στην καρδιά της Αθήνας. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με δύο από αυτούς, τη Μυρτώ Λεγάκη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Mindfulness, ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, και τον Απόστολο Κουμαρίνο, ιδρυτή του theSpeakers, Public Speaking champion, για θέματα όπως το άγχος, η αξία της επίγνωσης, η σημασία της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, αλλά και γιατί καλός ομιλητής, ακόμα κι αν δεν γεννηθείς, μπορείς να γίνεις.

Μυρτώ Λεγάκη: «Εάν δεν ακούσεις το σώμα όταν ψιθυρίζει, θα αναγκαστεί να φωνάξει»

Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness και MBSR από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Brown, εκπαιδεύτρια mindfulness για παιδιά και εφήβους, ειδικευμένη σε trauma-sensitive mindfulness.

Όπως έχετε πει, το 2010 υποφέρατε από άγχος και burnout. Πώς το καταλάβατε τότε; Πώς μπήκε στη ζωή σας το mindfulness; Αισθανθήκατε αμέσως τα οφέλη του ή σας αποκαλύφθηκαν σε βάθος χρόνου;

«Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια ζούσα με πολύ έντονο άγχος αλλά δεν το συνειδητοποιούσα διότι δεν είχα μάθει να ακούω το σώμα μου. Το σώμα όμως ποτέ δεν λέει ψέματα, και εάν δεν το ακούσεις όταν ψιθυρίζει, θα αναγκαστεί να φωνάξει. Στη δική μου περίπτωση αυτό έγινε όταν έχασα ξαφνικά την ακοή μου ενώ ήμουν έγκυος και μετά από αυτό σταδιακά σχεδόν κατέρρευσα, παρουσιάζοντας διάφορα σωματικά συμπτώματα και εξαιρετικά έντονο στρες.

«Το σώμα ποτέ δεν λέει ψέματα, και εάν δεν το ακούσεις όταν ψιθυρίζει, θα αναγκαστεί να φωνάξει. Στη δική μου περίπτωση αυτό έγινε όταν έχασα ξαφνικά την ακοή μου ενώ ήμουν έγκυος και μετά από αυτό σταδιακά σχεδόν κατέρρευσα».

»Εκείνη την περίοδο διάβαζα πολύ για τα οφέλη του mindfulness μέσα από επιστημονικές έρευνες που γίνονταν στις ΗΠΑ και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω να εξασκούμαι μόνη κάνοντας 5 λεπτά πρακτικής κάθε μέρα, εστιάζοντας στην αναπνοή μου. Αρκετά σύντομα, μέσα στους δύο πρώτους μήνες, άρχισα να βλέπω αλλαγές. Τα διάφορα σωματικά συμπτώματα μειώθηκαν, ο νους μου έγινε πιο καθαρός, μπορούσα να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις με περισσότερη ψυχραιμία, ένιωθα πιο δυνατή και πιο ισορροπημένη, ενώ παράλληλα απολάμβανα τη ζωή περισσότερο. Οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μου άλλαξαν κι αυτές προς το καλύτερο. Μπορώ να πω ότι μέσα σε έξι μήνες βίωσα μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση».

Πώς θα περιγράφατε το mindfulness με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια;

«Mindfulness σημαίνει να έχουμε επίγνωση και να ζούμε τη ζωή μας συνειδητά. Σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε με ακρίβεια τις αισθήσεις στο σώμα μας, τις σκέψεις στον νου μας και τα συναισθήματα στην καρδιά μας. Όταν ζούμε πιο συνειδητά, ζούμε και πιο ήρεμα, διότι καθώς εξασκούμαστε στις πρακτικές, ηρεμούμε το νευρικό μας σύστημα και αλλάζουμε με θετικό τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου».

«Διάβαζα πολύ για τα οφέλη του mindfulness μέσα από επιστημονικές έρευνες που γίνονταν στις ΗΠΑ και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω να εξασκούμαι μόνη κάνοντας 5 λεπτά πρακτικής κάθε μέρα, εστιάζοντας στην αναπνοή μου. Αρκετά σύντομα, μέσα στους δύο πρώτους μήνες, άρχισα να βλέπω αλλαγές. Τα διάφορα σωματικά συμπτώματα μειώθηκαν, ο νους μου έγινε πιο καθαρός».

Ποια είναι η διαφορά του trauma-sensitive mindfulness και σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται;

«Το trauma sensitive mindfulness έχει να κάνει με την εκπαίδευση του δασκάλου mindfulness ώστε να μπορεί να υποστηρίξει και ανθρώπους που έχουν ζήσει κάποιο τραυματικό γεγονός (είτε έχουν επίγνωση αυτού είτε όχι), οι οποίοι ενδέχεται όταν εξασκούνται στο mindfulness να κυριευτούν από δυσάρεστες αισθήσεις ή να έχουν αναβίωση του τραυματικού γεγονότος, κυρίως λόγω της αφύπνισης του σώματος. Είναι σημαντικό λοιπόν για έναν εκπαιδευτή να έχει αντίστοιχη κατάρτιση, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες περιπτώσεις και να καθοδηγήσει με ασφάλεια τους ασκούμενους».

Γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα διαλογισμού και wellbeing; Τι ξεχωριστό προσφέρει από άλλες;

«Η Mindfulness Together δημιουργήθηκε ως απάντηση στις ανάγκες που μας μετέφεραν οι ίδιοι οι μαθητές, να μπορούν να εξασκούνται εύκολα όπου κι αν βρίσκονται. Πολλοί μάς έλεγαν ότι στο παρελθόν έχουν δοκιμάσει mobile applications που ήταν απρόσωπα, άλλοι ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες κι έπειτα τα παρατούσαν διότι δεν είχαν κάποιον να συμβουλευτούν, ή ότι δεν είχαν κίνητρο να συνεχίσουν γιατί ένιωθαν μόνοι.

»Έτσι δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα εξαιρετικά λειτουργική, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή από οποιαδήποτε συσκευή, με τεράστια γκάμα περιεχομένου mindfulness για όλα τα επίπεδα. Πλέον έχουμε πάνω από 1.000 ώρες ηχογραφημένων ασκήσεων mindfulness και breathwork, καθώς και εξειδικευμένα βιντεοσκοπημένα on-demand workshops πάνω σε διάφορες θεματικές όπως: Καλύτερος Ύπνος, Καταστροφικές Σκέψεις: Πώς να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, Θυμός, Διαχείριση Άγχους, Βελτίωση Αποδοτικότητας κ.ά.

»Το σημαντικό όμως, και αυτό που μας διαχωρίζει από άλλες πλατφόρμες που υπάρχουν στο εξωτερικό, είναι ότι κάθε εβδομάδα γίνεται ένα live online webinar μαζί μου, όπου το κάθε μέλος μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να μοιραστεί προβληματισμούς, αγωνίες ή απορίες, λαμβάνοντας εξατομικευμένη υποστήριξη. Μπορεί λοιπόν ο διαλογισμός να είναι ατομική πρακτική, δεν χρειάζεται όμως να είναι μοναχική, διότι στην πλατφόρμα είμαστε μαζί!».

«Η πλατφόρμα διαλογισμού και wellbeing Mindfulness Together δημιουργήθηκε ως απάντηση στις ανάγκες που μας μετέφεραν οι ίδιοι οι μαθητές, για να μπορούν να εξασκούνται εύκολα όπου κι αν βρίσκονται. Πολλοί μάς έλεγαν ότι στο παρελθόν έχουν δοκιμάσει mobile applications που ήταν απρόσωπα, άλλοι ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες κι έπειτα τα παρατούσαν διότι δεν είχαν κάποιον να συμβουλευτούν».

Με αφορμή τη συνεργασία σας με την Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και Συλλόγους Ασθενών: Με ποιους τρόπους το mindfulness μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών;

«Με την εξάσκηση στο mindfulness ρυθμίζεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος, το οποίο διατηρείται σε ομοιόσταση. Μειώνονται οι φλεγμονές στο σώμα που, όπως γνωρίζουμε, αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης πολλών ασθενειών. Ταυτόχρονα, καθώς αποκτούμε καλύτερη σχέση με το σώμα, αντιλαμβανόμαστε τι χρειάζεται για να το φροντίσουμε καλύτερα.

«Με την εξάσκηση στο mindfulness ρυθμίζεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος, το οποίο διατηρείται σε ομοιόσταση. Μειώνονται οι φλεγμονές στο σώμα που, όπως γνωρίζουμε, αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης πολλών ασθενειών».

»Επίσης, καλλιεργούμε την επίγνωση για την επίδραση όλων των επιλογών, μικρών και μεγάλων, που κάνουμε στη ζωή μας – όπως στη διατροφή, στον ύπνο, στη διαχείριση του στρες, στην άθληση, στο κάπνισμα, στο αλκοόλ, στην ποιότητα των σχέσεών μας – στο σώμα και στον ψυχισμό μας. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να τις αλλάξουμε προς το καλύτερο είτε για να αποφύγουμε χρόνιες ασθένειες είτε για να ανακάμψουμε και να θεραπευτούμε από αυτές».

Απόστολος Κουμαρίνος: «Το “σκρολάρισμα” στο κινητό είναι ό,τι το junk food για το σώμα»

Με MBA στο Nottingham Business School, απόφοιτος του 4ετούς προγράμματος Συστημικής Ψυχοθεραπείας του Κέντρου Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής, certified coach από το κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μαραθωνοδρόμος και υπερμαραθωνοδρόμος.

Καλός ομιλητής γεννιέσαι ή γίνεσαι; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες γενικές συμβουλές για να βελτιωθούμε στον δημόσιο λόγο αν το επιθυμούμε και/ή το απαιτεί το επάγγελμά μας;

«Εξαιρετική ερώτηση, καθώς ο περισσότερος κόσμος έχει στο μυαλό ότι το να μιλά κάποιος μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο είναι μια δεξιότητα έμφυτη. Πάντα υπάρχει το ταλέντο, που μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο ένας καλός ομιλητής γίνεται, κι αυτή η δεξιότητα – της επιδραστικής δημόσιας ομιλίας – εξελίσσεται και αποκτάται μέσα από τη δέσμευση, την αφοσίωση και την προετοιμασία.

»Εάν ξεκινούσα τώρα την εκπαίδευσή μου στη δημόσια ομιλία θα έδινα σημασία στα εξής τρία σημεία:

»1) Ο τρόπος που εξελίσσεται μια επικοινωνία έχει να κάνει κυρίως με τα ερεθίσματα που δέχομαι καθημερινά. Ως εκ τούτου, θα έδινα τεράστια σημασία στις προσλαμβάνουσές μου: με ποιους ανθρώπους συναναστρέφομαι, τι διαβάζω, τι ακούω. Από ό,τι βάζω μέσα μου είναι λογικό ότι θα προκύψει και αυτό που επιλέγω να εξωτερικεύσω μέσω της ομιλίας μου.

«Ο τρόπος που εξελίσσεται μια επικοινωνία έχει να κάνει κυρίως με τα ερεθίσματα που δέχομαι σε καθημερινό επίπεδο. Ως εκ τούτου, θα έδινα τεράστια σημασία στις προσλαμβάνουσές μου: με ποιους ανθρώπους συναναστρέφομαι, τι διαβάζω, τι ακούω. Από ό,τι βάζω μέσα μου είναι λογικό ότι θα προκύψει και αυτό που επιλέγω να εξωτερικεύσω μέσω της ομιλίας μου».

»2) Θα εκπαίδευα το μυαλό μου να σκέφτεται πιο γρήγορα και θα απέφευγα τον εύκολο τρόπο, όπως να κάνω πράξεις στο application του κινητού μου ή να βάλω κατευθείαν το GPS για να προσανατολιστώ. Όπως το σώμα έτσι και το μυαλό χρειάζεται γυμναστική και εξάσκηση. Το “σκρολάρισμα” στο κινητό είναι ό,τι το junk food για το σώμα. Για να γίνω καλός ομιλητής χρειάζομαι έναν νου υγιή, δυνατό και διαυγή. Οι απλές μαθηματικές ασκήσεις, τα mind games και οτιδήποτε άλλο “κουράζει” τον νου μάς εξελίσσει.

»3) Η ανάπτυξη του λεξιλογίου μας είναι μείζονος σημασίας. Καθημερινή καταγραφή 8-10 λέξεων, νέων ή μη, μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε σύντομα ένα πλούσιο λεξιλόγιο και περισσότερους τρόπους έκφρασης των σκέψεων, απόψεων και ιδεών μας».

Ποιες συμβουλές θα δίνατε για να βελτιώσουμε τόσο τη λεκτική όσο και τη μη λεκτική επικοινωνία μας στην καθημερινότητά μας;

«Η λεκτική επικοινωνία αναφέρεται στην προφορική επικοινωνία με λέξεις. Ως εκ τούτου, δίνω καθημερινά βάση στην – υποτιμημένη, θα έλεγα – δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης. Να μη διακόπτω, να μην κοιτάζω το κινητό μου, να μην αφαιρούμαι κατά τη διάρκεια μιας επικοινωνίας. Να ακούω για να είμαι εκεί και να προσφέρω την προσοχή μου, όχι για να απαντήσω.

»Ακόμα, θα φρόντιζα να μην είμαι ο πρώτος που θα τοποθετηθεί πάνω σε κάτι – μου αρέσει να μιλάω τελευταίος, έτσι μπορώ να έχω μια πιο σφαιρική εικόνα της όλης συζήτησης. Τέλος, μου αρέσει, και απολαμβάνω, να κάνω παύσεις ενώ μιλάω. Θέλω να αφήνω χώρο και χρόνο στη συζήτηση ώστε να “αναπνέει”.

«Θα φρόντιζα να μην είμαι ο πρώτος που θα τοποθετηθεί πάνω σε κάτι – μου αρέσει να μιλάω τελευταίος, έτσι μπορώ να έχω μια πιο σφαιρική εικόνα της όλης συζήτησης. Επίσης μου αρέσει, και απολαμβάνω, να κάνω παύσεις ενώ μιλάω. Θέλω να αφήνω χώρο και χρόνο στη συζήτηση ώστε να “αναπνέει”».

»Η μη λεκτική επικοινωνία θεωρείται μια πιο ειλικρινής μορφή επικοινωνίας από τον ανθρωπολόγο – και εκ των ιδρυτών της σχολής του Palo Alto – Gregory Bateson.

»Ο παγκόσμια γνωστός ψυχίατρος Paul Watzlawick είχε αποδείξει μέσω ερευνών ότι ένα μήνυμα μεταφέρεται κατά 65% μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας, άρα καταλαβαίνουμε τη σημασία της. Για να βελτιωθεί όμως πρέπει πρωτίστως να είναι σε συμφωνία με τη λεκτική επικοινωνία, διαφορετικά μεταφέρει διπλό μήνυμα και μπερδεύει τον δέκτη.

»Επίσης κάτι αρκετά σημαντικό για τη μη λεκτική επικοινωνία είναι να μην πιστεύεις πάντα αυτό που βλέπεις καθώς υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζεις για τον άλλο. Τέλος, εν γένει, το να διατηρεί κάποιος μια ανοικτή στάση σώματος (να μη σταυρώνει συχνά πόδια και χέρια ή να είναι έτοιμος να χαμογελάσει και να κάνει χειραψία) φαίνεται ότι βοηθάει στη σύναψη νέων γνωριμιών αλλά και στη διατήρηση των παλαιών με ένα όμορφο τρόπο».

«Ο παγκόσμια γνωστός ψυχίατρος Paul Watzlawick είχε αποδείξει μέσω των ερευνών του ότι ένα μήνυμα μεταφέρεται κατά 65% μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας, άρα καταλαβαίνουμε τη σημασία της. Για να βελτιωθεί όμως πρέπει πρωτίστως να είναι σε συμφωνία με τη λεκτική επικοινωνία».

Τι σας ώθησε να ιδρύσετε τους theSPEAKERS; Γιατί, πιστεύετε, δεν υπήρχε στην Ελλάδα στο παρελθόν άλλος χώρος όπως αυτός;

«Η αγάπη μου για τη δημόσια ομιλία με έκανε να παρακολουθώ συναντήσεις ομίλων ρητορικής από το 2012. Εκεί έμαθα την αξία της δημόσιας ομιλίας, της ενεργητικής ακρόασης, αλλά και την αξία του χρόνου μέσα στην επικοινωνία. Το 2018 ίδρυσα τους theSPEAKERS επειδή ήθελα ο ίδιος να μπορώ να απευθυνθώ σε κάποιον χώρο και, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να χρειάζεται να κάνω κάποια μεγάλη οικονομική επένδυση, να μπορώ να εξελιχθώ στη δημόσια ομιλία, στη μη λεκτική επικοινωνία, στις διαπραγματεύσεις, στις τεχνικές πειθούς, στην ενεργητική ακρόαση, στο storytelling, στο pitching και εν γένει στην προφορική επικοινωνία.

»Είχα ονειρευτεί τη δημιουργία ενός χώρου προσωπικής ανάπτυξης που προσεγγίζει τη δημόσια ομιλία ολιστικά, λαμβάνοντας υπόψη το μυαλό, το σώμα και τη ψυχή του ατόμου.

»Ρητορικοί όμιλοι και όμιλοι διαπραγματεύσεων και αντιλογίας υπήρχαν στη χώρα μας ήδη από τις αρχές του 2000, ωστόσο έλειπε ένας χώρος όπου κάποιος θα μπορούσε να εργαστεί εντατικά, με εβδομαδιαίες συναντήσεις, με πρόγραμμα και ομιλίες πάνω σε αυτά. Θεωρώ ότι επειδή δεν είχε αναδυθεί έντονα η ανάγκη, δεν ήταν εύκολο για κάποιον να πιστέψει και να επενδύσει σε αυτό. Ίσως και η ελληνική αγορά να μην ήταν ακόμα αρκετά ώριμη για να δεχθεί τέτοιου είδους υπηρεσίες. Βλέπουμε ωστόσο ότι στις ΗΠΑ και στην Αγγλία οι εταιρείες που ασχολούνται με τη δημόσια ομιλία είναι πολλές και με έντονη, μακροχρόνια δράση.

»Είναι τόσο σημαντική η ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας, που ήταν θέμα χρόνου να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα. Αργήσαμε, αλλά τουλάχιστον πλέον ο κόσμος έχει την επιλογή».

«Ρητορικοί όμιλοι και όμιλοι διαπραγματεύσεων και αντιλογίας υπήρχαν στη χώρα μας ήδη από τις αρχές του 2000, ωστόσο έλειπε ένας χώρος όπου κάποιος θα μπορούσε να εργαστεί εντατικά, με εβδομαδιαίες συναντήσεις, με πρόγραμμα και ομιλίες πάνω σε αυτά».

Υπήρξε κάποιο κομβικό γεγονός που σας οδήγησε το 2021 στην απόφαση να αφήσετε την καριέρα που είχατε χτίσει ως στέλεχος επιχειρήσεων ή ήταν μια σκέψη που, απλά, ζυμωνόταν καιρό μέσα σας;

«Στις 8 Φεβρουαρίου του 2021 έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου. Στις 27 Φεβρουαρίου 2021 υπέβαλα την παραίτησή  μου. Εργαζόμουν ως Regional Sales Lead στη μεγαλύτερη ελληνική εξαγωγική εταιρεία στον χώρο των τροφίμων και είχα υπό την ευθύνη μου 24 χώρες. Ο μισθός μου ήταν υψηλός και οι παροχές μου αρκετά ικανοποιητικές. Ωστόσο μετά τον θάνατο του πατέρα μου όλα “ξεθόλωσαν”. Μου ήταν πλέον σαφές ότι δεν πρέπει να φοβάμαι άλλο. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Steve Jobs, “όλοι είμαστε γυμνοί απέναντι στον θάνατο, δεν υπάρχει λόγος να τον φοβόμαστε”. Άφησα πίσω τις φοβίες μου, την αυτό-αμφισβήτησή μου και τόλμησα.

»Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, είμαι ευγνώμων για την απόφαση που πήρα. Θα ήθελα πολύ να ήταν εν ζωή ο πατέρας μου ώστε να δει τι έκανα στη ζωή μου με τους theSPEAKERS».

«Στις 8 Φεβρουαρίου του 2021 έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου. Στις 27 Φεβρουαρίου 2021 υπέβαλλα την παραίτηση μου. Εργαζόμουν ως Regional Sales Lead στη μεγαλύτερη ελληνική εξαγωγική εταιρεία στον χώρο των τροφίμων και είχα υπό την ευθύνη μου 24 χώρες».

Από την εμπειρία σας, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες/διακρίσεις στην προσπάθεια να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες του δημόσιου λόγου ή να αναγνωριστούν ως ομιλήτριες;

«Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν το υποστηρίζω ούτε το πιστεύω. Έχω ακούσει καταπληκτικές ομιλίες από γυναίκες, τόσο εντός Ελλάδος όσο και διεθνώς. Η ομάδα μας αποτελείται κατά 50% από γυναίκες και τα group classes μας κατά 75%, έτσι βιώνω από κοντά την αγάπη τους για τη δημόσια ομιλία, την εξέλιξη και ανάπτυξη του προφορικού λόγου, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο».

Με αφορμή τον πρόσφατο Αυθεντικό Μαραθώνιο και την αγάπη σας για τους αγώνες αντοχής: Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στο τρέξιμο και τις δημόσιες ομιλίες; Ας πούμε, κάποια προσωπικά «τρικ» ή «μότο» που λειτουργούν και στις δύο περιπτώσεις;

«Πόσο όμορφη και αυτή η ερώτηση. Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσα τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών για ένατη φορά. Κάθε φορά, κατά τη διάρκεια του αγώνα, κάνω τις ίδιες σκέψεις. Η ανηφόρα του είναι και η “ανηφόρα” της ζωής. Οι δυσκολίες, οι απογοητεύσεις, οι στενοχώριες είναι “ανηφόρες”. Και οι κατηφόρες ωστόσο θέλουν προσοχή. Ναι, σε ξεκουράζουν αναπνευστικά, αλλά σε κουράζουν μυοσκελετικά. Το ίδιο και στη ζωή: οι “κατηφόρες” θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πιο “εύκολες” στιγμές της, ωστόσο και εκεί χρειάζεσαι αφοσίωση, αγάπη, προσοχή ώστε να μπορέσεις να ισορροπήσεις.

«Και οι κατηφόρες θέλουν προσοχή. Ναι, σε ξεκουράζουν αναπνευστικά, αλλά σε κουράζουν μυοσκελετικά. Το ίδιο και στη ζωή: οι “κατηφόρες” θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πιο “εύκολες” στιγμές της, ωστόσο και εκεί χρειάζεσαι αφοσίωση, αγάπη, προσοχή ώστε να μπορέσεις να ισορροπήσεις».

»Αυτά που λειτουργούν και στις δύο περιπτώσεις είναι τα εξής:

»Να μην εγκαταλείπω εάν η ανηφόρα είναι έντονη, αυτό μου έχει δώσει δύναμη, πίστη στη διαδικασία και υπομονή να συνεχίζω.

»Να μη θεωρώ εύκολη την κατηφόρα, δηλαδή να δίνω σημασία και στα θεωρητικά πιο εύκολα κομμάτια της δημόσιας ομιλίας, αυτά συνήθως κρύβουν τις μεγαλύτερες παγίδες.

»Τέλος, να προετοιμάζομαι έντονα και πιστά για κάθε απόσταση – για κάθε δημόσια ομιλία. Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Πάντοτε πριν από τις ομιλίες μου διαβάζω αρκετά, φροντίζω να κοιμάμαι αρκετές ώρες, ακολουθώ vegan διατροφή για ακόμα περισσότερη σωματική και νοητική διαύγεια και φυσικά φροντίζω πάντα να το απολαμβάνω. Για όλα αυτά μιλάω και στο “The Public speaKING Guide”, το οποίο κυκλοφορεί την 1η Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

»Όπως άλλωστε έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, “εάν αποτύχεις να προετοιμαστείς, προετοιμάζεσαι να αποτύχεις”, αυτό θέλω να το έχω πάντα στο μυαλό μου. Με ισορροπεί και μου υπενθυμίζει ότι κάποιος είναι τόσο καλός όσο η τελευταία ομιλία του.

»Και όπως μου αρέσει να κλείνω τα podcasts μας, μέχρι την επόμενη φορά keep speaKING!».

Info

Life Project, 18/11, Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Κωνσταντίνου, 11.00 – 20.00. Διάθεση εισιτήριων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, lifeproject.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below