Το 87% των γυναικών στο Σουδάν, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Συνήθως αυτό γίνεται στα κορίτσια από την ηλικία των 5 ετών έως τα 14 τους ενώ το 1/3 των κοριτσιών κάτω των 18 είναι παντρεμένα. Από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου έγινε ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Guardian, οι αστυνομικές αρχές έλαβαν εντολή να ενημερώσουν τις τοπικές κοινότητες ότι ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων απαγορεύεται πλέον δια νόμου. Ο συγκεκριμένος νόμος εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο και προβλέπει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια για τους παραβάτες.

“Οι αστυνομικοί έχουν τεράστια ευθύνη για να παρέμβουν και να περιορίσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Ezzeldin El Sheikh, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες θα παίξουν βασικό ρόλο στον τερματισμό αυτής της πρακτικής. Επιπλέον, ανακοινώθηκε το τέλος των παιδικών γάμων.

Η Niki Kandirikirira, η διευθύντρια του προγράμματος Equality Now, δήλωσε: “Χαιρόμαστε με τις δηλώσεις του διευθυντή της αστυνομίας Ezzeldin El Sheikh που υπογράμμισε ότι οι κλειτοριδεκτομές είναι τώρα απαγορευμένες δια νόμου στο Σουδάν και αυτοί που θα τον παραβούν θα φυλακιστούν και ελπίζουμε ότι τα λόγια του θα μεταφραστούν με πράξεις από τις αστυνομικές δυνάμεις”.

Πέρα από την απαγόρευση παιδικών γάμων και τις κλειτοριδεκτομές, η κυβέρνηση τερμάτισε τις απαγορεύσεις του θρησκευτικού προσηλυτισμού, του Ισλάμ, επέτρεψε στους μη Μουσουλμάνους να πίνουν αλκοόλ και συμφώνησε να μην χρειάζεται πλέον μια γυναίκα την άδεια ενός άνδρα της οικογένειας για να ταξιδέψει με τα παιδιά της.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δώσει υπόσχεση να εξαλείψουν τις κλειτοριδεκτομές και τους παιδικούς γάμους μέχρι το 2030.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below