Στις 25 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, άφησε την τελευταία της πνοή η Φώφη Γεννηματά, νικημένη από την επάρατη νόσο. Διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος το 2008 και έκτοτε έδινε μάχη απέναντί του, χωρίς να προκαλεί, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα της στον πολιτικό βίο και στεκούμενη βράχος στην οικογένειά της.

Προσωπική ζωή και η ενασχόληση με την πολιτική

Η Φώφη (Φωτεινή) Γεννηματά, πέμπτη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε μια πολιτικοποιημένη ατμόσφαιρα και σε ένα περιβάλλον με σταθερές οικογενειακές αξίες. Ήταν κόρη του βουλευτή Γιώργου Γεννηματά και ενεπλάκη με τα κοινά από μικρή ηλικία. Μάλιστα, βρισκόταν πολύ συχνά στο πλευρό του πατέρα της σε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Το όνομά της “άνοιγε” πόρτες, όμως εκείνη ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκε.

Η πορεία της δείχνει πως πάλεψε για να καταφέρει να φτάσει εκεί που έφτασε, σε έναν χώρο καθαρά ανδροκρατούμενο. Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα ΚΙΝΑΛ υπηρέτησε με τιμιότητα τις αρχές του κόμματός της και αν το νήμα της ζωής της δεν κοβόταν τόσο σύντομα ίσως και να κέρδιζε ξανά την προεδρεία. Όσο κι αν ορισμένοι λοιδωρούσαν την εκλογή και την απόφαση της ίδιας να γίνει αρχηγός κόμματος (κατεξοχήν ανδρικός ρόλος) εκείνη απέδειξε με τον δυναμισμό, τον καθαρό λόγο και το χαμόγελό της πως η ρήση που θέλει να μην βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα, είναι αληθινή. Σε όλη την πολιτική της διαδρομή ξεχώρισε για το ήθος, την ευγένεια, την αγάπη της για τα κοινά και τις κοινωνικές ευαισθησίες της.

Μπορεί στα πρώτα χρόνια της καριέρας της ως πολιτικός πολλοί να την αμφισβητούσαν και να θεωρούσαν πως πολλά από όσα είχε καταφέρει τα έκανε λόγω του ονόματός της, εκείνη όμως απέδειξε ότι όταν αγωνίζεσαι και προσπαθείς με αξιοπρέπεια και πίστη στις αρχές σου, τα κακόβουλα σχόλια δεν σε πτοούν και μέσα από την πορεία της έκανε ξεκάθαρο αυτό που κάποτε είχε δηλώσει για την απώλεια του πατέρα της, τον οποίο ο κόσμος θαύμαζε:

«Δεν ήθελα να σκεφτεί ούτε ένας Έλληνας ότι θέλω να εκμεταλλευτώ το συναίσθημά τους για την απώλεια του πατέρα μου. Και πέρα από το τι θα σκεφτόταν ο καθένας και η ίδια δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Χρειαζόταν ένας χρόνος για να αφομοιώσουμε το πένθος. Ήταν ισχυρό το σοκ. Στην αρχή δεν μπορούσα ούτε να σκεφτώ τέτοια πράγματα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Σκεφτόμουν ότι μια μέρα θα με ρωτήσει γιατί μαμά δεν ασχολήθηκες; Δεν τα έλεγε καλά ο παππούς;».

Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, ενώ δεύτερος ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.

Η λαχτάρα για ένα παιδί και οι δυσκολίες

Ο πρώτος της γάμος έγινε σε νεαρή ηλικία, ενώ τη μεγαλύτερη κόρη της την απέκτησε έπειτα από πολλές προσπάθειες. Η ίδια είχε αποκαλύψει πως οι γιατροί της έδιναν πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει μητέρα. «Όταν ήμουν είκοσι δύο χρονών, στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δεν θα κάναμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα “δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά” και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε δέκα χρόνια και τελικά ήρθε η Αιμιλία στη ζωή μας και τα άλλαξε όλα. Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε τη διαδικασία και τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία. Ήταν η τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής που κάναμε. Μετά, τα άλλα δύο μου παιδιά ήρθαν φυσιολογικά. Είναι από τα περίεργα που συμβαίνουν στη ζωή», είχε δηλώσει.

Η πρώτη διάγνωση με καρκίνο και η πολυετής μάχη

Η μοίρα, ωστόσο, της παίζει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Το 2008 και σε ηλικία 43 ετών διαγιγνώσκεται με καρκίνο πρώτη φορά. Ακριβώς στην ίδια ηλικία στην οποία διαγνώστηκε και η μητέρα της, Κάκια (Κατερίνα) Γεννηματά (πέθανε δέκα χρόνια αργότερα). Ο πατέρας της φεύγει από τη ζωή από την ίδια ασθένεια 7 μόλις μήνες μετά την μητέρα της, τη Δευτέρα 25 Απριλίου του 1994.

Η ίδια δεν το βάζει κάτω. Μάχεται, παλεύει και γίνεται παράδειγμα προς όλες τις γυναίκες. Οι δηλώσεις και οι πράξεις της απεδείκνυαν πόσο δυνατή ήταν και πόσο αγαπούσε τη ζωή και την οικογένειά της.  Είχε τα ψυχικά αποθέματα και τον αυτοέλεγχο να αντιμετωπίσει την ασθένεια με αξιοπρέπεια, χωρίς να αφήσει λεπτό τις υποχρεώσεις της.

Σε συνέντευξή της πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε πει: «Ο καρκίνος χτύπησε και εμένα και την αδερφή μου. Το πάλεψα σκληρά. Η μικρή μου κόρη ήταν δύο χρονών, δεν άντεχα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου χωρίς μάνα. Είπα “θα το παλέψω”. Πέρασαν εννέα χρόνια και είμαι εδώ». (Διαβάστε εδώ τι είχει δηλώσει για τον καρκίνο και τα παιδιά της)

Ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών, εμπιστεύεται την επιστήμη καταφέρνει να ξεγελάσει τον θάνατο για πάνω από 10 χρόνια. «Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχεις νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», είχε δηλώσει.

Ποτέ δεν έκρυψε το τι συμβαίνει με την υγεία της. Μίλησε σε συνεντέξεις για τις μάχες που είχε δώσει ενώ ένα έκανε ξεκάθαρο: «Μαθαίνεις να ζεις με αυτό».

Η ασθένεια επιστρέφει…

… και δυστυχώς, νικά. Στις 12 Οκτωβρίου του 2021 εσπευσμένα εισήχθη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.Η νέα διάγνωση που έγινε κατα τη νοσηλεία της στον Ευαγγελισμό, δεν αφηνε σχεδόν κανενα περιθωριο στους ιατρούς για θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς ο καρκινος εντοπίστηκε στην κοιλιακή χώρα. Για «βαρια, μη αναστρέψιμη κατασταση» εκαναν λογο οι γιατροί, μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος ολων των εξετάσεων, με την ιδια να ενημερώνεται για την κρισιμοτητα της καταστασης της. Σχεδόν 10 μέρες μετά, η δυνατή Φώφη δεν άντεξε. Άφησε την τελευταία της πνοή νικημένη από τον καρκίνο, όχι όμως παραιτημένη από τη ζωή. Η φλόγα, ο δυναμισμός, η αξιοπρέπεια και το ήθος της θα μείνουν χαραγμένα στις μνήμες όλων.

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού.

Μια δυναμική γυναίκα. Μητέρα, πολιτικός, μαχήτρια της ζωής που κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας. Ακόμα κι αν κάποιος δεν υποστηρίζει το κόμμα ή τις πολιτικές επιλογές της, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τον δυναμισμό της και να την κατατάξει στις γυναίκες που έγιναν πρότυπα για τις υπόλοιπες.

Τα συλληπητήρια από τους συναδέλφους της

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποχαιρετά την Φώφη Γεννηματά με μηνύματα στα social media. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τη δική της διάγνωση με καρκίνο έγραψε στο Twitter:

Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της».

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την ίδια ημέρα στις 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below