Μέρος της εξέλιξης που συντελείται από γενιά σε γενιά στην ανατροπή των έμφυλων στερεοτύπων και την ανακατανομή των υποχρεώσεων του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών σε μια οικογένεια είναι η ίδρυση ενός διαφορετικού σχολείου στην Κολομβία. Το Escuela de Hombres al Cuidado (που θα μπορούσε να μεταφραστεί Σχολείο των Ανδρών Φροντιστών) μάς συστήνεται σε ένα νέο ρεπορτάζ του CNN ως μια πρωτοβουλία του Δήμου της Μπογκοτά, της πρωτεύουσας της χώρας, να παραδώσει μαθήματα φροντίδας σε άντρες κάθε ηλικίας και ιδιότητας -συζύγους, μπαμπάδες, αδερφούς, γιους-  και να αντιμετωπίσει την κουλτούρα τοξικής αρρενωπότητας που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτά τα μαθήματα είναι το άλλαγμα πάνας σε βρέφη αλλά και οι πλεξούδες στα μαλλιά των παιδιών. Παρόλο που το σχολείο λειτουργεί μόλις από το 2021 τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου της Μπογκοτά που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN. Μια δημοσκόπηση του 2023 έδειξε ότι περισσότεροι άντρες και γυναίκες στην πόλη αναφέρουν πιο ισότιμη κατανομή των οικιακών υποχρεώσεων σε ένα νοικοκυριό αλλά και αλλαγή στον τρόπο σκέψης για τους έμφυλους ρόλους και την αρρενωπότητα.

Ένας από τους μαθητές του σχολείου είναι ο Luis Martinez, συνταξιούχος εργάτης σε οικοδομές, που στα 67 χρόνια του αποφάσισε να αναζητήσει τρόπους για να γίνει πιο υποστηρικτικός σύζυγος. Όταν λοιπόν ρωτάται γιατί συμμετέχει στα μαθήματα απαντά, ενώ φτιάχνει πλεξούδες σε μια κούκλα, πως «το κάνω για τη σύντροφό μου. Το αξίζει. Στο παρελθόν την παραμελούσα».

Ένας από τους μαθητές του σχολείου είναι ο Luis Martinez, συνταξιούχος εργάτης σε οικοδομές, που στα 67 χρόνια του αποφάσισε να αναζητήσει τρόπους για να γίνει πιο υποστηρικτικός σύζυγος. Όταν λοιπόν ρωτάται γιατί συμμετέχει στα μαθήματα απαντά, ενώ φτιάχνει πλεξούδες σε μια κούκλα, πως «το κάνω για τη σύντροφό μου. Το αξίζει. Στο παρελθόν την παραμελούσα».

Μέχρι σήμερα το έμφυλο χάσμα στην Μπογκοτά παραμένει αχανές. Γύρω στο 30% των γυναικών της πόλης, δηλαδή περίπου 1,2 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι προσφέρει μη αμειβόμενες εργασίες φροντίδας για περίπου 10 ώρες την ημέρα. Ακόμα και οι εργαζόμενες γυναίκες υπολογίζεται ότι αφιερώνουν καθημερινά κατά μέσο όρο πέντε ώρες και 32 λεπτά σε μη αμειβόμενες υπηρεσίες εργασίες φροντίδας – ενώ ο αντίστοιχος χρόνος για τους άντρες ανέρχεται σε δύο ώρες και 19 λεπτά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στατιστικές από 88 χώρες, που έχουν στη διάθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη και οι οποίες καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2001-2017, δείχνουν ότι οι γυναίκες αφιερώνουν κατά μέσο όρο το 18% της ημέρας τους σε μη αμειβόμενες εργασίες για το νοικοκυριό και τη φροντίδα της οικογένειας, ποσοστό που στους άντρες ανέρχεται στο 7%. Μάλιστα σε περιοχές του κόσμου όπως η Βόρεια Αφρική και η Δυτική Ασία η απλήρωτη εργασία των γυναικών είναι εξαπλάσια από εκείνη των αντρών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στατιστικές από 88 χώρες, που έχουν στη διάθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη και οι οποίες καλύπτουν τη χρονική περίοδο 2001-2017, δείχνουν ότι οι γυναίκες αφιερώνουν κατά μέσο όρο το 18% της ημέρας τους σε μη αμειβόμενες εργασίες για το νοικοκυριό και τη φροντίδα της οικογένειας, ποσοστό που στους άντρες ανέρχεται στο 7%.

Τέτοια φαινόμενα προσπαθούν να καταπολεμήσουν πρωτοβουλίες όπως της Μπογκοτά των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων (που αν συμπεριλάβουμε και τα προάστια, αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια). Ένα ακόμα ενδιαφέρον πρόγραμμα της πόλης είναι τα Manzanas del Cuidado ή Τετράγωνα Φροντίδας, γειτονιές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε φροντιστές όπως πλύσιμο ρούχων, babysitting, αλλά και νομική υποστήριξη ή μαθήματα γιόγκα και χορού.

Ψυχή αυτής της πρωτοβουλίας είναι η Diana Rodriguez, η οποία σχολιάζει ότι «το ένα τρίτο των γυναικών της Μπογκοτά αφιερώνει τη ζωή του στη φροντίδα αλλά μέχρι τώρα δεν απολάμβανε καμία παροχή». Από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 περίπου 250.000 φροντιστές αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του προγράμματος, από τους οποίους το 83% είναι γυναίκες.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below