Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen τοποθετήθηκε δημόσια με αφορμή το περίφημο “Sofagate“, το περιστατικό που τη βρήκε να παρακολουθεί όρθια τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan να κάθονται πρώτοι για να συζητήσουν, χωρίς να της προσφέρουν θέση, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος την έβαλε να καθίσει σε έναν καναπέ και φυσικά το θέμα προκάλεσε σοβαρή διπλωματική αντιπαράθεση, με την Τουρκία πάντως να αρνείται ότι δεν τήρησε το πρωτόκολλο και τον Charles Michel να βρίσκεται απολογούμενος για το ότι δεν αντέδρασε στην προσβολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

“Η επίσκεψή μου στην Τουρκία δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μέχρι οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ως ίσες. Πάντα. Παντού. Η ιστορία μου έγινε πρωτοσέλιδο. Αλλά υπάρχουν τόσες ιστορίες γυναικών, οι περισσότερες πολύ πιο σοβαρές, που περνούν απαρατήρητες. Θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι ιστορίες θα ακουστούν”, σημείωσε στον λογαριασμό της στο Instagram ανεβάζοντας ένα απόσπασμα από την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 26 Απριλίου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

“Είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι περίμενα να μου φερθούν στο ταξίδι στην Τουρκία, σαν Πρόεδρο της Επιτροπής. Δεν μπορώ να βρω δικαιολογία και πρέπει να συμπεράνω ότι αυτό που συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Αλήθεια, θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;» είπε η von der Leyen στη συζήτηση για την Τουρκία. “Ένιωσα πληγωμένη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία, καθώς αυτό αφορά τις αξίες που αποτελούν τη βάση της Ένωσής μας και δείχνει πόσα πρέπει να κάνουμε ακόμη για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με ισότητα απέναντι στους άντρες”, πρόσθεσε.

“Όταν έφτασα στη συνάντηση υπήρχαν κάμερες στο δωμάτιο και χάρη σε αυτές το βίντεο έγινε viral. Δεν υπήρχε ανάγκη για υπότιτλους ή εξηγήσεις, οι εικόνες μιλούσαν μόνες τους”, κατέληξε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below