Μια «τεράστια νίκη» χαρακτήρισε την απόφαση αποφυλάκισης της Valérie Bacot η δικηγόρος της, Nathalie Tomasini. Η τραγική ιστορία της 40χρονης Γαλλίδας, που σκότωσε τον άντρα που την κακοποιούσε από τότε που ήταν παιδί, προκάλεσε αίσθηση και ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας της. Αναδείχθηκε, κατά κάποιον τρόπο, σε μια νίκη όλων των κακοποιημένων γυναικών.

Η Valerie Bacot περιέγραψε στο δικαστήριο την κακοποίηση που υπέστη από τον Daniel Polette, 25 χρόνια μεγαλύτερό της, τον πατριό που αργότερα έγινε και σύζυγός της. Ο Polette, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της, την εξανάγκαζε να εκδίδεται, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που την ώθησε στη δολοφονία του ήταν οι απειλές που άρχισε να εξαπολύει εκείνος, ότι θα αρχίσει να κακοποιεί και την κόρη τους.

Τον σκότωσε, λοιπόν, τον Μάρτιο του 2016, με το δικό του όπλο, έγκλημα για το οποίο ομολόγησε. Όταν ωστόσο έγινε γνωστή η ιστορία της, ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 700.000 άνθρωποι, με αίτημα την απελευθέρωσή της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που την ώθησε στη δολοφονία του ήταν οι απειλές που άρχισε να εξαπολύει εκείνος, ότι θα αρχίσει να κακοποιεί και την κόρη τους.

Πράγματι, σε αυτή την απόφαση κατέληξε τελικά το γαλλικό δικαστήριο, καταδικάζοντάς τη σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα τρία με αναστολή, σύμφωνα με το BBC. Καθώς είχε ήδη εκτίσει τον έναν χρόνο στη φυλακή, ως προφυλακισθείσα, μετά το τέλος της δίκης αφέθηκε ελεύθερη, εν μέσω ζητωκραυγών του πλήθους.

«Για μένα, είναι μια τεράστια νίκη το γεγονός ότι αυτή η γυναίκα επιστρέφει στα παιδιά της απόψε, είμαι πολύ συγκινημένη» δήλωσε η δικηγόρος της, Nathalie Tomasini.

«Ακραία βία» και εκπόρνευση

Όπως είχαν καταθέσει οι νομικοί εκπρόσωποί της στο δικαστήριο, το κίνητρο για τη δολοφονία του συζύγου της ήταν η «ακραία βία που υπέμεινε για 25 χρόνια και ο φόβος ότι η κόρη της θα ήταν το επόμενο θύμα».

Ο Daniel Polette είχε περάσει 2,5 χρόνια στη φυλακή, όταν είχε κριθεί ένοχος για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Valérie Bacot στη δεκαετία του ‘90, αλλά μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στο πατρικό της, αφήνοντας τη θετή του κόρη έγκυο μόλις σε ηλικία 17 ετών.

Στην ιστορία της ζωής της, όπως την έγραψε η ίδια σε ένα βιβλίο, λέει ότι «φοβόταν διαρκώς» και «έπρεπε να δώσει ένα τέλος σε αυτό». Στο δικαστήριο ανέφερε ότι την απειλούσε με όπλο και την εξανάγκαζε να εκδίδεται για 14 ολόκληρα χρόνια, στο πίσω μέρος του οικογενειακού βαν τους.

Η ιστορία της θυμίζει εκείνη της Τουρκάλας Μελέκ Ιπέκ, 31 ετών, που επίσης απελευθερώθηκε αφού είχε σκότωσε με καραμπίνα τον κακοποιητικό σύζυγό της.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below