Η κόρη και τα τρία εγγόνια του Αυστραλού Kamalle Dabboussy βρίσκονται σε έναν από τους καταυλισμούς των ISIS, στη βόρεια Συρία. Η ελπίδα του να τους σώσει ξεθωριάζει αφού προσπαθεί εδώ και μήνες πιέζοντας την κυβέρνηση της χώρας του. “Είναι σκληρό, τρομακτικό” του είπε σε ένα από τα τηλεφωνήματά της η κόρη του Mariam. Εκείνος προσπάθησε να την παρηγορήσει λέγοντας: “Συνεχίζουμε να πιέζουμε”.

Ο Dabbousy ηγείται μιας ομάδας από μία ντουζίνα οικογενειών από την Αυστραλία που προσπαθούν να φέρουν πίσω τους 65 περίπου συγγενείς τους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, που βρίσκονται στους καταυλισμούς. Ο ίδιος ταξίδεψε στο Al-Hol, στον καταυλισμό όπου κρατείται η κόρη του, διαπιστώνοντας τις ανυπόφορες συνθήκες. Πέρασε μήνες στέλνοντας επιστολές, καλώντας πολιτικούς κι ενώνοντας οικογένειες που ζούσαν στο σκοτάδι σχετικά με την τύχη των αγαπημένων τους ανθρώπων που αγνοούνταν.

Οι γυναίκες και τα παιδιά στο Al-Hol, από 50 περίπου χώρες, αγνοήθηκαν από τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Οι ηγέτες της Αυστραλίας απαρίθμησαν τους λόγους που δεν προσπαθούν για τον επαναπατρισμό τους και ανάμεσα σε αυτούς ήταν το θέμα της ασφάλειας. Ακόμα κι αν η παύση πυρός που ανακοινώθηκε στο τέος τςη περασμένης εβδομάδας κρατήσει είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η μετακίνηση , υποστηρίζει η Αυστραλιανή κυβέρνηση. Οι αρχές της χώρας λένε πως δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές άλλων ανθρώπων για να σώσουν τα γυναικόπαιδα.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι κάποιες από αυτές τις γυναίκες βρέθηκαν με δική τους επιλογή στο Ισλαμικο Κράτος και θα μπορούσαν να θέοσυν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Σε κάποιες περιπτώσεις  ακυρώσεις ιθαγένειας των μαχητών και τα μέλη της οικογένειάς τους θεωρείται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκαν.

Την ώρα που πολλές γυναίκες από όλο τον κόσμο μπήκαν στην ομάδα των τρομοκρατών από μόνες τους, οι οικογένειες όλων Αυστραλών υποστηρίζουν ότι εξαναγκάστηκαν από τους συζύγους τους και άλλα μέλη της οικογένειας. Πολλές ενώνονται με δεσμούς αίματος ή γάμο με τον Muhammad Zahab, έναν δάσκαλο από το Σίδνεϊ που είναι μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος της έστειλε στη Συρία.

Ο Dabbousy υποστηρίζει πως η 28χρονη κόρη του παγιδεύτηκε από τον σύζυγό της ενώ ήταν σε διακοπές στην Τουρκία για να πάει στα σύνορα με τη Συρία. Στη συνέχεια την ανάγκασαν να τα περάσει με την απειλή όπλου. Εκείνος και οι συγγενείς άλλων Αυστραλών κάνουν δραματική έκκληση να απελευθερωθούν υπό τον φόβο ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα μετακινήσει τους Κούρδους και θα καταλάβει τους καταυλισμούς.

“Αυτή είναι μια φρικιαστική σκέψη” υποστηρίζει ο Dabbousy . “Ο θάνατος μπορεί να μοιάζει πιο με φιλεύσπλαχνη λύση” αναφέρει. Οι συνθήκες στον καυλισμό ήταν ήδη τραγικές. Πολλά παιδιά πέθαιναν από αρρώστιες ή υποσυτισμό, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάποιες γυναίκες που θεωρήθηκαν αποστάτες κακοποιήθηκαν και ακρωτηριάστηκαν.

Η Sarah Condon, μια από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τις γυναίκες, τονίζει ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει υποχρέωση για τον επαναπατρισμό τους, να ερευνύσει τα εγκλήματα που είναιδιεθνούς φύσης και να προστατέψουν τους Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται μακριά. Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι μητέρες ριζοσπαστικοποιούνται η πολιτεία έχει την υποχρέωση να αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών. Άλλοι αναφέρουν ότι η πολιτεία έχει ηθική υποχρέωση να πάρει τα παιδιά που δεν έχουν κανένα λόγο στην απόφαση των γονιών τους να εισχωρήσουν στην περιοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε εντολή σε όλες τις χώρες να ανλάβουν δράση για τους πολίτες τους που μπήκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο “ενώ όλες οι κυβερνήσεις λένε σε άλλες χώρες να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, υποστηρίζει ο  David Malet, πολιτικός αναλυτής στο American University στην Washington, “οι περισσότερες κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τους δικούς τους.”

Η Αυστραλία κατάφερε να φέρει πίσω μόνο 10 παιδιά από την στιγμή που άνοιξε ο καυλισμός, κυρίως ορφανά. Ο Dabbousy αναφέρει ότι κουρδικές επαφές τον ενημερώνουν ότι οι ασφαλές δίοδοι για να μετακινηθούν οι γυναίκες και τα παιδιά παραμένουν ανοιχτές. Το τηλέφωνό του πήρε φωτιά από το Al-Hol. “Δεν το αξίζουμε αυτό” μια γυναίκα του άφησε μήνυμα στον τηλεφωνητή. “Είμαστε φοβισμένες, χρειαζόμαστε βοήθεια, χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια. Σας παρακαλώ βοήστε μας” πρόσθεσε η ίδια γυναίκα.

Πηγή: The New York Times