Μεγάλη απήχηση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι η φράση «πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, χωρίς να το ξέρει κανείς», αναζητήθηκε 163 εκατομμύρια φορές στο Google κατά τη διάρκεια του 2020. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω ισχυρισμός γνώρισε απήχηση έπειτα από άρθρο άποψης στο MSNBC.com, που παρέπεμπε σε σχετική έρευνα της ακαδημαϊκού Katerina Standish. Στην πραγματικότητα όμως, η έρευνα αυτή έπασχε από μεθοδολογικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα δεν αξιοποιήθηκε ο αριθμός των περιπτώσεων που ένας χρήστης έψαξε μια συγκεκριμένη φράση στη μηχανή αναζήτησης της Google, αλλά ο αριθμός των αποτελεσμάτων που επέστρεφαν έπειτα από την αναζήτηση της αναφερόμενης φράσης.

Ανεξαρτήτως του συνδέσμου αναζήτησης που χρησιμοποιείται, η τοποθεσία του χρήστη αλλάζει σημαντικά τον αριθμό των αποτελεσμάτων. Επίσης, η εν λόγω έρευνα κατατέθηκε στις 27-8-2020, και καθώς οι αλγόριθμοι αναζήτησης της Google μεταβάλλονται διαρκώς, το νούμερο των αποτελεσμάτων που επιστρέφει για οποιαδήποτε φράση αναμένεται να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Για προσδιορισμό του αριθμού των περιπτώσεων που αναζητήθηκε μια συγκεκριμένη φράση, η Google παρέχει την υπηρεσία Trends. Αναζητώντας στο Google Trends για το ίδιο διάστημα με την επίμαχη έρευνα (Μάρτιος-Αύγουστος 2020), η υπηρεσία αναφέρει ότι η φράση δεν είχε αναζητηθεί αρκετές φορές, ώστε να δοθούν σχετικά στατιστικά:

Αναζητώντας για τα τελευταία πέντε έτη, καταγράφονται αποτελέσματα μόνο για τον Απρίλιο του 2019, και έπειτα για τον Ιανουάριο και Απρίλιο του 2021. Οι δυο τελευταίες ημερομηνίες αντιστοιχούν στην αρχική δημοσίευση της έρευνας και του άρθρου στο MSNBC.com, αντίστοιχα. Έτσι, οι μόνες μαζικές αναζητήσεις της φράσης κατά την περίοδο της πανδημίας, στην πραγματικότητα παρακινήθηκαν από την ίδια την έρευνα.

Σύντομα το πρόβλημα της έρευνας έγινε αντιληπτό, και η συντάκτης της Katerina Standish απολογήθηκε από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Μεταξύ άλλων έγραψε:

Τώρα αναγνωρίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μου είναι ελαττωματικά. Έχω επικοινωνήσει με το περιοδικό [που δημοσίευσε τη μελέτη] για να συζητήσω την ανακρίβεια και τις αδυναμίες της [μελέτης]. Χρειάζεται να δώσουμε χώρο σε νέες μεθόδους… έτσι δημιουργούμε γνώση. Έτσι βελτιώνουμε την έρευνά μας. […]

Διαδικτυακοί ερευνητές έχουν εξηγήσει πειστικά ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις μου, η μέθοδος που χρησιμοποίησα σε αυτό το άρθρο, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά μου, είναι ανακριβή. Σας ευχαριστώ για τη λεπτομερή και με κατανόηση επικοινωνία σας! […]

Για ερευνητές που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο μου … μην το κάνετε. Είναι ελαττωματική. Είμαι ευγνώμων στο περιοδικό Journal of General Psychology που είδε αξία στο έργο μου, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά παρακαλώ.

Έτσι και το αρχικό άρθρο στο MSNBC.com μεταβλήθηκε, αφαιρώντας τις αναφορές στην εν λόγω έρευνα.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι η φράση «πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, χωρίς να το ξέρει κανείς» αναζητήθηκε 163 εκατομμύρια φορές στο Google κατά το 2020, είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, η επίμαχη έρευνα αλίευσε τον αριθμό των αποτελεσμάτων που επιστρέφει η Google με την αναζήτηση της εν λόγω φράσης, ενώ τα στατιστικά αναζητήσεων κατά την πανδημία, δείχνουν προσωρινές μαζικές αναζητήσεις της φράσης μόνο σε σύνδεση με τη δημοσιοποίηση της έρευνας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below